Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kutil z Ústí nad Labem: Povodně mě nedostanou!

31. srpna 2009 | 07:12

Přes dvacet let už Petr Nosek (65) ze Svádova u Ústí nad Labem upravuje svůj rodinný dům. Za cíl má jediné, ubránit se povodním. Jeho pozemek totiž leží necelých 100 metrů od Labe. Objekt proto přestavěl po vzoru obojživelného tanku.

Petr Nosek začal s úpravami už v roce 1988. Tehdy jeho rodinu vyhnala povodeň, hladina Labe stoupla o šest metrů. Takové povodni se na rozdíl od sousedů nyní může jen smát. Z domu ho totiž nevyžene ani 10metrová povodeň!

Seznam zlepšováků
* podlahy ve sklepě jsou vyspádovány do jednoho místa
* stěny a podlahy jsou 60 cm silné, do betonu je přimícháno vodní sklo
* vodní jímka o obsahu 9 kubíků
* třímetrový komín na jímce, kterým čerpadla odvádějí vodu
* výkonný naftový agregát
* jeřáb, kterým se agregát vytáhne do prvního patra
* speciálně upravená sklepní okénka a vrata od garáže

„Byl jsem na vojně u tankistů, a to mě inspirovalo,“ vypráví s úsměvem Petr Nosek. Jeho dům připomíná obojživelný tank, základem je princip přesýpacích hodin. Všechny podlahy ve sklepě jsou vyspádovány do jednoho místa, v nejnižším místě je trubka, která odvádí vodu do betonové jímky. Na jímku se pak namontuje třímetrový komín, kterým čerpadla ženou vodu ven.

Povodeň jim vzala dům: Bydlí ve školní šatně!>>

Ovšem do sklepa se mnoho vody nedostane. Kolem sklepních okének a garáže jsou totiž ocelové rámy, na které se přišroubují ocelové pláty. Ty se před dotažením šroubů ještě podlepí silikonem.

Jak to tedy při povodních vypadá? Sousedé jsou už dávno vystěhovaní, Petr Nosek s manželkou zůstávají v klidu. Ve sklepě utěsněného domu je maximálně 30 centimetrů vody, hladina rozvodněného Labe může ale stoupnout o zhruba pět metrů výš a sahat až k okenním parapetům v přízemí. „Tak to vypadalo při povodních v roce 2006. Když ale hladina ještě více stoupne, tak jako v roce 2002, nepomůže nám už nic,“ dodal čiperný důchodce.

A co když energetici vypnou elektřinu a čerpadla nebudou fungovat? I s tím si Petr Nosek poradil. Pořídil si výkonný vojenský agregát, který vlastnoručně sestrojeným jeřábem vytáhne do prvního patra.

Autor: Ondřej Čermák
Video se připravuje ...