Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koupelna: Z umakartové luxusní levně a rychle!

29. ledna 2010 | 18:15

Má váš panelákový byt ještě umakartové jádro, a na nákladnou rekonstrukci nemáte čas ani finanční prostředky? Firmy jsou drahé a bourání a výstavba zděného jádra je zdlouhavá. Nebojte se a vyzkoušejte levné řešení…

Je mnoho způsobů, jak dodat moderní vzhled vaší koupelně, a nemusí vás to stát celé jmění. Stačí trocha zručnosti a nápaditosti. Blesk má pro vás pár tipů, jak levně a efektivně zkrášlit místnost, ve které trávíte minimálně hodinu denně.

První kroky při proměně koupelny

1. Umakart nejprve pořádně vyčistěte a odmastěte. Poslouží k tomu mýdlová voda.

2. Po očištění je dobré povrch mechanicky zdrsnit brusným papírem.

Rozčiluje vás kažodenní pohled na vaši koupelnu? Zkuste ji dát novou tvář.
Autor: scom

3. Kvůli vlhkosti povrch ošetřete přípravkem proti plísním a spáry mezi vanou a zdí vyplňte voděodolným silikonovým tmelem.

4. Panelákové koupelny jsou většinou malé, takže používejte světlé barvy, které je opticky zvětší. Pomůže i přidání zrcadel – volte ta, co se nezamlžují. Nebo zrcadlo postříkejte pěnou na holení a vyleštěte. Minimálně týden se nezamlží. Koupelnu zvětší i přidání světel a bodovek.

5. Jestliže je vstup do koupelny z místnosti, kde je nějaké okno, můžete využít i přirozeného světla. Stačí jen do umakartové stěny vyříznout otvory a vsadit do nich mléčné sklo či plexisklo. Zkuste třeba hvězdu či okýnka ponorky.

Nejlevnější řešení je výmalba
Pokud jste opravdu ve finanční tísni, ale přesto se na stávající koupelnu nemůžete dívat, zvolte nátěr. Mějte však na paměti, že barva vydrží maximálně pět let. Barvu nanášejte po důkladném očištění, odmaštění a zbroušení povrchu štětcem či válečkem. K ozvláštnění natřených ploch můžete použít samolepicí voděodolné dekorace, které stěnám dodají na zajímavosti. Proměna koupelny vás tak vyjde asi na pět set korun.

Rozčiluje vás kažodenní pohled na vaši koupelnu? Zkuste ji dát novou tvář.
Autor: scom

Tapety jsou opět v kurzu
Další levnou variantou, jak přeměnit místnost, je použití samolepicích omyvatelných tapet. Na trhu najdete nejrůznější, od imitací dřeva, mramoru či kachliček až po různé květinové nebo abstraktní vzory. Nalepení je jednoduché. Cena se pohybuje od 50 do 350 Kč za metr (šířka je většinou 45 cm).

Umakart obložte

Poslední možností, jak se zbavit neestetických zdí, je obklad dlaždičkami. Postup je poněkud náročnější než u tapetování, ale výsledek rozhodně stojí za to a neměli byste utratit více než čtyři tisíce.

Autor: Veronika Tardonová
Video se připravuje ...