Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejšťastnější období Gábiny Partyšové

27. ledna 2009 | 14:03

Přesně v den, kdy jsme tenhle rozhovor dělali, oslavil Kristiánek 1 rok a 1 měsíc. A přestože se jeho maminka Gábina Partyšová přesně takhle dlouho pořádně nevyspala, prožívá své nejhezčí období.

Rodina žije střídavě na dvou adresách, pražské a venkovské, a my se za ní vypravili právě na vesnici nedaleko hlavního města. Rozlehlý přízemní dům obklopený velkou zahradou nabízí spoustu možností pro dětské hrátky, přesto je pokoj miminka překvapivě malý. "Nejvíc si vyhraje ve svém pokojíčku právě proto, že nabízí málo místa. Když má dítě velký prostor, šmejdí po všech koutech a dělá neplechu. A člověk musí být stále na pozoru. Kdežto v pokojíku si Kristiánek pohraje s autíčkem nebo se přehrabuje v krabici s dalšími hračkami a je klid," vypráví Gábina. Manžel Josef Kokta dodává, že nechtějí dítě rozmazlovat spoustou hraček – je to stejné jako s místem: "S jedním autíčkem si vystačí, a když jich bude mít deset, nebude vědět, které popadnout do ruky dřív."

Gábina Partyšová se synem Kristiánkem a manželem Josefem Koktou.
Autor: Michaela Feuereislová

Rychlé nákupy
Zařizovali manželé pokoj pro dítě tak, aby nábytek "rostl" s chlapečkem? "To ne. A protože sestra má dvě malé děti, poučila jsem se, že nemá cenu pořizovat si zbytečnosti. Většinu zařízení jsme koupili v Baby parku, ale sami vidíte, že i do mrňavého prostoru se vešla starší sedačka. Máme v domě pár kousků, které tak trochu nevíme, kam dát," podotýká moderátorka. Volba menšího pokoje byla však jednoznačná kvůli tomu, že sousedí s ložnicí. "Žijeme napůl v Praze a napůl tady, takže jiný pokoj budeme řešit, až malý povyroste. S nábytkem pro dítě jsme si zkrátka hlavu nelámali. Netoužila jsem ani po postýlce s nebesy, zato jsem si dala záležet na výběru matrace."

Co se neosvědčilo?
Malý už sám chodí a tak se nabízí otázka, jaké bezpečnostní opatření rodina volí. "Nad postýlkou máme kameru, která přenáší obraz do několika místností v domě, také dětskou chůvičku. Tedy pokud za Kristiánkem neběháme. Nic dalšího jsme extra neřešili – jen věci, po kterých sahá a mohly by mu ublížit, jsme posunuli o patro výš. Někdo nám poradil krytky na rohy konferenčního stolku v obýváku, jenže ty stejně strhne a cpe si je do pusy, takže jsou spíš nebezpečné. Momentálně si nejvíc vyhraje s mobilními telefony a ovladači. Abychom si zachovali aspoň některý, zkusila jsem na radu své sestry, dvojnásobné maminky, "vykostit" jeden ovladač. Ale jak to nesvítí, nebliká, nepípá, tak to malého nebaví. Takže je vesele ničí dál," směje se Gábina.

Gábina Partyšová se synem Kristiánem
Autor: Michaela Feuereislová

Dilema na čtyřech kolech
Zatímco dítko vesele rozpatlává svačinku všude kolem sebe (což má prý po mamince), s Gábinou probíráme kočárky. "Teď už máme druhý, sporťák. Dneska se vyrábějí malé korby, což je praktické pro maminku, kočárek tolik neváží. Jenže zase se do něj miminko sotva vejde. Pepa ještě objednal tradiční kočárek z Anglie, Silver Rock. Krásná klasika: velká korba i kola, ale na cestování je moc těžký. Nejvíc jsem ho využila, když bylo malému pár měsíců a spal v něm na zahradě."

Gábina Partyšová se synem Kristiánem
Autor: Michaela Feuereislová

Zdroj energie
Přestože se Gábina už pěkných pár měsíců pořádně nevyspala, má energie na rozdávání. "Teď mě také daleko víc baví práce, jednou týdně točím reportáže pro televizní Top star magazín, občas moderuji různé akce... Což je zpravidla v pozdních hodinách, kdy dítě už spí. Užívám si tenhle čas. Když mi mamka říkala, že nejkrásnějším obdobím v jejím životě bylo dětství moje a sestry, nechápala jsem ji. Dnes už jí rozumím, protože to cítím stejně." A tvrdí to i přesto, že s malým vstává kolem páté hodiny. "Ať jde spát v šest nebo v osm, v pět je vzhůru. Samozřejmě mezitím chce někdy po půlnoci mlíčko, za hodinku dvě čajíček, v půl čtvrté už míří k nám do postele a v pět si začínáme hrát." A když maminka nemůže, vypomůže babička nebo tatínek, který pracuje doma, oba rodiče jsou se s potomkem stále v kontaktu. A pokud ne, využívají Skype – telefonování přes internet, společně s kamerou.

Gábina Partyšová se synem Kristiánem
Autor: Michaela Feuereislová

Doživotní pouto
Společně samozřejmě trávili i Vánoce a před Silvestrem vyrazili s malým poprvé na hory – Gábina lyžovala a "kluci" sáňkovali. "Pepa je úžasný, s malým byl i v porodnici, když jsem se po císařském řezu první dny nemohla moc hýbat. Myslím, že už tam vznikl základ vztahu táty a syna. Oba jsme také byli vloni v létě s Kristiánkem v nemocnici, kdy měl střevní virózu a během noci se "ztratil" o kilo a půl, byl hrozně dehydratovaný." Být spolu v dobách dobrých i těch horších je to nejlepší, co mohou svému dítěti dát do života.

Z vlastní zahrádky

Doma vaří hlavně maminka Gábiny. Když se k lince postaví moderátorka, nejčastěji připravuje kuřecí maso na sto způsobů, třeba s ananasem. "Nedávno jsme si pořídili malou pekárnu na chleba, ale zatím jsme ji moc nevyužili. Co ale využíváme často a rádi, samozřejmě v sezoně, jsou naše výpěstky – na zahradě máme rajčata, hrášek, kopr, bylinky... A také kanadské borůvky, maliny, ostružiny i jahody. Není toho moc, ale na zobání to stačí."

Autor: Marcela Škardová
Video se připravuje ...