Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pro klid a teplo

8. října 2008 | 11:21

Nechce se vám do zateplování vnějších zdí, potřebujete odhlučnit vnitřní prostory bytu? Slyšíte dupot sousedů nad vámi, protože strop je slabý, a jejich podlaha tak netlumí hluk? Se vším si poradí izolační materiály.

Ať už při renovaci starého bytu, nebo při výstavbě nového si správným utěsněním zajistíte vyšší komfort. Navíc zvýšíte hodnotu svého majetku a v neposlední řadě mu prodloužíte životnost. Dobrá izolace zkrátka plní několik funkcí: uspoří energii při vytápění, zlepší životní prostředí zajištěním vyhovující vlhkosti v místnostech, poskytne protihlukovou a protipožární ochranu (použijte materiály v třídě protipožární ochrany A – nehořlavé).

Šikmá střecha

Nezateplenou střechou uniká z objektu až 22 procent tepla, v létě ovšem také prostupuje nadměrné horko. Izolace, kterou vyplníte mezery mezi trámy krokví, šetří energii na vytápění a zároveň zajišťuje dobré klima pod střechou. Což je důležité, pokud chcete půdu upravit na obytné místnosti.

Co budete potřebovat:

* plstěnou izolaci z minerální vlny
* polyetylenovou nebo polyamidovou parotěsnou fólii
* lepící a těsnící pásky

Jak na to:

1. Vyměřte šířku mezer mezi trámy a nařežte pásy plstěné izolace o 1 až 2 cm širší.
2. Izolaci napěchujte mezi krokve – přidané centimetry vám u pružného materiálu zajistí, že bude pevně držet a nevzniknou zde mezírky, kterými by unikalo teplo.
3. Přes trámy a izolaci napněte a vzduchotěsně upevněte lepicími páskami parotěsnou fólii. Pohledově dokončete úpravu sádrokartonovými deskami, pak vymalujte nebo vytapetujte.

Co zaujalo redaktorku Gabrielu Koulovou

Zateplovací barvy
Před časem se na trhu objevil americký nátěrový systém ThermoShield (dnes se vyrábí i v Evropě), používaný, a tím pádem praxí prozkoušený v USA už 18 let. Termokeramické barvy na akrylátové bázi jsou k dispozici jak pro fasády, tak pro použití v interiéru. Můžete se spolehnout na zdravotní nezávadnost, také se dají omývat, opravovat a přetírat stejně jako jiné interiérové nátěry. Barvy jsou prodyšné, odrážejí sluneční paprsky, odvádějí vlhkost ze zdiva, zabraňují tvorbě plísní a především poskytují termoizolaci, která přináší úspory na vytápění 25 až 30 procent (na panelových, cihlových, betonových i dřevěných domech). V létě pak zajistí úsporu na klimatizaci až 60 procent. A to vše bez použití izolačních obkladů!

Podlaha

Než na betonovou mazaninu položíte plovoucí podlahu, dlažbu, parkety nebo koberec, zajistěte izolací tlumení kročejového hluku. Nejen kvůli sousedům pod vámi, vždyť i obyčejná chůze na neutěsněné podlaze se dovede nepříjemně nést bytem.

Co budete potřebovat:

* podlahovou parotěsnou fólii
* izolační desky na tlumení kročejového hluku z minerální vlny, polystyrenové tvrdé pěny nebo polyuretanu
* dřevotřískové nebo sádrokartonové desky

Jak na to:

1. Podlahu vyrovnanou stěrkou zakryjte parotěsnou fólií. Na krajích ji ohněte několik centimetrů na stěnu.
2. Položte izolační desky (přilepte nebo přitlučte je k podlaze podle doporučení výrobce použitého materiálu).
3. Navrch položte dřevotřískové nebo sádrokartonové desky. Ty se teprve stanou základem pro položení podlahové krytiny.

Autor: Archív

Stropní podhledy

Snížení stropu o několik centimetrů obvykle příliš nebolí a izolované podhledy vám zajistí ochranu proti úniku tepla, sníží prašnost v místnosti a hlučnost shora.

Co budete potřebovat:

* trámky na podbití stropu v délce místnosti
* dřevotřískové nebo sádrokartonové desky
* izolační desky z minerální vlny, tvrdé polystyrenové pěny nebo polyuretanové pěny

Jak na to:

1. Trámky přivrtejte buď přímo do stropu, nebo na lišty, které přibijete do stropu (síla trámků musí odpovídat tloušťce izolačních desek).
2. Na trámky přibijte dřevotřískové nebo přišroubujte sádrokartonové desky. Začněte řadou od kratší stěny místnosti.
3. Pod dřevotřísku (sádrokarton) zasuňte izolační desky. Pak připevněte další řadu spodních desek a postupujte až na druhý konec, kde si necháte otevřené jedno pole před koncem. Zpracujte pole u stěny a mezi pole poslední a druhé od konce upevněte nejprve izolaci a nakonec přichyťte předposlední pole dřevotřísky (sádrokartonu). Povrch dokončete štukem a malbou.

ODBORNÍK RADÍ

Polystyren pro interiéry
Při výběru polystyrenu je nutné dbát především na jeho kvalitu. A jak se vyznat v tom, jaký použít? "Certifikovaný polystyren je označen speciálním příbalovým štítkem s údaji o vlastnostech a použití daného typu polystyrenu," vysvětluje Jan Hruška, odborný prodavač z Hornbachu. "Jednotlivé druhy polystyrénových desek a jejich vlastnosti se liší podle konkrétního použití, např. pro akustickou izolaci podlah se používá polystyren s označením EPS T, pro tepelnou izolaci potom EPS 100, resp. EPS 70. Pro výplňovou izolaci šikmých střech jsou desky označeny ESP 50."

Autor: Gabriela Koulová
Související články
Video se připravuje ...