Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hity letošních Vánoc: Umělý sníh a ledově modrá

Jak si na Vánoce vyzdobit byt podle nejnovějších trendů?
5. prosince 2012 | 05:00

Stejně jako v módě, tak i ve výzdobě stromečku, slavnostního stolu a domácnosti hrají u někoho módní trendy důležitou roli. Pokud tedy chcete být in, měli byste dekorace volit v barvách šedé, stříbrné, ledově modré. A hlavně nezapomenout na umělý sníh!

In je šedá

Trendy barvou pro letošní rok je šedá. „Je velmi variabilní a dá se lehce kombinovat s různými pastelovými tóny, například s odstíny modré. Ozdoby by měly být spíše světlejší a jemnější. Lidé chtějí mít doma krásný a elegantní stromek, ale je na nich, zda zvolí přírodní styl, nebo modernější výzdobu, do které zapadnou i ručně malované ozdoby vyrobené dětmi,“ upřesňuje trendinteriérová designérka Andrea Vokřálová. 

Evropské trendy

Už v lednu tohoto roku se konal ve Frankfurtu veletrh designu, kde se v jedné sekci představovaly letošní trendy vánočních dekorací. Ty se nesou v duchu sněhové nadílky. Frčí stromky a adventní věnce pokryté sněhem. Kromě motivu třpytivého umělého sněhu je velmi módní také efekt ledu – zamrzlé kapky vody. Obojí se objevuje na skleněných ozdobách, větvičkách stromů, vánočních věncích i dalších dekoracích. Dekorace na stromek a na vánoční stůl se vrací opět ke klasickým tvarům, jako jsou vánoční baňky, hvězdy, andělíčci a postavičky.

Trendy barvou pro letošní rok je šedá.
Autor: profimedia.cz, archiv

Symbolika barev

Tradičními barvami Vánoc jsou stále zlatá, červená a zelená a jejich původ najdeme v historii a náboženství. Zelená byla vždy považována za symbol tajemství a života. V červené lidé viděli smrt a krev. Zlatá naopak symbolizovala dar, který Ježíškovi přinesl jeden ze tří králů. Přestože se okruh vánočních barev za poslední roky značně rozšířil, zůstávají lidé tradičním českým barvám věrni. 

Prostřeno

Na slavnostní tabuli si také dáváme záležet. Nejdůležitější je ubrus. Nejoblíbenější druh prostírání je tzv. vrstvení. Na bílý ubrus položíme menší s vánočními motivy. Podle dominantní barvy pak doladíme další doplňky. K výzdobě můžeme použít i vánoční koule, které rozmístíme spolu s flitry, či umělým sněhem. Pokud chcete být opravdu originální, můžete koule použít také jako jmenovky: na ouško, za které se věší, přilepte cedulky se jmény. Je potřeba vespod baňku připevnit k ubrousku. Takovouto jmenovku potom můžete položit na talíř, případně i vedle něj.

Na slavnostní tabuli si také dáváme záležet. Nejdůležitější je ubrus.
Autor: profimedia.cz, archiv

Autor: Iva Dvořáková, lmk
Video se připravuje ...