Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Víte, jak často měnit povlečení, ručníky a utěrky? Budete v šoku!

  • Peřiny jsou plné roztočů, kteří se živí olupující se lidskou kůží. Tahle špína není vidět, ale rozhodně může způsobovat zdravotní potíže.
    8. února 2015 | 06:00

    Nepříjemné reakce kůže, infekce, alergie, akné, dýchací problémy... Věděla jste, že si možná za všechny tyhle problémy můžete sama? Denně si možná zahráváte se zdravím svým i svých blízkých, aniž byste si to uvědomovala. Protože například ložní prádlo je líhní roztočů a bakterií a rozhodně nestačí je měnit jen jednou za měsíc, jak se nám občas snaží namluvit naši muži. 

  • Povlečení: jednou za dva týdny

    Malé děti mají často v oblibě spát u rodičů.
    Autor: profimedia.cz
    V posteli trávíme zhruba třetinu svého života, a tak bychom o její hygienu měli dbát. Ložní prádlo se rozhodně nemá měnit až ve chvíli, kdy začne nelibě vonět, ale mnohem dříve. Biologický odpad nashromážděný v ložním prádle a lůžkovinách totiž může nejen za kožní problémy, akné a ucpané póry, ale také za vznik alergií nebo zhoršení astmatu a dýchacích problémů. Vyměnit povlečení na polštáři i peřině je potřeba jednou za týden, nejpozději  po 14 dnech. Jestliže jste nemocní, trpíte nadměrným pocením nebo jste alergici, mělo by se ložní prádlo měnit jednou za tři dny. V dnešní době často zapomínáme, že bychom měli pokrývky a polštáře také čas od času vyčistit. Do pračky nebo do čistírny je ideální donést je dvakrát do roka.
  • Prostěradlo: jednou za týden

    Pozor, má na sobě jen ručník!
    Autor: Isifa.com
    Samozřejmě nestačí jen měnit povlečení, zapomenout nesmíte ani na prostěradlo. To byste měli převléknout nejméně jednou týdně. Nedovedete si totiž představit, kolik se ve vaší posteli během těch sedmi dnů nashromáždí biologického odpadu z našeho potu, odumřelých buněk a vlasů. Stejně jako povlečení, i prostěradla je nutné prát nejméně na 60 °C, abyste roztoče usmrtili. Věděli jste, že v jednom gramu prachu z polštáře, peřiny nebo matrace se ukrývá až 15 000 roztočů? 
  • Ručníky a osušky: každé tři dny

    Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky.
    Autor: Shutterstock.com
    Možná žijete v přesvědčení, že osušky není nutné tak často měnit. Utíráte do nich přece vymydlené čisté tělo. Jenže po každé sprše či koupeli zůstávají ve vlhkém ručníku vaše odumřelé kožní buňky, a ty se tak stávají doslova inkubátorem pro bakterie, které se zde vesele množí. Výsledkem mohou být infekce a kožní nemoci přenášející se na celé tělo. Více než polovina z nás je nositelem stafylokoka, který se schovává na naší pokožce. Ten je naprosto neškodný – pokud se nedostane do otevřené ranky. Tam pak může způsobit vážné kožní infekce. Ručníky bychom tedy měli měnit každé tři až čtyři dny a prát je při teplotě 60 °C. A pamatujte si, o svůj ručník se nikdy s nikým nedělte!
  • Utěrky: jednou za dva dny

    Nejlepší je bochník zabalit do čisté utěrky nebo plátna.
    Autor: Shutterstock.com
    Rájem mikrobů a bakterií je i kuchyně, kde mohou tyhle potvůrky snadno proniknout do jídla, ať už před vařením, během něj nebo po něm, a způsobit tak řadu zdravotních komplikací. Proto je důležité udržovat v kuchyni čistotu. Věděli jste, že na kuchyňské utěrce, kterou používáte dnes a denně, je dvěstěkrát víc bakterií než na záchodovém prkénku? Přitom s ní často utíráme prakticky vše – nádobí, sporák, stůl, a někdy dokonce i ovoce či zeleninu. Pereme je ale až v momentě, kdy jsou už od pohledu špinavé a "uválené". Jenže to už je opravdu pozdě. Právě kombinace tepla, vlhka a zbytků potravin je ideální pro množení bakterií. Utěrky byste proto měli vyměňovat každé 2 až 3 dny.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...