Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

6 osvědčených triků, jak opticky zvětšit malý byt!

  • Bydlíte v malém bytě? Poradíme vám, jak ho opticky zvětšit!
    18. března 2014 | 12:00

    Mnoho z nás má problém, že svůj "život" musí vtěsnat do útulného, avšak malého bytu. A jelikož postel, skříň a stůl zkrátka potřebujeme, musíme si poradit jinak. Vyzkoušejte osvědčené triky, díky kterým alespoň opticky zvětšíte svůj svůj bytový prostor.

  • Rada první: Sjednoťte podlahu

    Bydlíte-li v malém bytě, měla by být podlaha ve všech místnostech stejná. Odlišné podlahové krytiny totiž vytváření hranice, které narušují prostor bytu a tak ho opticky zmenšují. Snažte se z malého interiéru udělat co nejvíce otevřený a jednolitý prostor.

    Nesnesete chladnou podlahu? Počítejte s tím, že koberec váš bytový prostor opticky ještě zmenší. Proto vždy sáhněte po jednobarevných tkaninách, které nenapáchají tolik zla jako vzorované koberce.

    Bydlení
    Autor: Shutterstock
  • Rada druhá: Nemějte holé stěny

    V malém bytě nikdy nesmí být holé stěny. Pověste obrazy, zrcadla, navrtejte poličky nebo si pořiďte samolepící tapetu, která stěnu oživí.

    Z obrazů jsou nejefektivnější například krajiny či pohledy na moře, protože jsou opticky hluboké a pokoji přidávají metry. Co se týče zrcadla, svým odrazem bytu opticky přidá metry. Ale všeho s mírou! Přeplněná zeď naopak může uškodit.

    Bydlení
    Autor: Shutterstock
  • Rada třetí: Malé byty potřebují světlo

    Čím více světla v bytě budete mít, tím bude působit větší. Počet oken ani intenzitu záření slunce neovlivníte, ale můžete si třeba pořídit pár malých lampiček a žárovky, které září na míle daleko.

    Nejúčinější je ovšem rozmístit po stropu malé bodové osvětlení, které hravě zvládne prosvítit celý byt. Čím více světýlek, tím lépe.

    Bydlení
    Autor: Shutterstock
  • Rada čtvrtá: Vyvarujte se barevným stropům

    Stropy v prostorově menších bytech by nikdy neměly být barevné. Bílý nebo alespoň světlý odstín totiž dokáže vyčarovat iluzi velmi vysokého stropu.

    Bydlení
    Autor: Shutterstock
  • Rada pátá: Nábytek by neměl "sedět" na zemi

    Při pořizování nového gauče, křesla či komody rozhodně vybírejte z těch, které mají alespoň pár centimetrů vysoké nohy. Všeobecně platí, že nábytek, pod kterým je alespoň trochu místa, vytváří dojem většího prostoru.

    Bydlení
    Autor: Shutterstock
  • Rada šestá: Zbavte se "krámů"

    Pokud ve vašem bytě "dřímá" něco, co jste zhruba rok nepoužila, okamžitě se toho zbavte. V menších bytech se "harampádí" opravdu neztratí!

    Bydlení
    Autor: Shutterstock

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...