Potraviny, které klidně můžete zamrazit. Patří mezi ně bílky, mléko, víno či banány
Neradi plýtváte potravinami? Hledáte další způsoby, jak ušetřit čas a peníze? Pak se vám budou tyhle informace hodit! Seznámíme vás s deseti potravinami, které vás určitě nikdy nenapadlo zmrazit.
Vaječné bílky i žloutky
Autor: profimedia.czPříprava je snadná. Bílky mírně rozšlehejte, rozdělte do tvořítek na ledové kostky a nechte důkladně zmrznout. Zmrazené kostky přendejte do mrazicího sáčku, v němž vám vydrží až 6 měsíců. Nezapomeňte si na něj poznamenat datum zmrazení. Pokud vám zbudou žloutky, dejte je do krabičky, zalijte olejem a zmrazte. Po rozmrazení žloutky vyndejte z oleje a můžete je zpracovat jakýmkoliv běžným způsobem. Nikdy ale nezmrazujte vařená nebo smažená vejce, protože po rozmrazení mají gumovou konzistenci.
Mléko
Autor: ShutterstockSýry
Autor: archiv firemMáslo
...Autor: Shutterstock.comUšlehaná šlehačka
Jahody se šlehačkou, piškoty a bezovými květyAutor: shutterstock.comKdyž vám zbude ušlehaná smetana, nastříkejte na talíř nebo podnos úhledné kopečky a dejte je zmrazit. Když šlehačka ztvrdne, kopečky uvolněte nožem a vložte do mikrotenového sáčku a do mrazničky.
Budete tak mít připravenou šlehačku na vídeňskou kávu nebo třeba dozdobení dezertů. Šlehačka vyndaná z mrazničky rozmrzne během pár minut.
Banány
BanányAutor: Shutterstock.comPokud máte doma nějaké přezrálé banány, na které už nemáte chuť, nevyhazujte je, ale zamrazte. Později je můžete využít na upečení nějakého výborného moučníku. Uvidíte, že se po takovém voňavém banánovém chlebu nebo krásně vlhké banánové bábovce jen zapráší.
Banány oloupejte a dejte je do mrazicího sáčku. Před upotřebením je pak jednoduše rozmrazte při pokojové teplotě.
Nakrájená cibule
Nejlepším lékem na kašelz kuchyně je obyčejná cibule. Dokáže zázraky.Autor: Shutterstock.comNasekaný zázvor a česnek
Zázvor je téměř zázračný všelék.Autor: Profimedia.czVíno
Rýžové vínoAutor: Shutterstock.comZbývá-li vám doma načaté víno, ze kterého jste dvě deci použili do vaření, zbytek zamrazte. V mrazáku vám vydrží 3 měsíce. Rozmrazené sice už nebude vhodné k pití, ale bude ideální pro vaření.
Rozlijte ho do tvořítek na ledové kostky a nechte důkladně zmrznout. Zmrazené kostky pak jen přendejte do mrazicího sáčku. Před použitím ho nemusíte rozmrazovat.
Pesto
petrželové pestoAutor: ShutterstockI když těstoviny s pestem milujeme, zase tak často je nejíme. Je ale škoda nechat drahé pesto zkazit. I tahle dobrota jde totiž skvěle zamrazit.
Rozdělte ho lžičkou do tvořítek na ledové kostky a nechte důkladně zmrznout. Zmrazené kostky pak jen přendejte do mrazicího sáčku, v němž vám vydrží až 3 měsíce. Každá kostka se pak přibližně rovná jedné polévkové lžíci čerstvého pesta.