Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 rad, jak si vybrat nejlepší mrazák

4. června 2009 | 01:40

Většina domácností má doma kombinovanou lednici s mrazákem. Ale některým prostě taková kombinace nevyhovuje. Pěstují zeleninu, chovají prasátko nebo nakupují mražené polotovary. Pak se určitě vyplatí pořídit si volně stojící mrazničku. Jak si vybrat tu pravou?

Určitě je dobré si promyslet, co všechno budete potřebovat zamrazit a podle toho postupovat ve výběru. Také jestli bude pro vaše záměry vhodnější skříňová nebo pultová verze. V neposlední řadě si můžete dopřát i nějakou tu mrazákovou vychytávku, jako je např. výrobník ledu.

Chcete koupit mrazničku? Zaměřte se na:

SPOTŘEBU

Stejně jako ostatní bílá elektronika je i mraznička opatřena energetickým štítkem. Staré dvacetileté mrazáky jsou opravdovými žrouty energie. Chcete- li úspornější model, vybírejte ty s označením A nebo A+. Počítejte s tím, že jsou o něco dražší, ale celou dobu životnosti spoří.

VNITŘNÍ OBJEM

Velikost mrazáku si spočítejte jednoduše. Platí, že pro průměrnou domácnost je ideální 40 – 80 litrů na osobu. Pro ty, kteří potřebují uložit daleko více – tedy hlavně ty, kteří chovají třeba prasátko nebo mají velkou užitnou zahradu, se doporučuje počítat asi 100 litrů na jednoho člověka.

MRAZÍCÍ VÝKON

To je údaj o tom, jaké množství potravin (jejichž teplota je těsně nad bodem mrazu) je mrazák schopen zmrazit na teplotu – 16 až -18° Celsia během 24 hodin. U skříňových mrazniček se obvykle setkáte s údajem 10 kg/24 hod, informaci až 40 kg/24 hod. najdete u vyšších modelů pultových výrobků.

AKUMULAČNÍ DOBA

Tento důležitý údaj podává informaci o tom, jak dlouho je mraznička schopna uchovat potraviny zmrazené po dobu, kdy je odpojena. Tato doba se pohybuje od 10 do 70 hodin. U zásuvkových typů je hodnota nižší než u pultových, protože ty díky své konstrukci drží teplotu lépe.

»HVĚZDIČKY«

Pokud najdete na mrazáku čtyři hvězdičky, dokáže přístroj čerstvé potraviny pokojové teploty rychle a hluboko zmrazit při teplotě pod -18 °C. Předem zmražené potraviny takový šok už nepotřebují a uchovávají se v prostoru, který je označen třemi hvězdičkami.


SKŘÍŇ, NEBO PULT?

Existují dva typy mrazniček a každý je zaměřený na odlišný způsob uchování potravin.

SKŘÍŇOVÉ MRAZÁKY:

Plusy

přehledně uložený sortiment v koších nebo zásuvkách, vhodné do větších bytů

Minusy

Vnitřek se rychleji ohřeje a pokryje námrazou

Tip Blesku: Vybírejte raději mrazák s celoplastovými zásuvkami, u košů se může stát, že k němu potraviny přimrznou.

PULTOVÉ MRAZÁKY:

Plusy

jsou objemné (někdy i více než 500 l) vhodné pro zamrazení většího množství potravin (velké nákupy, sklizeň ovoce, maso ze zabijačky…)

Minusy

nejsou tak přehledné

Tip Blesku: U pultových mrazáků se vyplatí pořídit si takové, které jsou vybaveny praktickými odkládacími koši. Prostor je pak více přehledný.


JE LIBO LEDOVOU TŘÍŠŤ?

Někteří výrobci myslí i na uživatele, kteří netrpělivě čekají na kostky ledu. V mrazničkách jsou například výrobníky ledu a drcené ledové tříště. Jsou k mání, aniž byste otevřeli dveře spotřebiče.


Autor: Iva Dvořáková
Video se připravuje ...