Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Octomilky útočí! 7 rad, jak se otravných mušek zbavit

  • Zbavit se octomilek bývá těžké, ale není to nemožné.
    19. září 2014 | 07:10

    Jsou všude! Také máte pocit, že se vám množí před očima? Nejste daleko od pravdy! Zbavit se jich bývá těžké, ale není to nemožné. Boj s "kvasnými" muškami sice vyžaduje trpělivost a vytrvalost, ale rozhodně se vyplatí. My vám poradíme, jak ho vyhrát.

  • Odstraňte jakékoliv hnijící ovoce a zeleninu

    Jedno "naťuknuté" jablíčko může nakazit spoustu dalších.
    Autor: profimedia.cz
    To je opravdu první
    věc, kterou musíte udělat. Jakmile vidíte v kuchyni poletovat octomilky, budete muset pečlivě překontrolovat a přebrat veškeré ovoce a zeleninu. Cokoliv, co je přezrálé, vytéká z toho šťáva, nebo je nějak poškozené či naříznuté, musí pryč. Pečlivě to zabalte do sáčku, ten důkladně zavažte a okamžitě ho odneste do popelnice. Dejte si pozor, aby vám nikde nezůstaly zbytky ovoce nebo vyteklá šťáva. Všechno pečlivě ukliďte a otřete.
  • Vyhoďte nebo vypláchněte všechny prázdné lahve

    Zkuste dietu složenou z čerstvě vymačkaných džusů!
    Autor: Profimedia.cz
    Octomilky si vybírají místa, kde mohou najít něco sladkého nebo kvašeného, s troškou vody. Prázdné plechovky od limonády, lahve od vína, sklenice od džusu a plechovky od piva jim skvěle vyhovují. Jakmile tedy cokoliv dopijete, důkladně vypláchněte skleničku i obal, abyste odstranili veškeré zbytky pro mušky lákavé tekutiny.
  • Vyčistěte odpad, umyjte odpadkový koš

    ...až se koš naplní, vyndáte pytel klasicky, jak jste zvyklí...
    Autor: PlanetCare
    Nechápete, kde se ty malé potvůrky pořád berou, když doma máte absolutně čisto? Pak je dobré abyste věděli, že octomilky se rozmnožit dokážou i v kuchyňském odpadu, který jste zapomněli vyčistit. Tady vám pomůže obvyklý postup, použít čistič odpadů z drogerie nebo nasypat do sifonu sodu, zalít octem a poté propláchnout horkou vodou. Stejně tak je pro ně rájem nevypláchnutý odpadkový koš. Stačí když v růžku zůstala trocha vyteklých tekutin.
  • Zkuste osvědčené babské recepty

    Hřebíček
    Autor: Shutterstock.com
    Octomilky naše domácnosti zaplavují odnepaměti. Bojovaly s nimi i naše prababičky, které přišly na to, že malí vetřelci nemají rádi vůni hřebíčku, rozmístěte proto voňavé koření na různá místa kuchyně a sledujte, jak mušky rychle mizí. Protože se kvasné mušky někdy množí i v mokré hlíně v květináčích, nechte ji mírně vyschnout a zkuste do ní zatlačit pár stroužků česneku.
  • Vyrobte si na ně past

    Gorilí sameček si hraje i s obyčejnou pet lahví
    Autor: Foto Zoo Praha
    Otravné potvůrky můžete také pochytat a pak je odnést hodně daleko od vašeho domu. Výrobu pasti zvládne každý. Vezměte si prázdnou plastovou láhev, uřízněte hrdlo, naplňte ji přezrálým ovocem a zalijte vodou. Vršek pasti pak překryjte potravinovou fólií, do které udělejte dírky. Mušky proletí dovnitř, ale ven se již nedostanou.
  • Vezměte na ně vysavač

    vysavac
    Autor: Miele
    Poměrně rychlou a účinnou metodou likvidace octomilek je jejich vysátí klasickým luxem. Nastražte na talíř kousek jablka nebo zralého banánu. Jakmile začnou kvasné mušky hodovat, jednoduše je vysajte. Přestože se tak nezbavíte všech, alespoň jejich počet výrazně zredukujete.
  • Pořiďte si

    Masožravka rosnatka patří k méně náročným druhům pro pěstování.
    Autor: Hornbach
    Zajímavým způsobem, jak se otravných mušek efektivně zbavit, může být také pořízení nějaké masožravé rostliny. Kromě toho, že hezky vypadají, jsou také užitečné. Živiny potřebné pro přežití získávají totiž tím, že chytají drobné živočichy. Octomilky jsou tak pro ně vítaným občerstvením. Specialisty na kvasné mušky jsou především mexické druhy tučnic. Ty se totiž specializují právě na nejmenší hmyzí zástupce.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...