Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Útulný domek, který umí plavat

14. února 2011 | 06:56

Hausbótům neboli plovoucím domkům zdaleka ještě neodzvonilo. Naopak, v současnosti dochází k renesanci bydlení na vodě. Důkazem jsou i nové modely hausbótů britské firmy WaterSpace. Tyhle luxusní byty na vodě přijdou na 2,3 milionu korun, což je běžná cena menšího 2+1 v Praze. Největší výhodou takového bydlení je, že když se vám omrzí okolní prostředí nebo vás zlobí otravní sousedé s věčně štěkajícími psy, prostě zvednete kotvu a necháte svůj domek odtáhnout jinam…

Když se řekne hausbót, tak si člověk představí především loď, která slouží k bydlení. Novinka s názvem Floating Studio Flat však jako klasický hausbót nevypadá. Jedná se totiž o kvádr, o kterém se dá na první pohled pochybovat, jestli po vhození do vody bude vůbec plavat na hladině a nepotopí se. Není se však čeho bát. Floating Studio Flat se rozhodně nepotopí a mezi hausbóty se mu těžko hledá konkurence.

V útulném plovoucím bytečku se bude nacházet ložnice, kuchyňka, koupelna s WC (a 23litrovou nádrží na pitnou vodu) a obývací pokoj. Elektřinu do místností pak člověk dostane přes klasickou elektrickou přípojku. Za příplatek ale půjde hausbót dovybavit solárními panely či větrnou elektrárnou. Plovoucí obydlí se díky tomu stane ještě více mobilní a člověk navíc ušetří peníze za elektřinu.

Jedinečné bydlení za 2,3 milionu korun

Moderní hausbót bude mít veliká okna, takže pokud si majitel najde na vodě dobré místo a byteček si ideálně natočí, může mít opravdu špičkový výhled.

A jestli ho časem výhled omrzí, může si byt buď natočit jinak, nebo odplout na úplně jiné místo (motor tento hausbót nemá, takže se musí zaháknout za loď). V letních dnech si pak majitel bude moci vychutnat opalování na střeše s prostornou terasou. A to v absolutním klidu bez sousedů a jejich štěkajících psů. No a pokud by se přece jenom nějaký otravný soused na vodě našel, stačí od něj odplavat pryč. Zkrátka ideální bydlení.

A kolik si za hausbót bude britská fi rma WaterSpace účtovat? Zhruba 2,3 milionu korun. Tím ale samozřejmě výčet nákladů na provoz nekončí. Zakotvení v přístavech totiž něco stojí. Příliš drahé to ale není. Například v pražském Holešovickém přístavu na Vltavě stojí zakotvení 1 až 2 tisíce korun měsíčně, podle velikosti lodě a délky kotvení. K tomu si musíte zálohově platit elektřinu, popř. další energie.

Autor: Jan Horák, evakk
Video se připravuje ...