Určitě je dobré si promyslet, co všechno budete potřebovat zamrazit a podle toho postupovat ve výběru. Také jestli bude pro vaše záměry vhodnější skříňová nebo pultová verze. V neposlední řadě si můžete dopřát i nějakou tu mrazákovou vychytávku, jako je např. výrobník ledu.
Chcete koupit mrazničku? Zaměřte se na:
SPOTŘEBU
Stejně jako ostatní bílá elektronika je i mraznička opatřena energetickým štítkem. Staré dvacetileté mrazáky jsou opravdovými žrouty energie. Chcete- li úspornější model, vybírejte ty s označením A nebo A+. Počítejte s tím, že jsou o něco dražší, ale celou dobu životnosti spoří.
VNITŘNÍ OBJEM
Velikost mrazáku si spočítejte jednoduše. Platí, že pro průměrnou domácnost je ideální 40 – 80 litrů na osobu. Pro ty, kteří potřebují uložit daleko více – tedy hlavně ty, kteří chovají třeba prasátko nebo mají velkou užitnou zahradu, se doporučuje počítat asi 100 litrů na jednoho člověka.
MRAZÍCÍ VÝKON
To je údaj o tom, jaké množství potravin (jejichž teplota je těsně nad bodem mrazu) je mrazák schopen zmrazit na teplotu – 16 až -18° Celsia během 24 hodin. U skříňových mrazniček se obvykle setkáte s údajem 10 kg/24 hod, informaci až 40 kg/24 hod. najdete u vyšších modelů pultových výrobků.
AKUMULAČNÍ DOBA
Tento důležitý údaj podává informaci o tom, jak dlouho je mraznička schopna uchovat potraviny zmrazené po dobu, kdy je odpojena. Tato doba se pohybuje od 10 do 70 hodin. U zásuvkových typů je hodnota nižší než u pultových, protože ty díky své konstrukci drží teplotu lépe.
»HVĚZDIČKY«
Pokud najdete na mrazáku čtyři hvězdičky, dokáže přístroj čerstvé potraviny pokojové teploty rychle a hluboko zmrazit při teplotě pod -18 °C. Předem zmražené potraviny takový šok už nepotřebují a uchovávají se v prostoru, který je označen třemi hvězdičkami.
SKŘÍŇ, NEBO PULT?
Existují dva typy mrazniček a každý je zaměřený na odlišný způsob uchování potravin.
SKŘÍŇOVÉ MRAZÁKY:
Plusy
přehledně uložený sortiment v koších nebo zásuvkách, vhodné do větších bytů
Minusy
Vnitřek se rychleji ohřeje a pokryje námrazou
Tip Blesku: Vybírejte raději mrazák s celoplastovými zásuvkami, u košů se může stát, že k němu potraviny přimrznou.
PULTOVÉ MRAZÁKY:
Plusy
jsou objemné (někdy i více než 500 l) vhodné pro zamrazení většího množství potravin (velké nákupy, sklizeň ovoce, maso ze zabijačky…)
Minusy
nejsou tak přehledné
Tip Blesku: U pultových mrazáků se vyplatí pořídit si takové, které jsou vybaveny praktickými odkládacími koši. Prostor je pak více přehledný.
JE LIBO LEDOVOU TŘÍŠŤ?
Někteří výrobci myslí i na uživatele, kteří netrpělivě čekají na kostky ledu. V mrazničkách jsou například výrobníky ledu a drcené ledové tříště. Jsou k mání, aniž byste otevřeli dveře spotřebiče.