Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Takhle se bydlelo v 70. letech: Vzpomínáte?

15. října 2009 | 05:00

Vzpomenete si ještě, jak se bydlelo před 30 lety? Kdo si chce připomenout atmosféru bytečků Husákovy éry, ať zavítá do králodvorského muzea. Začala tam unikátní retro výstava stylu bydlení a života 70. let, která potrvá až do 22. listopadu.

Unikátní výstava zahrnuje repliku kuchyně, obýváku, dětského pokojíčku i kanceláře socialistického průkopníka. Expozici doplňují věci denní potřeby a ošacení. Pro tuto dobu byl typický sektorový nábytek, plechové kuchyňské linky, koberce a oděvní svršky z chemlonu, tesilové šaty, sifonová láhev na výrobu sodovky či vaření v papiňáku.

Zástupci mladší generace uvidí například, jak vypadal nekrepovaný toaletní papír, který při použití nepříjemně dřel. Přesto byl za komunistů nedostatkovým zbožím. „Líbily se mi v dětském pokojíčku ty pletené bačkůrky. Bydlet bych v něm ale nechtěla,“ řekla návštěvnice Denisa Dvořáková (14). Její kamarádce Tereze Šestákové (14) se líbil červený kabát, který si mohla vyzkoušet. „Za ten bych se nestyděla ani dnes,“ řekla.

Pracovníci muzea přiznali, že shromáždit věci ze 70. let nebylo jednoduché. Za pár let to podle nich budou vzácné kousky.

Autor: Jitka Žigová
Video se připravuje ...