Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nesprávné vybavení bytu ohrožuje vaše zdraví smrtícím chemickým koktejlem

Hlavní přednosti? Linoleum je příjemně teplé, měkké, výrazně odolné vůči oděru, otlaku i popálení od cigarety, antistatické, nemění barvu a dobře tlumí takzvaný kročejový hluk.
5. srpna 2009 | 10:55

Umíte si představit, kolik různých materiálů se nachází kolem vás doma? Každý z nich si žije svůj vlastní život, a přitom může výrazně ovlivnit i ten váš. Přemýšleli jste už někdy nad tím jak?

NÁBYTEK

Většinou ho vybíráte nejen podle barvy, tvaru a užitkových vlastností, ale také podle ceny, která při výběru hraje také rozhodující roli. Důraz byste však měli klást i na materiál, z kterého je vyroben.

Z dřevotřísky se může uvolňovat formaldehyd, který způsobuje různé alergie.

Jak se bránit?

- Pokud jste vlastníkem takového typu nábytku, určitě jím nezařizujte místnost, kde spíte, a zabezpečte stálý přísun čerstvého vzduchu pravidelným větráním.

- Snažte se vybírat si nábytek, který je vyroben z přírodních materiálů. Dřevo vydrží mnohem déle, a pokud je označené logem FSC, máte jistotu, že pochází z dobře obhospodařovaného lesa.

- I když se ujistíte, že použitý materiál není škodlivý, problém může nastat v použitých nátěrech nebo lepidlech. Nábytek proto raději vybírejte ve specializovaných prodejnách, kde si vyžádejte všechny doklady o zdravotní nezávadnosti materiálů.

- V případě, že si koupíte nábytek z neopracovaného dřeva, které si chcete sami doma ošetřit, používejte přírodní vosky, případně vodou ředitelné barvy.

NÁTĚRY

Ať už se rozhodnete natřít dřevěnou stoličku, kovový stolek nebo jen tak vymalovat stěny, nad výběrem barev byste se měli důkladně zamyslet. Většina barev k natírání různých povrchů obsahuje totiž ředidlo. Takže i když barva zaschne, stále jste vystaveni uvolňujícím se organickým rozpouštědlům, které vdechujete. Nedivte se pak, pokud vás často bolí hlava, míváte závratě nebo kožní alergie.

Jak se bránit?

- Při nákupu nátěrových barev si vyberte ty, které jsou vodou ředitelné. Díky novým technologickým postupům si zachovávají své vlastnosti a zároveň obsahují výrazně menší množství těkavých organických látek, neboť jsou založeny na bázi ředění vodou.

- Při nákupu barev na stěny si vybírejte biobarvy, které se vyrábějí na bázi přírodní pryskyřice. Využít je můžete na barvení omítky, betonu, zdiva, sádrokartonu nebo i tapet. Jejich výhodou je, že propouštějí páry, a tak umožňují podkladu dobře dýchat, protože povrch se po natření neuzavře.

TEXTILIE

Věděli jste, že záclony mohou být zdrojem kadmia nebo chromu, který se používá k barvení látek? Povlaky na peřiny zase mohou obsahovat pestrou směs chemikálií, zejména formaldehyd, jehož použití v textiliích je omezeno pouze pro děti do tří let.

Jak se bránit?

- Pokud můžete, kupujte pouze výrobky, které jsou označeny, že byly vyrobeny ekologicky.

- Vybírejte si textil z přírodních materiálů jako je biobavlna, len či bavlněný satén.

- Nové povlečení před prvním použitím vždy vyperte.

KOBERCE A PODLAHY

Okouzlí vás rozměrech, který právě potřebujete k posteli do ložnice nebo do obýváku před pohovku. Kromě akční ceny vás zlákají i zářivé barvy a moderní vzory. A tak se rozhodnete, že jej koupíte. Málokdo však ví, že si s nimi nastěhují do bytu i těkavé látky, uvolňující se z umělých vláken.

Jak se bránit?

- Při výběru koberce si vždy všímejte materiálu, z jakého je vyroben.

- Upřednostňujte koberce z kokosového vlákna, bavlny nebo mořské trávy.

- Zvláštní pozornost věnujte výběru koberců a podlah do dětského pokoje. Malé děti totiž většinu času tráví hraním si na zemi, a tak určitě nechcete, aby zbytečně vdechovali prach a uvolňující se škodlivé látky.

- Věnujte dostatečnou péči jeho údržbě, aby se v něm zbytečně nehromadil prach a jiné nečistoty.

- Pokud se rozhodujete mezi linoleem a umělým PVC, určitě volte linoleum. Jde totiž o čistě přírodní materiály složené ze směsi lněného oleje, pryskyřice, korkové a dřevní moučky, které jsou nalisované na jutovém podkladě.

Autor: Nový čas bývanie, lena
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...