Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Velké nápady pro malé byty: Optické klamy

4. listopadu 2009 | 05:00

Pokud bydlíte v malém bytě, určitě toužíte po rozlehlém apartmá. Majitelé velkometrážních obydlí si naopak občas přejí, aby pokoje působily útulněji. Poradíme vám pár triků.

S pomocí jednoduchých triků můžete s prostorem doslova čarovat, musíte však vědět jak na to. Vezměte si na pomoc tajné zbraně: světlo, barvy, sklo, transparentní látky a zrcadla. I bydlení velikosti XS tak dodáte chybějící strukturu a hloubku, prodloužíte/zkrátíte stěny, či zdvojnásobíte rozměry místnosti.

Situaci i bez velkých investicí a náročných stavebních úprav můžete radikálně změnit i v nejmenší garsonce. Stačí se na ni podívat ne jako na jediné možné a řešení (například z finančních důvodů), ale jako na multifunkční obývací prostor malých rozměrů. A ten má, i když jeho „zabydlení“ vyžaduje víc plánování, mnoho dobrých vlastností.

ČTYŘI ELEMENTY

Zařizování bytu, který pozůstává z jedné nebo vícero maličkých místností tak, abyste neměli vždy, když se vrátíte domů, stísněný pocit, může být inspirativní a zábavné. Když se vrhnete do hledání alternativ a nebojíte se vyzkoušet i něco nového, nejen koupit a složit nábytek okolo stěn, vymýšlení optických klamů a malých triků vás chytí. S pomocí barev, vzorů, světla a zrcadel je možné vyvolat dojem větších prostor.

* Začněte od podlahy - do všech prostor položte dlažbu stejné barvy.
* Přechodné prostory vymalujte kontrastními odstíny.
* Nebojte se použít netradiční techniky malování.
* Rozlučte se se zbytečnými věcmi.



PROSTOR ZA OKNEM
Pocit, že byt musíte zaplnit, aby působil útulně, odložte. Místnost nacpaná nábytkem a dekoracemi se automaticky zmenší a těžko v ní budete nejen držet pořádek, ale i volně se pohybovat. Po čase začne zákonitě připomínat sklad, kde budete zakopávat o různé předměty. Opatřete si kompaktní, praktický a variabilní nábytek nebo si ho nechejte vyrobit na míru tak, aby zapadl přesně na centimetr do vymezeného prostoru. Vestavěné skříně neubírají místo a vytvářejí pocit volnosti.

Velmi důležitým prvkem, na který se často zapomíná, jsou okna. Pěkný výhled je trefa, ale i pohled do dvora či na střechy jiných budov se může stát devizou. Vytěžte z něj maximum! Jestliže to situace dovoluje, vynechejte závěsy a záclony, které pohlcují vzácné světlo. Oklamete tak zrak, který se nebude mít o co zachytit a iluze volné, pokračující plochy bude dokonalá.

ODVRÁCENÁ STRANA NÁBYTKU
Tak jako předsíň - vizitka bytu, tak i první pohled na zařízení místnosti, rozložení jednotlivých prvků a barevnost tvoří první dojem. Ten bývá rozhodující - buď se cítíte příjemně a uvolněně, anebo stísněně a depresivně. Buď máte chuť do místnosti vstoupit, anebo ne. Jestliže se za dřevěnými dveřmi skrývá tmavý, do stropu zaplněný pokoj, vracet se do něj budete jen s nechutí. Začněte proto dveřmi a nahraďte je transparentními, buď klasickými prosklenými, anebo posuvnými s výplní z tvrzeného pískovaného skla, které navíc šetří místo.

A víte, co už na prahu pokoje působí nejhorším dojmem? Výhled na zadní stranu stoliček, křesel nebo regálů, proto se takovému řešení raději vyhněte a zvolte jinou variantu. Jako dělící prvek můžete namísto regálů nebo jiného nábytku použít paraván, zástěnu či vysoké čelo postele očalouněné z obou stran.

V některých případech, hlavně v tmavých bytech, ani nejsvětlejší barvy nepomůžou, a tak obraťte list: pokoj vymalujte příjemným sytým odstínem a vytvořte si útulné a pohodlné zákoutí.

Nebojte se barev, dokážou velká kouzla
Autor: acs

TROCHU BARVY DO TOHO...
Sice není třeba hned na začátku vyloučit čistou neutrální bílou barvu stěn, některé plochy, natřené výraznými odstíny, dokážou vytvořit takové optické efekty, které zvýrazní plusy či naopak potlačí nedostatky místnosti. Například jemná béžová nebo krémová neodrážejí tolik světla jako běloba. Bílá je v bytech, kam neproniká dostatek denního světla, alfou a omegou. Poslouží totiž i jako odrazová plocha k dalším barevným řešením.

* světlé barvy v různých pastelových odstínech místnosti zvětšují, ale jestli máte pokoj obrácený na sever, vyvarujte se všech variací modré - vzbuzuje pocit chladu
* bílá barva v kombinaci s dřevem vytváří vhodné pozadí pro barevné plochy a dekorace
* zářivá žlutá stěna rozjasní místnost a vyvolá dobrou náladu, ale žlutozelená, i když svěží a moderní, může po čase deprimovat
* jestli se rozhodnete jednu stěnu vymalovat sytým odstínem, zmírníte ho tak, že plochu narušíte s pomocí obrazů nebo zarámovaných fotografií
* nepoužívejte nátěry, které mohou působit příliš dominantně, například laky - ty jsou vhodné na zvýraznění detailů
* nerovnoměrný povrch stěny (například ve starších objektech) vymalujte světlými barvami - na tmavých plochách vystupují defekty mnohem výrazněji
* vzdejte se dekoračních bordur a lemů podél stěn, protože strop snižují

ODRAŽTE SVĚTLO

Zrcadlům jako prvku, který může ovlivnit interiér, se ještě stále nepodařilo prorazit v takové míře, aby se uplatnila jako zařizovací prvek. Sice jsou nenahraditelnou součástí našeho života, ale většinou vystupují v úloze popelky vykázané do předsíní či koupelen.

Zrcadlo doma dokáže divy
Autor: Dominik Vlaaheko


Přitom dobře umístěné zrcadlo dokáže v interiéru hotové zázraky: dvě zrcadla oproti sobě místnost zdánlivě zdvojnásobí. Dbejte však na to, aby neodrážela kus nudné stěny nebo skříně, ale zajímavý prvek zařízení.

* Zrcadlo umístěné u okna znásobí světlo, které proudí do místnosti. Nikdy ne naproti oknu nebo světelnému zdroji, protože vás bude nepříjemně oslepovat.
* Jestli chcete jako dělící prvek místnosti použít regály nebo skříňky, zadní stranu oblepte zrcadlovými kachličkami.
* Stísněnou chodbu zvětšíte tak, že nad méně rozměrný kus nábytku (komodu či skříňku na boty) zavěsíte horizontálně obdélníkové zrcadlo.

Autor: lesk.sk, brum
Video se připravuje ...