Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hýčkejte své koberce!

10. října 2008 | 11:21

Na koberce se nedá dopustit v mnoha domácnostech. Přinášíme vám proto několik rad, které pomohou zachovat krásu každého koberce.

Bezpečnost v první řadě
Nejdůležitějším pravidlem, které byste měla respektovat, je správné upevnění koberce. Nebude vám pak hrozit podsmýknutí nebo zakopnutí o uvolněný okraj. Koberec připevněte oboustrannou lepicí páskou. Pokud ho pokládáte na citlivější krytinu, jako jsou například parkety, dejte pozor, aby vám je páska nepoškodila.

Údržba
Koberec nebude lapačem prachu a líhní pro roztoče, když ho alespoň jednou týdně pořádně vyluxujete. Jestliže jste alergická, měla byste ho vysát alespoň dvakrát týdně. A nezapomeňte si pořídit vysavač vhodný pro alergiky. Má totiž mikrofiltr, který alergenní složky do vzduchu nepropustí. A co se týče klepání koberců, neměla byste je této proceduře vystavovat častěji než 2x ročně.

Jestliže jste alergická, měla byste koberec vysát alespoň dvakrát týdně.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co se skvrnami?
Pokud je váš koberec hrozivě špinavý, vysavačem to asi nespravíte. V takovém případě vezměte na pomoc silnější zbraně. Nejlepší je použít tepovač a vyprat zašpiněné místo vhodným čisticím prostředkem na koberce. Příjemným vedlejším efektem praní je oživení zašlých barev. A na menší skvrny si vystačíte sama. Všeobecně platí – čím rychleji, tím lépe! Čistěte skvrnu směrem od okraje ke středu, abyste ji zbytečně nerozšířila.

První pomoc při polití
Jestliže se vám "podaří" koberec polít, vysajte z něho co nejvíce tekutiny za pomoci papírových kuchyňských utěrek. Poté vezměte hadřík a vlažnou vodu – ale bez čisticího prostředku. Ten by totiž způsobil rychlejší znečištění ošetřené plochy.

Zaschlé nečistoty
Může se stát, že si znečištění hned nevšimnete, takže špína je už v tkanině pořádně zažraná. V takovém případě ji opatrně vyškrabte lžící nebo tupou stranou nože. Zbytky špíny vám opět pomůže vyčistit přípravek určený pro praní koberců.

Autor: bm, ola, duš
Video se připravuje ...