Geniální, přesto snadné! Kuchyňské tipy, které vám změní život
Máte pocit, že z drahého citrónu vymačkáte jen málo šťávy? Nevíte, co s polévkou, na které je vrstva tuku? Nadáváte při loupání česneku a při krájení cibule vám tečou slzy tak, že musíte přestat? Pak jistě oceníte naše tipy, jak si příště poradit.
3x víc šťávy z citrónu
Voda s citronemAutor: Shutterstock.comDelší dobu čerstvý chléb
Pekaři soutěží v kvalitě upečeného chleba. Letos vyhrál ten z Moravské Třebové.Autor: profimedia.czJak se krotí chilli
Chilli papričky, nebo něco jemnějšího? Je to na vás.Autor: Shutterstock
Nejrychlejší způsob, jak zbavit chilli papričku semínek, je překrojit ji podélně na polovinu a pak čajovou lžičkou všechna semínka směrem dolů vyškrábnětw.Dokonale perlivé šampaňské
Tímhle přivítejte nový rok a bude vám chutnat!Autor: Blesk – Martin Sekanina, scom a archiv
Pokud máte šampaňské nebo šumivé víno otevřené delší dobu a máte pocit, že bublinky už vyprchaly, vhoďte do láhve rozinku nebo dvě. Ty nejdříve klesnou ke dnu, ale pár zbývajících bublin se bude držet na jejich drsném povrchu, což zvyší jejich vztlak a zvedne je. Když rozinky vyplavou na povrch, bubliny začínají praskat, takže šampaňské vypadá jako čerstvé a šumivé. Nemusíte mít obavy, chuť to nijak neovlivní.Snadno oloupaný zázvor
Zázvor je téměř zázračný všelék.Autor: Profimedia.czNevybledlé červené zelí
Kachna pečená/noční úprava/kysané červené zelí, bramborové knedlíky. Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, příspěvková organizace zřizovaná Středočeským krajem Komenského 156/III, 290 60 PoděbradyAutor: Iva Černá
Zvláště efektivní je to například u červené zeleniny (např. červeného zelí) a také bílé (např. tuřínu), protože kyselina pomáhá zachovat jejich pigmenty nebo flavonoidy.
Ale pozor, nefunguje to na zelenou, které obsahují jiný pigment - chlorofyl. Ten v kontaktu s citrónovou šťávou naopak získá fádní olivovou barvu.Ve vteřině rozkrojená cherry rajčátka
Krájení cherry rajčat po jednom je nuda. Odteď už vám ale zabere jen pár vteřin. Najděte si dva podobně velké talíře nebo třeba kulatá plastová víčka od "krabiček" na ukládání jídla, na jeden naskládejte rajčátka a druhým je pak přiklopte a vytvořte jakýsi rajčatové sendvič.
Horní talíř nebo víčko pak pevně přitisknete na rajčátka a všechny horizontálně na jeden zátah ostrým nožem přeřízněte. Je to tak snadné.Instantní led
I s oparem lze úspěšně bojovat, musíte jen začít včas!Autor: Shutterstock.comCo s přesolenou polévkou
Fazolová polévka tety BoriškyAutor: Shutterstock.com
Můžete také zkusit přidat šálek vody nebo špetku hnědého cukru.Připálená rýže
Arborio, střednězrnná rýžeAutor: profimedia.cz
Rýže by se pak měla bez problému dát sníst, ale dávejte pozor, abyste při servírování nenandali na talíř i zčernalé kusy ze dna hrnce.Mastná polévka či omáčka
Polévka s játrovými knedlíčkyAutor: David Háva
Pak vhoďte několik kostek ledu. Tuky a oleje v těsné blízkosti ledu ztuhnou, což usnadňuje jejich odstranění. Ale buďte připraveni je odstranit rychle, protože kostky ledu nezůstane zmrzlé dlouho.Zbavte se vůně cibule a česneku z rukou
Slávu českým stroužkům, které mají pořádné grády, přijelo na Festival česneku provolat několik tisíc lidí.Autor: Blesk - Slávka ČervenáRecyklujte olej na vaření
Dítě na sebe vylilo horký olej a utrpělo popáleniny na 60 % těla.Autor: profimedia.cz - ilustraceTrik se zakysanou smetanou
Lívance s borůvkami a zakysanou smetanouAutor: Daniel Zahrádka
Tím se vytvoří efekt vakua, který inhibuje růst bakterií, které způsobují, že se potraviny zkazit.
Samozřejmě je nutné zajistit, že víčko dobře přiléhá a těsní.Už žádné slz ypři krájení cibule
Naše tipy vám změní život!Autor: Shutterstock.com
Můžete také potřít nůž před krájením limetkovou šťávou. Kyselina reaguje s chemickými sloučeninami cibule a způsobuje, že se uvolňuje méně plynu.
Další možností je žvýkat při krájení žvýkačku, protože pak budete dýchat ústy a ne nosem, což vám pomůže snížit vliv unikajících silicí na vaše slzné kanálky.
Klíčová slova:
kuchyň, praktická žena, domácnost, bydlení
Diskuse ke článku
.