Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pronajímáte byt? 5 rad, jak na tom opravdu vydělat!

Pokud pronajímáte byt, pak musíte zisk zdanit a hlavně mít souhlas majitele, pokud to tedy nejste přímo vy.
14. prosince 2009 | 16:48

Mít byt navíc je jako výhra v loterii! Dá se přece tak výhodně pronajmout… Ovšem divili byste se, kolik lidí takový poklad kvůli vlastní naivitě nezhodnotí, ale spíš na něm prodělá. Neopakujte jejich chyby!

Jak se vyhnout problémům s nesolidními nájemníky i případným soudním sporům? Poradíme vám:

1. Kolik za to?
Měli byste vědět, za kolik se pronajímají byty v okolí. Je velmi zásadní si sehnat souhlas majitele a vědět, zda byt vůbec pronajímat lze – mohli byste o něj totiž i přijít.

2. Nabídněte byt
Pokud jste zavrhli nápad svěřit vše realitní kanceláři (ta může pomoci i s nájemní smlouvou), je nejší dát inzerát – měl by obsahovat výměru bytu, místo, kde je, a za kolik. Rozhoduje hlavně cena, proto uvažte, jestli vám jde o to mít nájemníky co nejdřív i za nižší cenu, nebo riskovat, že budete mít byt několik měsíců prázdný…

3. Dohodněte platby
Počítáte-li s dlouhodobým pronájmem, měl by nájemník hradit přímo náklady na elektrickou energii, vodné a stočné, plyn a telekomunikační poplatky. Vyplatí se změnit odběratele než pak doplácet dluhy za něj. Zahrnout tyto náklady do celkového nájmu může vypadal lákavě jednoduše, ale případné nedoplatky pak budete těžko vymáhat.

4. Jak vybírat nájemné?
Nabízí se zasílání na bankovní účet, ale co si každý měsíc dojít vybrat částku osobně a třeba zjistit, zda je v bytě vše v pořádku? Vstup do bytu totiž není samozřejmostí. Pokud nebydlíte hodně daleko, uvažujte o tom. V každém případě je dobré požadovat vratnou jistinu v podobě minimálně jednoho nájmu a raději vždy vybírat na měsíc (lépe však čtvrtletí) dopředu.

5. Pojistěte se!
Ideální je uzavřít pojistku bytu, která zohlední pronajímání jiné osobě. Vyplatí se rovnou pojistit odpovědnost nájemníka – ale to opět vyžaduje, aby tam bydlel zcela legálně!

Pokud pronajímáte byt, pak musíte zisk zdanit a hlavně mít souhlas majitele, pokud to tedy nejste přímo vy.
Autor: scom

Jak danit, pokud pronajímám byt, ale jsem zaměstnancem?

* Jako pronájemce musíte podávat daňové přiznání za uplynulý rok – v březnu 2010 za letošek. Sečtěte v něm své příjmy ze zaměstnání i pronájmu bytu. Měli byste ale být zaregistrováni na finančním úřadě.

* Za pronájem si může dát do nákladů 30 % na tzv. paušální výdaje, aniž byste je museli prokazovat.

* Pokud máte vyšší náklady za věci, pořízené do bytu, můžete je odečíst po prokázání účtenkami či fakturou.

* Odčítat lze i odhadní či pořizovací cenu bytu - a to 10, ale i 30 let, podle typu stavby.

* Nový zákon by podle všeho měl zavést placení sociálního i zdravotního pojištění i z příjmů za pronájem, ale zatím nebyl schválen.

Autor: vyr
Video se připravuje ...