Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Nejužší dům v New Yorku je k mání za více než 48 milionů korun

27. srpna 2009 | 13:03

Údajně nejužší dům v New Yorku, který je široký 2,74 metru a dlouhý 12,8 metru, je na prodej. Na rozdíl od jeho šířky však prodejní cena v přepočtu přes 48 milionů korun rozhodně malá není, uvedla agentura AP.

Cihlový domek z roku 1873 stojí v ulici Bedford Street vtěsnaný do úzkého prostoru bývalé uličky mezi domy číslo 75 a 77. Uzoučký domek je považován za místní zvláštnost a turisté si ho často fotografují. Malá pamětní deska na domě upomíná, že tu bydlela americká básnířka Edna Millayová a také známá antropoložka Margaret Meadová.

Nejužší dům v New Yorku
Autor: čtk

Realitní makléř Alex Nicholas uvedl, že je o tento dům poměrně velký zájem a že se má během jednoho dne sejít se třemi potenciálními kupci, kteří si ho chtějí prohlédnout. Současní majitelé koupili nemovitost v roce 2000 za 1,6 milionu dolarů (asi 28,5 milionu korun).

Vnitřní obytné prostory jsou velmi těsné i na newyorské poměry, stejně malé rozměry mají pokoje ve všech třech patrech. "Kvůli těmto nestandardním rozměrům domu si musí jeho obyvatelé velmi dobře promyslet, jak místnosti zařídí," upozornil Nicholas.

Webové stránky realitní kanceláře popisují dům jako vertikální řadu pokojů s kuchyní, jídelnou a salónkem v prvním patře, dvěma obývacími pokoji ve druhém patře a v posledním patře s ložnicí a sociálním zařízením. V prvním patře jsou navíc padací dvířka, která vedou do upraveného suterénu.

Dům má velká okna vepředu i vzadu, podkrovní střešní okno i malou předzahrádku, které mu propůjčují "vzdušnost, dostatek světla a osobité kouzlo", upozorňuje na jeho přednosti Nicholas. Předpokládá, že budoucí kupec požadovanou cenu zaplatí především kvůli jeho jedinečnosti, historii a umístění v jedné z nejslavnějších částí New Yorku.

 

Autor: ČTK, pes
Klíčová slova: nejužší dům, new york
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...