Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

6 rad, jak prát plavky, aby vám vydržely i do další sezóny

  • Svůj koupací úbor proto zásadně sušte v interiéru nebo alespoň ve stínu.
    3. srpna 2014 | 06:00

    Chlór, sůl, slunce, písek, pot, opalovací krémy... Vaše plavky toho musejí zvládnout opravdu hodně. Jejich jemná vlákna ale bývají hodně náchylná k poškození. Prozradíme vám proto, jak o ně nejlépe pečovat, aby jste si v nich mohli koupat i příští léto.

  • Propláchněte je pod tekoucí vodou

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    I když plavky rozhodně nemusíte prát se saponátem pokaždé, když si ji vezmete na sebe, je třeba je po plavání nebo opalování vždy vymáchat v čisté a chladné vodě z kohoutku. Odstraníte tak většinu zbytků krémů a olejů na opalování, špíny, potu a chlóru.
  • Jednou za čas použijte prací prostředek

    Plavky
    Autor: shutterstock.com
    Jednou za čas je ale dobré použít i trochu pracího prostředku. Napusťte umyvadlo teplou vodou, přidejte prášek nebo gel, obraťte plavky naruby a nechte je pár minut odmočit. Pak je lehce vyperte a nakonec důkladně vymáchejte.
  • Neždímejte je jako šílená

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    I když není zrovna příjemné přinést si domů od moře či bazénu litr vody, nikdy, ale opravdu nikdy plavky násilím neždímejte, ani nijak nekruťte! A to ani v moment, kdy je mokré svlečete a už vůbec ne poté, co je doma vyperete. Jen z nich jemně vytlačte vodu, položte je pokud možno na rovnou podložku a nechte uschnout.
  • Nesušte je na slunci

    Plavky
    Autor: shutterstock.com
    Pokud i vy žijete ve všeobecném přesvědčení, nebo alespoň zvyku, že se plavky mají sušit na slunci, rychle to přestaňte dělat. Látka vašeho oblíbeného letního outfitu totiž může nepěkně vyblednout a jemná vlákna se mohou začít rozpadat. Svůj koupací úbor proto zásadně sušte v interiéru nebo alespoň ve stínu.
  • Skvrny odstraňte jedlou sodou a octem

    Opalovací přípravky ve spreji
    Autor: profimedia.cz, Nivea
    Nejlepším trikem, jak zabránit vašemu opalovacímu krému, oleji, kečupu z hamburgeru nebo jahodovému daiquiri zanechat na vašich milovaných plavkách nepěknou skvrnu, je nasypat přímo na ní dostatečné množství jedlé sody, nechat hodinu až dvě působit a pak prádlo přeprat. Plavky také můžete před praním namočit v roztoku z jedné části destilovaného bílého octa a tří částí teplé vody.
  • Na konci sezóny je hoďte do pračky


    Autor: Shutterstock.com
    Pračku byste všeobecně neměli na praní plavek nikdy použít, ale i tady se najde výjimka. Na konci léta nebo třeba po vánočním pobytu na "Kanárech", než budete ukládat své plavky na dno šuplíku, přihoďte je do pračky. Když ho doma máte, použijte sáček na prádlo. Nicméně, pokud mají vaše plavky nějaké našité ozdoby, praní v pračce úplně přeskočte.

Klíčová slova:  plavky, praní
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...