Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 tipů, jak využít zbytky z kuchyně. Nevyhazujte lógr ani oschlý chléb

  • Ušetřit se dá všude! I na kuchyňském "odpadu".
    19. března 2014 | 14:30

    Ušetřit se dá i na odpadcích! Starý chléb, hnědé banány, zkyslé mléko, kávová sedlina... V kuchyni zkrátka pořád něco vyhazujeme. Často však úplně zbytečně. Nevěříte?

  • Zkyslé mléko nevylévejte

    V mléku je síla. A v kozím dvojnásobná.
    Autor: Shutterstock
    Zkysne vám pokaždé v lednici mléko, které jste otevřeli jen proto, aby si návštěva mohla trošičku nalít do kávy? Tentokrát ho nevylévejte! Vyrobte si z něj domácí tvaroh. Zkyslé mléko zahřejte za občasného míchání na mírném plameni (na měkký tvaroh stačí teplota 30 – 40°C, na tvrdý na strouhání 60°C). Sražení mléka můžete ještě podpořit přidáním chlebové kůrky. Sražený tvaroh nechte ustát, sítko vyložte čtvercem z řídké látky, hmotu do něj nalijte a nechte vykapat syrovátku.
  • Lógr z kávy nevyhazujte

    Turek je mezi Čechy stále oblíbená káva...
    Autor: profimedia.cz
    I použitá kávová sedlina najde v domácnosti své použití. Lógr nechte vyschnout a pak ho použijte jako hnojivo pro pokojové rostliny. Ty navíc ochráníte i před různými broučky, mravenci či jinými škůdci. Skvěle funguje i jako pohlcovač pachů třeba v ledničce. Stačí ho nasypat do mističky a tu do chladničky umístit. A pokud vás trápí mravenci, nasypte jim lógr na jejich cestičky a za pár dní budete mít od nich pokoj.
  • Krutony ze ztvrdlého chleba

    Salát s nivou a krutony
    Autor: Michal Protivanský
    Starý okoralý chléb a pečivo nakrájejte na kostičky a s oblíbeným koření osmažte na pánvi. Chutné krutony pak můžete dát do polévky nebo salátu.
  • Vypěstujte si zelenou cibulku ze zbytků

    Jarní cibulka je bohataná n avitamíny, minerály a kyselinu listovou.
    Autor: Profimedia.cz
    Podivné, ale pravdivé! Jarní zelenou cibulku nemusíte pořád kupovat. Můžete si ji snadno vypěstovat na okně z bílých konců, které vám po ořezání zbydou. Stačí je dát do sklenice s vodou a dopřát jim trochu sluníčka. Každých pár dní si pak můžete ostříhat čerstvé zelené konce. Budete tak mít doma prakticky nekonečné zelené koření.
  • Kůra z pomeranče odpudí dotěrný hmyz

    Pomerančovou kůru rozhodně nevyhazujte do koše!
    Autor: Shutterstock
    Kůru z pomeranče zužitkujete po celý rok. Dobře ji usušte a uložte v suchu. V létě udrží dotěrný hmyz, jako jsou třeba komáři, v uctivé vzdálenosti od vás. Stačí ji jen rozemlít. Sušená pomerančová kůra je také známým a účinným prostředkem proti šatním molům, dejte ji do látkového sáčku a pověste do skříně. Skvěle poslouží i jako příjemný osvěžovač vzduchu v interiéru.
  • Z přezrálých banánů upečte moučník

    Hnědé skvrny nejsou v tomto případě znakem shnilého ovoce, ale typickým znakem odrůdy sladkých měkkých banánů k přímé konzumaci
    Autor: Profimedia
    "Skvrnité", a dokonce i úplně hnědé banány, nemusíte hned házet do koše. Upečte z nich třeba banánový koláč nebo bábovku. Uvidíte, že zachutná celé rodině.
  • Zvlhlým chipsům vraťte křehkost

    Chipsy slaví!
    Autor: Shutterstock.com
    Zapomněli jste na stole misku s chipsy a ty do rána zvlhly? Dejte je do mikrovlnné trouby a na plný výkon je tam nechte deset vteřin "mikrovlnit". Budou zase nádherně křupavé.
  • Limonádu bez bublin zmražte

    Víte, co jíte?
    Autor: Shutterstock.com
    Sladké limonády, ze kterých už vyprchaly bublinky, nejsou rozhodně příliš osvěžující, ani chutné. Nemusíte je ale hned vylévat. Nalejte je do formiček na led, vložte do každé "kostičky" párátko a celé to opatrně dejte na pár hodin do mrazáku. Získáte tak miniaturní osvěžující "nanuky".
  • Nenechte salát shnít

    Udělejte si zdravý "supersalát"!
    Autor: profimedia.cz
    Listový salát v lednici rychle začne hnít. Hned po nákupu ho proto vyndejte z celofánu a vložte ho do většího papírového sáčku. Zavadlé a oschlé listy z něj netrhejte, pomohou udržet ty vnitřní svěží a křupavé.

Klíčová slova:  praktická žena, jak ušetřit, finance
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...