10 tipů, jak využít zbytky z kuchyně. Nevyhazujte lógr ani oschlý chléb
Ušetřit se dá i na odpadcích! Starý chléb, hnědé banány, zkyslé mléko, kávová sedlina... V kuchyni zkrátka pořád něco vyhazujeme. Často však úplně zbytečně. Nevěříte?
Zkyslé mléko nevylévejte
Zkysne vám pokaždé v lednici mléko, které jste otevřeli jen proto, aby si návštěva mohla trošičku nalít do kávy? Tentokrát ho nevylévejte! Vyrobte si z něj domácí tvaroh. Zkyslé mléko zahřejte za občasného míchání na mírném plameni (na měkký tvaroh stačí teplota 30 – 40°C, na tvrdý na strouhání 60°C). Sražení mléka můžete ještě podpořit přidáním chlebové kůrky. Sražený tvaroh nechte ustát, sítko vyložte čtvercem z řídké látky, hmotu do něj nalijte a nechte vykapat syrovátku.
V mléku je síla. A v kozím dvojnásobná.Autor: ShutterstockLógr z kávy nevyhazujte
I použitá kávová sedlina najde v domácnosti své použití. Lógr nechte vyschnout a pak ho použijte jako hnojivo pro pokojové rostliny. Ty navíc ochráníte i před různými broučky, mravenci či jinými škůdci. Skvěle funguje i jako pohlcovač pachů třeba v ledničce. Stačí ho nasypat do mističky a tu do chladničky umístit. A pokud vás trápí mravenci, nasypte jim lógr na jejich cestičky a za pár dní budete mít od nich pokoj.
Turek je mezi Čechy stále oblíbená káva...Autor: profimedia.czKrutony ze ztvrdlého chleba
Starý okoralý chléb a pečivo nakrájejte na kostičky a s oblíbeným koření osmažte na pánvi. Chutné krutony pak můžete dát do polévky nebo salátu.
Salát s nivou a krutonyAutor: Michal ProtivanskýVypěstujte si zelenou cibulku ze zbytků
Podivné, ale pravdivé! Jarní zelenou cibulku nemusíte pořád kupovat. Můžete si ji snadno vypěstovat na okně z bílých konců, které vám po ořezání zbydou. Stačí je dát do sklenice s vodou a dopřát jim trochu sluníčka. Každých pár dní si pak můžete ostříhat čerstvé zelené konce. Budete tak mít doma prakticky nekonečné zelené koření.
Jarní cibulka je bohataná n avitamíny, minerály a kyselinu listovou.Autor: Profimedia.czKůra z pomeranče odpudí dotěrný hmyz
Kůru z pomeranče zužitkujete po celý rok. Dobře ji usušte a uložte v suchu. V létě udrží dotěrný hmyz, jako jsou třeba komáři, v uctivé vzdálenosti od vás. Stačí ji jen rozemlít. Sušená pomerančová kůra je také známým a účinným prostředkem proti šatním molům, dejte ji do látkového sáčku a pověste do skříně. Skvěle poslouží i jako příjemný osvěžovač vzduchu v interiéru.
Pomerančovou kůru rozhodně nevyhazujte do koše!Autor: ShutterstockZ přezrálých banánů upečte moučník
"Skvrnité", a dokonce i úplně hnědé banány, nemusíte hned házet do koše. Upečte z nich třeba banánový koláč nebo bábovku. Uvidíte, že zachutná celé rodině.
Hnědé skvrny nejsou v tomto případě znakem shnilého ovoce, ale typickým znakem odrůdy sladkých měkkých banánů k přímé konzumaciAutor: ProfimediaZvlhlým chipsům vraťte křehkost
Zapomněli jste na stole misku s chipsy a ty do rána zvlhly? Dejte je do mikrovlnné trouby a na plný výkon je tam nechte deset vteřin "mikrovlnit". Budou zase nádherně křupavé.
Chipsy slaví!Autor: Shutterstock.comLimonádu bez bublin zmražte
Sladké limonády, ze kterých už vyprchaly bublinky, nejsou rozhodně příliš osvěžující, ani chutné. Nemusíte je ale hned vylévat. Nalejte je do formiček na led, vložte do každé "kostičky" párátko a celé to opatrně dejte na pár hodin do mrazáku. Získáte tak miniaturní osvěžující "nanuky".
Víte, co jíte?Autor: Shutterstock.comNenechte salát shnít
Listový salát v lednici rychle začne hnít. Hned po nákupu ho proto vyndejte z celofánu a vložte ho do většího papírového sáčku. Zavadlé a oschlé listy z něj netrhejte, pomohou udržet ty vnitřní svěží a křupavé.
Udělejte si zdravý "supersalát"!Autor: profimedia.cz
Klíčová slova:
praktická žena, jak ušetřit, finance
Diskuse ke článku
.
