Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slavný nápis Hollywood: Přestaví ho na luxusní hotel?

16. května 2010 | 05:00

Nápis Hollywood je pro Los Angeles něco jako Eiffelova věž pro Paříž. Jenže kdo by se chtěl na hlavní symbol města andělů podívat zblízka, bude to mít těžké. Obří písmena jsou totiž postavená uprostřed kopce, kam nevede žádná cesta. To by ale rád změnil dánský architekt Christian Bay-Jorgensen, který chce nápis předělat na multifunkční centrum s hotelem.

Ještě nedávno hrozilo, že slavný nápis Hollywood v Los Angeles zanikne. Pozemky kolem nápisu totiž patřily developerské firmě z Chicaga, která chtěla nápis zbourat a postavit místo něj pět luxusních vil.

Nápis ale nakonec zachránili obyvatelé Los Angeles v čele s guvernérem Kalifornie Arnoldem Schwarzeneggerem. Ti se složili a půdu kolem nápisu odkoupili za 12,5 milionu dolarů (zhruba 250 milionů korun).

Pozemky jsou nevyužité

Pozemky jsou ale nyní nevyužité a nevydělávají ani korunu. To by rád změnil dánský architekt Christian Bay-Jorgensen ze studia Bay Arch, který chce nápis přestavět na hotel a multifunkční centrum.

„Ten nápis samozřejmě nebude vypadat úplně stejně jako předtím. Symbolická hodnota se ale zachová. Stane se z něj spíš socha a z pozemků kolem veřejné místo, které nikde jinde v Los Angeles není k vidění,“ říká Bay-Jorgensen.

Miliardový výdělek

Dán by z nově vytvořeného nápisu Hollywood chtěl udělat desetipatrový hotel s 308 luxusními pokoji a na vrcholku jednotlivých písmen postavit vyhlídku. Na ni by podle předběžných výpočtů zavítalo kolem deseti milionů návštěvníků ročně.

Uvnitř by se turisty snažily nalákat bazény, bary, restaurace, kina a hollywoodské muzeum. Architekt odhaduje, že by celý komplex vydělával zhruba 290 milionů dolarů ročně (5,8 miliardy korun). Místo by také mělo velkou halu a bylo vhodné na velké akce, například na předávání filmových Oscarů.

Christian Bay-Jorgensen to s přestavením nápisu Hollywood na jedinečný hotel myslí smrtelně vážně a nechce, aby jeho plány zůstaly jen na papíře. „V současné době dávám dohromady tým investorů, developerů, hotelových operátorů, designerů a inženýrů. S jejich pomocí se dostanu s návrhem o krok dál a poté ho ukážu vedení města a guvernérovi Kalifornie,“ dodává Bay-Jorgensen.

Autor: Jan Horák
Video se připravuje ...