Čtvrtek 14. listopadu 2024
Svátek slaví Sáva, zítra Leopold
Oblačno, déšť 5°C

7 největších chyb, které děláte při vaření těstovin. Špatný hrnec, málo vody a proplachování

  • Špagety jsou skvělým jídlem, které potěší každého, musí být ale dobře uvařené.
    21. dubna 2015 | 06:00

    Těstoviny patří k našim nejoblíbenějším ingrediencím. Jíme je jako samostatné jídlo, podáváme je jako přílohu. Chutnají teplé i zastudena v salátech. Jejich příprava je rychlá a poměrně snadná. Tedy – pokud víte, jak na to! Vyvarujte se příště chyb, které většina z nás při jejich přípravě dělá. Pochutnáte si na nich pak ještě mnohem víc.

  • Používáte malý hrnec

    Autor: profimedia.cz

     

    Také jste se někdy pokoušeli nacpat dlouhé špagety do malého hrnce? Možná jste je dokonce přelomili vejpůl, aby se vám tam vešly? Příště si raději rovnou vezměte velký kastrol.

     

    Zlatým pravidlem je použít 1 litr vody na každých 100 g těstovin, což je průměrná porce na osobu. Tenhle poměr dává těstovinám dostatek prostoru a umožní jim uvařit se rychleji. Navíc se nemusíte bát, že se vám k sobě slepí.

  • Nedáváte dost soli

    Češi konzumují až třikrát více soli, než je zdraví prospěšné.
    Autor: profimedia.cz
    Stále všude kolem sebe slyšíte, že byste měli méně solit. Vodu na těstoviny proto nesolíte vůbec, stejně ji přece budete vylévat. Rozhodně to ale není zbytečné. Důležité však je přidat sůl až do vroucí vody, ale dříve, než do hrnce vložíte těstoviny. Přidávání v průběhu nemá na jejich konzistenci dobrý vliv. Zapamatujte si, že doporučené množství je 10 gramů soli na každých 100 g těstovin.
  • Nečekáte na var

    Špagety aglio olio e peperoncino
    Autor: Shutterstock.com
    Hlady vám kručí v břiše a vy se už nemůžete dočkat, až si těstoviny naložíte na talíř. Jenže vám připadá, že to trvá věčnost, než ta voda v hrnci začne probublávat. Nasypete je proto do ní dřív, než opravdu vaří klokotem. Jenže takhle jen docílíte toho, že škrob vystoupí na jejich povrch a těstoviny pak budou odporně lepivé.
  • Přidáváte do vody olej

    Připravte si své vlastní těstoviny s nezaměnitelnou chutí!
    Autor: Shutterstock
    Tahle fáma koluje mezi lidmi už dlouhé roky. Italové ale opravdu nic takového nedělají. Nedělejte to proto ani vy. Důležité je, aby se těstoviny vařily v dostatečném množství dobře osolené vody. Olej přidaný do vody opravdu nezabrání tomu, aby se při vaření a po uvaření slepily k sobě, jak se často tvrdí. Většinu oleje slijete totiž do odpadu s vodou při cezení. Raději dopřejte těstovinám kvalitní olivový olej až po scezení. Velmi důležitá je ale i kvalita vařených těstovin.
  • Nemícháte je

    Autor: profimedia.cz

     

    Těstoviny nejsou rýže, kterou byste při vaření rozhodně nikdy neměli míchat. Jakmile je tedy hodíte do vroucí vody, pomalu je promíchejte vařečkou a dbejte na to, ať se nepřichytí ke dnu.

     

    Hrnec přikryjte pokličkou, aby se voda znovu začala co nejrychleji vařit, pokličku pak sundejte a opět je důkladně promíchejte. Totéž udělejte ještě několikrát během vaření. Jen tak si můžete být jistí, že následně nebudete mít v sítku jen slepený chuchvalec.

  • Vaříte je zbytečně dlouho

    Penne s tuňákem
    Autor: Shutterstock.com

     

    Většina z nás má tendenci těstoviny převařovat. Vaříme je dokonce mnohem déle, než je doba doporučená na obalu. Zdají se nám totiž pořád tak nějak tvrdé.

     

    Každý tvar těstovin potřebuje jinou dobu varu. Měli byste vzít v úvahu i to, že těstoviny ještě takzvaně "dojdou" i po slití vody, případně po přidání omáčky. Pokud tedy chcete mít těstoviny uvařené správně "al dente" nebo je plánujete prohřát na pánvi společně s omáčkou, je vhodné je scedit přibližně o 2 až 3 minuty dříve, než je uvedeno na obalu.

     

    A jak poznáte, že jsou těstoviny opravdu uvařené "na skus"? Při skousnutí či překrojení vidličkou byste měli cítit lehký odpor těstoviny a na řezu by měl být vidět tenký světlejší proužek, u špaget pak bílá tečka uprostřed.

  • Proplachujete je studenou vodou

    Autor: shutterstock.com

     

    Ve chvíli, kdy jsou těstoviny hotové, přelijte je přes cedník nebo sítko a vyklepte z nich všechnu přebytečnou vodu. Nikdy je nenechávejte dojít, odstát a podobně, jen by se vám rozvařily.

     

    Po slití je také nikdy neproplachujte vodou. A to ani horkou, ani studenou. Ale ani je nenechávejte dlouho stát v cedníku, jinak se slepí. Hned s nimi pracujte dál.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...