Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bleskový rádce: Jak přežít povodně, jak se připravit a co dělat po návratu domů

ilustrační foto
21. srpna 2009 | 11:21

Poslední léta přinášejí stále častější přívalové deště a povodně. Podle aktuální předpovědi nám další hrozí již tento pátek. Jenže jak zachovat chladnou hlavu, když k vám domů přijde voda? Nabízíme vám řadu užitečných rad.

Každého určitě napadne pravidelně sledovat krátkodobé i dlouhodobé předpovědi počasí a stupně povodňové aktivity. První stupeň (stav bdělosti) ohlašuje nebezpečí povodně, obce organizují hlídkovou službu na vodních tocích a dílech. Druhý stupeň (stav pohotovosti) vyhlašuje příslušný povodňový orgán, nebezpečí přerůstá do povodně, aktivuje se protipovodňová ochrana, zasedá povodňová komise, která přijímá potřebná opatření. Nejvyšší stupeň (stav ohrožení) se vyhlašuje při bezprostředním ohrožení životů i majetku v zaplaveném území, organizují se technická opatření, probíhají záchranné akce. Informace poskytují hromadné sdělovací prostředky (například teletext ČT1 stránka 182, www.hydro.chmi.cz), místně třeba obecní rozhlas, sirény, případně osobní návštěvy hlídek.

Žena hledí vstříc smrti
Autor: Čtenář Blesku

Doporučujeme se také podívat na www.meteopress.cz, kde byste měli najít na 3500 místech v České republice detailní předpověď po hodinách na čtyři dny. Užitečné je rovněž sledovat aktuální výšku hladiny a průtok řek, říček i potoků, pátrejte po nich vždy na příslušném povodí (například obyvatelé Louňovic pod Blaníkem a okolí zajímá situace na Vlašimské Blanici, stanice Louňovice pod Blaníkem, kterou najdou na internetových stránkách Povodí Vltavy).

Aktuální předpověď počasí na dnešek naleznete zde.

Kde ještě hledat informace:

www.povodne2009.cz

www.charita.cz

www.hzscr.cz

www.clovekvtisni.cz

PŘED

Připravte se
„Nejdůležitější jsou prvotní informace, proto se raději předem zeptejte na obecním úřadě, zda je váš dům, byt nebo pozemek v záplavovém území, případně místě ohroženém zvláštní povodní. Od úředníků se dozvíte i to, jak úřad informuje o nebezpečí povodně a probíhá evakuace a kde vás mohou přechodně ubytovat,“ radí Ivana Svitáková z Hasičského záchranného sboru ČR. Domov připravte na velkou vodu: do vyšších pater domu si odstěhujte věci, které by voda mohla zničit (elektronika, mrazáky, lednice, drahý nábytek, cennosti, potraviny, oblečení). Nachystejte si těsnicí materiál, nejlepší jsou pytle s pískem, ale i fólie nebo ucpávky do kanalizace.

Velká voda se prohnala i pošumavským městem Volyně.
Autor: Vlaďka Hradská

Co se rovněž vyplatí
Preventivně si nachystejte evakuační zavazadlo, kdybyste museli okamžitě odejít z příbytku. V autě doplňte pohonné hmoty a zaparkujte ho na místě, kde nehrozí záplavy; do bezpečí přestěhujte i domácí zvířata. Rovněž odstraňte nebezpečné látky, které by se mohly dostat do vody. Před opuštěním domova se dobře oblékněte, vypněte elektrické přístroje s výjimkou mrazáků a lednic, uzavřete hlavní přívod plynu i vody a zabezpečte okna a dveře. Na dveře připevněte cedulku, kde se budete nacházet v nejbližších dnech, informujte o evakuaci své sousedy a malým dětem dejte do kapsy kartičku s jejich jménem, adresou a kontaktním telefonem.

CO VZÍT S SEBOU

Na případnou evakuaci si nachystejte zavazadlo označené svým jménem a adresou, do kterého dejte:

• osobní doklady (občanský průkaz, cestovní pas, průkaz zdravotní pojišťovny, doklad o pojištění nemovitosti)

• peníze a cennosti

• pravidelně užívané léky, potřeby osobní hygieny, psací potřeby

• mobil s nabíječkou, fotoaparát, svítilnu, zápalky, otvírák na láhve a konzervy, nůž, příbor, hrnek a talíř

• balenou vodu a potraviny na 2 dny (konzervy, trvanlivé pečivo)

• náhradní oblečení včetně prádla, boty, deku nebo spacák, pláštěnku

PO

Zpátky domů
Vracíte se po povodni do svého domova? Pečlivě si obydlí zvenku zkontrolujte, zda nehrozí zřícení, nejlepší je vyžádat si návštěvu statika, který stav nemovitosti profesionálně posoudí. Odborně si nechte zkontrolovat také rozvod elektřiny, plynu a vody. Stav nemovitosti a majetku pečlivě zdokumentujte, pomohou fotografie, videonahrávka a podrobný soupis škod, a hned se obraťte na svou pojišťovnu. Až pak začněte s odklízením škod: odčerpejte zbylou vodu (ve sklepech do výše hladiny venkovní vody), vynoste nábytek a další vybavení domácnosti a roztřiďte ho na použitelný a nenávratně zničený. Všechny prostory a zbylé věci vydezinfikujte. Uhynulá zvířata a veškeré zaplavené potraviny odložte do označených kontejnerů – rozhodně je nejezte! Pokud je hezky a svítí slunce, otevřete dveře a okna, při vyšší vlhkosti vzduchu raději využijte lokální zdroje tepla, jako jsou kamna a infrazářiče, a vysoušeče. Kupovat si přístroj například o výkonu 40 l za 24 hodin za 22 950 Kč asi nemůže každý, poptejte se u hasičů a humanitárních organizací, které je půjčují bezplatně, nebo v soukromé firmě (informujte se ve své pojišťovně, zda by vám půjčovné uhradila).

Sousedé vynášejí dřevo ze zatopeného domku Jaroslava Smoly
Autor: Vlaďka Hradská

ODBORNÍK RADÍ

Jak se zbavit vlhkosti ze stěn zatopeného objektu? František Janda z firmy Ekotez doporučuje: „Lokální topeniště považuji za praktická v prvních dnech po povodni, kdy nefunguje elektřina a v domech chybí například okna nebo dveře. Jinak jsou neekonomická z hlediska obsluhy i spotřeby paliva, navíc mohou způsobit popraskání zdiva. K důkladnému vysušení objektu v dalších dnech použijte kondenzační vysoušeče, kde se vlhkost obsažená ve vzduchu zkapalní a ve formě kapiček vody stéká po lamelách výparníku do sběrné nádoby nebo hadicí mimo vysoušený prostor. Ochlazený a vysušený vzduch se potom ve vysoušeči opět ohřeje, a to dokonce na teplotu, která je vyšší než teplota na vstupu. Vysoušený prostor musí být uzavřený, nábytek odtažený od stěn, přístroj stojí uprostřed místnosti – při práci nevyžaduje žádnou obsluhu.“

K důkladnému vysušení objektu v dalších dnech použijte kondenzační vysoušeče, kde se vlhkost obsažená ve vzduchu zkapalní a ve formě kapiček vody stéká po lamelách výparníku do sběrné nádoby nebo hadicí mimo vysoušený prostor.
Autor: Ekotez

I takhle to může vypadat, když se velká voda přežene obcí.
Autor: Petr Kůdela

Autor: Olga Trešlová
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...