Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak správně pojistit chalupu

Fotografie
21. října 2009 | 05:00

Představte si, že dorazíte na vysněný víkendový pobyt na chalupu a zjistíte, že je vykradená. V téhle situaci se za poslední rok ocitlo 1691 majitelů. Právě teď je doba, kdy většina rekreačních objektů osiří a nastane čas pro zloděje.

Kromě správného zazimování byste si tedy svůj víkendový příbytek měli také správně pojistit.

"Pojištění rekreační domácnosti a stavby by mělo pokrýt škody způsobené nejen vloupáním a krádeží, ale i např. vichřicí, povodní nebo záplavou, tíhou sněhu, pádem stromů, sesuvem půdy, atd.,“ říká Olga Kobilková z České pojišťovny.

„Pokud sjednáváte novou pojistku nebo obnovujete starou, dbejte na to, abyste díky ní dostali takovou částku, za jakou si zničený předmět znovu pořídíte,“ radí Kobilková.

Sazby pojistného se většinou určují podle velikosti zastavěné plochy a vybavení. K pojištění budovy je výhodné sjednat také pojištění domácnosti a odpovědnosti. V rámci toho prvního dostanete zpět škody na vybavení a druhé chrání v případě, kdy například taška ze střechy spadne na sousedovo auto…

Mříže a zámky snižují cenu

- Pojišťovna zohlední, jak jste o bezpečnost svého majetku postarali. Čím víc toho máte, tím víc musíte investovat do zabezpečení. Od jednoduchých mechanických systémů, jako jsou mříže, bezpečnostní zámky, až k elektrickým systémům.

418364:gallery:true:true

- Zeptejte se na možné slevy. Pojišťovny jich nabízejí dost, jen o nich vědět. Slevu kolem pěti procent získáte u většiny pojišťoven už jen za to, že pojistku sjednáte celoročně.

- Některé pojišťovny také přihlížejí k tomu, jaká je statistika krádeží v dané oblasti.

Jste v záplavové oblasti? Problém!

Problém bývá s pojištěním nemovitostí v záplavové oblasti. Jakmile hrozí sebemenší riziko, čekejte vyšší sazbu a v záplavových oblastech i odmítnutí pojistku proti povodni vůbec uzavřít. Za riziko vylití blízkého toku z břehů si rozhodně připlatíte.

Staré smlouvy omlaďte

Určitě se vyplatí staré smlouvy omladit. Při stanovení pojistné částky nepodceňujte hodnotu majetku a zvolte ji tak, abyste při totální škodě mohli vše uvést do původního stavu.

Kolik vás bude stát roční pojistka?

Představte si jednopodlažní chatu o výměře osmdesát metrů čtverečních u Semil. Je jednoduše zařízená, nic cenného v ní není, proto ji majitel proti zlodějům vybavil jen bezpečnostním zámkem a zamykatelnou brankou.

Chalupu chce pojistit na milion a její vybavení na 200 tisíc. Pojistka by měla pokrýt i hrazení škod v případě následků větru, mrazu, sněhu, deště, krupobití. Měla by řešit i vodovodní škody (při prasknutí potrubí apod.) a následky po rabování zlodějů a vandalů.

Blesk se zeptal několika pojišťoven a zjistil, kolik by takové pojištění stálo. U všech pojišťoven kromě Allianz má majitel spoluúčast 1000 Kč.

Ceny ročního pojištění chaty nebo chalupy
Autor: Tabulka Blesk

Základem pojistky nemovitosti je:

- pojištění proti sdruženému živlu (požár, výbuch, přímý úder blesku, pád letadla, vichřice, krupobití, sesuv půdy, zřícení skal, zemin, sněhu, tíha sněhu nebo námrazy, zemětřesení, záplava, která není způsobena vylitím toku z břehů).

- pojištění proti vodovodním škodám (voda vytékající z vodovodních zařízení, zlom trubky, výjimečně i zamrzání vody v trubkách.

- odcizení a vandalismus (krádež, odcizení, vloupání a jeho následky, poničení stavby a jejich součástí).

- vzhledem k lokalitě vzorové chaty je součástí pojistky i hrazení


Jak se ubránit zlodějům

  • Zajistěte dveře a okna, ideálně je zakryjte, aby nebylo do objektu vidět.
  • Při odchodu z chaty se ujistěte, že všechny možné přístupové cesty jsou zabezpečeny.
  • Zamkněte všechny místnosti, které jdou.
  • Pokud máte na chatě cenné věci, snažte se je buď velmi dobře schovat, nebo je raději odvezte.
  • Pravidelně chatu navštěv

Než přijde zimní sezona

  • Před definitivním opuštěním nezapomeňte chalupu také správně zazimovat. Ze všech nádob a trubek vypusťte vodu tak, aby nezamrzla a led je neroztrhal.
  • Pročistěte okapy, aby jimi mohl odtékat tající sníh.
  • Místa náchylná k plísni postříkejte dezinfekčním prostředkem.
  • Zámky a panty promažte silikonem nebo nemrznoucí vazelínou, aby nezamrzly nebo nezrezivěly.

 


Autor: Iva Dvořáková, Jitka Pekařová
Video se připravuje ...