Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruská vláda shání nábytek, poptává i luxusní, silně zlacenou postel

Luxusní postel
20. srpna 2009 | 14:10

Ruská vláda vypsala veřejnou soutěž na luxusní nábytek včetně pozlacené postele. V zemi, kde se ekonomika v uplynulém čtvrtletí propadla o 10,9 procenta, tím vyvolala mezi lidmi vlnu nevole.

Ministerstvo vnitra projevilo zájem o postel z třešňového dřeva, jejíž "ozdobné prvky v záhlaví a na pelesti musí být pokryty tenkou vrstvou čtyřiadvacetikarátového zlata".

Celková hodnota zakázky na nábytek byla podle internetové stránky zprostředkovatelské agentury zakupki.gov.ru 24,4 milionu rublů (13,9 milionu korun).

V oznámení o tendru se uvádí, že postel by měla být zaslána do sídla ministerstva. Ostatní kusy nábytku mají být doručeny na adresu v lokalitě exkluzivních letních sídel na okraji Moskvy.

Podle ruského listu Vedomosti pobývají v těchto domech ve státním vlastnictví čelní činitelé ministerstva vnitra.

"Zlaté toalety by byly logičtější... a jednací stůl by měl být z neprůstřelného a nárazům odolného materiálu," ironizuje jeden z komentářů na webové stránce Vedomostí.

Zveřejňování informací o tendrech se stalo součástí snahy Ruska o větší průhlednost veřejných soutěží na státní zakázky. Vláda od něj očekává zvýšení důvěry veřejnosti v opravdovost její snahy o potírání korupce při zadávání tendrů.

Autor: ČTK
Video se připravuje ...