Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brněnská Vila Stiassni se otevírá veřejnosti

6. srpna 2009 | 16:55

FOTOGALERIE: Za první republiky si u nás lidé opravdu uměli žít! Příklad? Vila rodiny Stiassni v brněnské Hroznové ulici.

Alfred (1883) – spolumajitel textilky na Přízové ulici a jeho manželka Hermine (1899) – dcera severočeského uhlobarona si v roce 1924 koupili 32 174 metrů pozemku na západním svahu pisáreckého údolí. Nechystali se tady postavit sídliště. O 3 roky později si zde nechali s ohledem na rozlohu parcely postavit relativně skromný rodinný dům. Jím zastavěná plocha činí necelých 600 metrů. „Zahrada je jednou z nejkrásnějších a největších soukromých zahrad ve střední Evropě,“ řekl Blesku profesor architektury Vladimír Šlapeta. Manželé Stiassni do ní zasadili bazén s převlékárnou a tenisový kurt. Přízemí domu nechali zařídit tak, aby zde mohli návštěvám prezentovat své sbírky umění.


Navzdory relativně nízkému věku měli Stiassni oddělené ložnice, ponechali si ale mezi nimi dvoukřídlé prosklenné dveře. Díky tomu přišla na svět dcera Susan. Rodinné štěstí však netrvalo věčně.

Nejprve potkala rodinu rána v podobě vyhořelé textilky, v roce 1939 je o pisáreckou vilu připravil Hitler. Od pondělí do pátku vždy od 10 do 16 hodin je tento skvost moderní architektury přístupný veřejnosti.

Autor: bum, pes
Klíčová slova: vila stiassni, dům, bydlení
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...