7 největších chyb, které děláte při vaření těstovin. Špatný hrnec, málo vody a proplachování
Těstoviny patří k našim nejoblíbenějším ingrediencím. Jíme je jako samostatné jídlo, podáváme je jako přílohu. Chutnají teplé i zastudena v salátech. Jejich příprava je rychlá a poměrně snadná. Tedy – pokud víte, jak na to! Vyvarujte se příště chyb, které většina z nás při jejich přípravě dělá. Pochutnáte si na nich pak ještě mnohem víc.
Používáte malý hrnec
Autor: profimedia.czTaké jste se někdy pokoušeli nacpat dlouhé špagety do malého hrnce? Možná jste je dokonce přelomili vejpůl, aby se vám tam vešly? Příště si raději rovnou vezměte velký kastrol.
Zlatým pravidlem je použít 1 litr vody na každých 100 g těstovin, což je průměrná porce na osobu. Tenhle poměr dává těstovinám dostatek prostoru a umožní jim uvařit se rychleji. Navíc se nemusíte bát, že se vám k sobě slepí.
Nedáváte dost soli
Češi konzumují až třikrát více soli, než je zdraví prospěšné.Autor: profimedia.czNečekáte na var
Špagety aglio olio e peperoncinoAutor: Shutterstock.comPřidáváte do vody olej
Připravte si své vlastní těstoviny s nezaměnitelnou chutí!Autor: ShutterstockNemícháte je
Autor: profimedia.czTěstoviny nejsou rýže, kterou byste při vaření rozhodně nikdy neměli míchat. Jakmile je tedy hodíte do vroucí vody, pomalu je promíchejte vařečkou a dbejte na to, ať se nepřichytí ke dnu.
Hrnec přikryjte pokličkou, aby se voda znovu začala co nejrychleji vařit, pokličku pak sundejte a opět je důkladně promíchejte. Totéž udělejte ještě několikrát během vaření. Jen tak si můžete být jistí, že následně nebudete mít v sítku jen slepený chuchvalec.
Vaříte je zbytečně dlouho
Penne s tuňákemAutor: Shutterstock.comVětšina z nás má tendenci těstoviny převařovat. Vaříme je dokonce mnohem déle, než je doba doporučená na obalu. Zdají se nám totiž pořád tak nějak tvrdé.
Každý tvar těstovin potřebuje jinou dobu varu. Měli byste vzít v úvahu i to, že těstoviny ještě takzvaně "dojdou" i po slití vody, případně po přidání omáčky. Pokud tedy chcete mít těstoviny uvařené správně "al dente" nebo je plánujete prohřát na pánvi společně s omáčkou, je vhodné je scedit přibližně o 2 až 3 minuty dříve, než je uvedeno na obalu.
A jak poznáte, že jsou těstoviny opravdu uvařené "na skus"? Při skousnutí či překrojení vidličkou byste měli cítit lehký odpor těstoviny a na řezu by měl být vidět tenký světlejší proužek, u špaget pak bílá tečka uprostřed.
Proplachujete je studenou vodou
Autor: shutterstock.comVe chvíli, kdy jsou těstoviny hotové, přelijte je přes cedník nebo sítko a vyklepte z nich všechnu přebytečnou vodu. Nikdy je nenechávejte dojít, odstát a podobně, jen by se vám rozvařily.
Po slití je také nikdy neproplachujte vodou. A to ani horkou, ani studenou. Ale ani je nenechávejte dlouho stát v cedníku, jinak se slepí. Hned s nimi pracujte dál.