Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šumavská idylka Kateřiny Neumanové

16. prosince 2008 | 15:05

Už pěkných pár let Kateřina pendluje mezi Prahou a Šumavou. Nejdřív si pořídila vlastní bydlení v hlavním městě a před čtyřmi lety se dostavěl dům na Šumavě.

Katka pochází z Písku, ale k Šumavě má vztah odmalička. "Rodiče mě brali na lyže, jezdili jsme sem hodně často a bydleli na chalupě u známých. Když jsem sportovala, žila jsem střídavě v Písku u našich a na Šumavě v některém penzionu," vypráví. A i když se časem přestěhovala do Prahy, stále pendlovala mezi městem a Šumavou, kde trénovala. V Praze si koupila vlastní byt a uvažovala o stavbě domku v Řitce. Výsledek? Dům s penzionem. Ale na Šumavě.



Cesta k bydlení
Jak Katka přišla na kombinaci domu a penzionu? "K Šumavě mám opravdu hluboký vztah, vždyť jsem tu žila od svých patnácti let. Můj sen byl domeček a dva tři pokojíky na pronajímání. Jenže tehdy se tu nesmělo stavět, tak jsem koupila pozemek v Řitce nedaleko Prahy. Už se kreslil projekt domu, když se na Šumavě změnil územní plán. Nakonec jsem Řitku vzdala a začali jsme pracovat na možnosti postavit dům na Šumavě. Dneska jsem docela ráda, že to takhle dopadlo. Tenkrát jsem byla ještě sama a úplně přesně nevěděla, co chci. A dům by měl člověk stavět, když už má o svém životě jasno."
Když Katka skončila kariéru úspěšné lyžařky a dala se na cestu manažerky (je prezidentkou organizačního výboru Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, které se uskuteční v březnu příštího roku v Liberci), poměr Praha – Šumava se změnil. Přes týden pobývá ve městě a o víkendech jezdí sem, na Zadov. "Líbí se mi žít v Praze se všemi výhodami, službami, nákupy, zaměstnáním, ale na druhou stranu – když chci být v přírodě, tak úplně, což je tady."

Katka má ráda vazby ze suchých květů.
Autor: Michaela Feuereislová

Změna rozměrů
Šumavská novostavba zapadá do rázu krajiny, jako kdyby tu stála odjakživa. Přibližně třetina domu je určená pro soukromý život a zbytek představuje penzion, kde je i malá tělocvična a bazének. Ty Katka rovněž využívá, ale stavba je řešená tak, aby se bydlení dalo zcela oddělit od penzionu. Není však dům přece jen příliš velký? "Kdyby zůstalo rozhodování jen na mně, určitě byste tu dnes viděli něco menšího. Co se týká rozměrů, v tom mě podpořil Pepa. On je ten motor: když už, tak už – abychom třeba za pár let nezjistili, že je nám to tady malé." Dům navrhovali dva architekti ze Svitav (včetně nábytku), se kterými měl Josef Jindra už dříve dobrou zkušenost, a Katka se do projektu zapojila se svou vizí jak dodat interiérům jednotný ráz, takže vybírala obklady, dlažbu, podlahy... "A i když všechno bylo postavené zhruba za rok a půl, několik měsíců se čekalo na nábytek."
Dům stojí na hranici chráněné krajinné oblasti, nedaleko je Národní park Šumava, a tak se řešil s ochranáři. "Byli jsme limitovaní, ale pozitivně, protože jsme od začátku stejně chtěli stavět šumavskou chalupu. Nakonec se tu měnily jen hřebeny střech."

O zahrádku se nejvíc stará maminka Katky.
Autor: Michaela Feuereislová

Rozdělení rolí
V prvním patře mají zázemí rodiče, ve druhém žije Katka s dcerou Lucinkou a partnerem, třetí patro patří budoucnosti. Všude vás provází vůně lesa, protože interiér je zařízený nábytkem vyrobeným na míru z kanadského smrku. "Není lakovaný, ale kartáčovaný. V prvním roce ho truhláři dvakrát napouštěli voskem a někde ještě olejovali. Pepa spíš vymýšlel technické vychytávky (například zvuk z televize nebo rádia je rozvedený do všech místností) a mně zase nemluvil do toho, jestli bude sedačka béžová a podlaha světlá nebo tmavá. A pod dlažbu se položilo topení, které v kombinaci s tepelným čerpadlem dům příjemně vyhřeje. Kamna v hlavní obytné místnosti, která je spojená s kuchyní, jsou tu spíš kvůli atmosféře." Zatímco tady by se dalo tančit, ložnička je jako dlaň. Původně byly stěny zkosené až na zem, ale tam by se prostor stejně nemohl využít. Částečně se přepažil, a tak vznikla spousta úložného prostoru.
Prima nápad? Všechny místnosti jsou vzájemně propojené. "Z obýváku se dostanu k šatně, pak má pokoj Lucka, vedle je ložnička a u ní koupelna. Oproti plánům se z ložnice ubralo několik metrů a tady vznikla průchozí místnůstka, kterou se dostanu rovnou do kuchyně," ukazuje paní domu. Za tento nápad Katka vděčí architektce, které dala posoudit hotový projekt, a ta do něj vnesla ženský pohled.

Obývací část je spojená s kuchyňskou.
Autor: Michaela Feuereislová

Malé velké radosti
Jednou z nich je i vinotéka v podobě speciální lednice, protože Katka i Josef mají rádi kvalitní víno. "Jsem na šampaňské a červené, ale v horkém létě piju bílé. Rozlévané víno si už v restauraci nedám, to raději pivo." Na sklípek už nebyla síla, která by ho prosadila. Katka si však může říkat: když do sklípku, tak na Moravu.
Zmiňovaná šatna je splněným snem, protože paní domu má hodně hlavně sportovního oblečení. Jak se jí žije na dvou adresách? "Naučila jsem se věci nepřevážet. Tady mám minimum civilního oblečení a hodně věcí na sport – na lyže, kolo. A v Praze naopak. Převážím jedině prádlo, protože další bezvadnou věcí je sušárna. Kdybyste se mě zeptali, bez čeho se doma neobejdu, nebude to ani nový sporák, ani super vana, ale pračka."
A nesplněné sny? Co tu mohlo být jinak? "Z domácích prací je mi nejmilejší uklízení – v bytě si neodpočinu, když je tam nepořádek. Ráda dělám něco venku nebo kolem auta. V autě jsem jako doma, pořád někam cestuju, takže vozit nákupy z Prahy mi už přijde normální. Tím chci říct, že na vaření moc nejsem. A přesto se mi moc líbí varný ostrůvek uprostřed místnosti, s velkým odsavačem par, jenže sem by se stejně nehodil." Naopak v plánu byl původně malý technický výtah, jenže... "Stál by dost peněz, tak jsem ho škrtla. Zatím mi to nevadí, ke stáru to asi bude horší." S ohledem na Katčinu fyzičku si však myslíme, že žádný takový problém ji nečeká. Navíc stěhování a zařizování nových domovů už si užila dost, a tak by ráda zůstala tady, na Šumavě.

Také kuchyně byla vyrobená na míru.
Autor: Michaela Feuereislová

Vánoce jsou za dveřmi
Štědrý den bude Katka trávit s rodiči, partnerem a dcerou na Zadově. "Mám ráda sportovní Vánoce. Ráno si půjdu zalyžovat, s Luckou na sáňky, pak mi víc chutná. U nás se tradičně dělá štrúdl, vánočku přiveze kamarádka, která úžasně peče. A cukroví? Klasika: rohlíčky, linecké. Obě s Luckou milujeme řízek, ale kapr také bude. A samozřejmě pohádky. Přiznám se však, že jeden den domácího polehávání mi úplně stačí." Tak šťastné a veselé!

Katčina rychlovka z lososa

Omyté porce lososa dejte na rozpálený olej, a až bude maso zapečené, rovnou na něj umelte zelený pepř. Ke konci zalijte trochou šlehačky, a až přejde varem, odstavte z plotny. Ideální příloha? Vařený brambor.

Autor: Marcela Škardová
Video se připravuje ...