Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Co je mini, musí být funkční

3. října 2008 | 14:20

Věřte, že v tom nejste sami – malá kuchyně bývá největším oříškem i pro profesionály. Rodina, která ji užívá, by se měla držet hlavně jedné zásady: méně je vždy lépe!

Nejčastěji se pro získání většího prostoru bourá příčka mezi kuchyní a obývákem, jenže ne každý takové řešení vítá, protože mu vadí zvuky vydávané spotřebiči i odér z vaření. Pocit většího prostoru lze však získat i tím, že zvětšíte průchod mezi kuchyní a obývákem a použijete posuvné dveře. Anebo žádné. Volné průhledy totiž zvyšují pocit velkého prostoru. Posuvné dveře zase nezabírají místo a nepřekážejí.

V malé kuchyni používejte pouze světlé barvy.
Autor: archiv firmy César

Vděčná bílá
Máte daný prostor, se kterým se už nehne? Pak pečlivě promyslete dispozici a barevnost. Všechno velké, hlavně chladnička a skříň-spíž musí do rohu. Nikoli za trest, ale aby nevystupovaly do popředí. S tím souvisí i častá rada architektů, abyste odstranili zbytečné stíny, které místnost opticky zmenšují, a to docela výrazně. Oblíbený trik? Například zakrytí prostoru nad horními skříňkami sádrokartonem – když je nábytek bílý stejně jako stěny, máte pocit, že skříňky zmizely, a ještě z nich nemusíte utírat prach.
Další možnost nabízí "vytažení" skříněk až ke stropu, a hned máte navíc úložný prostor na méně používané věci. Důslední zastánci ergonomie to kvůli nebezpečí pádu sice neradi vidí, ale někdy je třeba dělat kompromisy. A dvakrát ročně se "vyšplhat" pro babiččinu památeční mísu jistě někdo z rodiny zvládne.
Držte se také jednoduchého pravidla – světlá barva rozšiřuje, což platí i pro mini kuchyň, především pak pro linku včetně pracovní desky. A ani netřeba trvat na bílých zdech, klidně si dopřejte barvu na jedné nebo dvou stěnách.

Praktické vychytávky
Podpořit dojem celistvosti linky pomohou vestavné spotřebiče ve shodném provedení. Neměli byste totiž "míchat" přístroje ve smaltu a nerezu dohromady. Důležité je zvolit i odpovídající spotřebiče. Místo dvou postačí jeden – typickým příkladem jsou multifunkční trouby (mikrovlnka a teplovzdušná v jednom). Na trhu najdete i takzvané kompaktní spotřebiče s výškou pouhých 38 cm, omezit se dá rovněž velikost varné desky. Opravdu využíváte čtyři plotýnky najednou? Dvou nebo trojplotýnka možná postačí. Do malých kuchyní odborníci nedoporučují komínové digestoře, protože tu působí příliš robustně. Vhodnější jsou nástěnné štěrbinové nebo výsuvné pod skříňku. A i když se to nezdá, až překvapivě hodně místa zabírají záclony a závěsy, proto je omezte na minimum. Prostor rovněž "kradou" staré panelákové garnýže.

Světlo patří i na strop
Ještě před pár lety byla snad v každé kuchyni stahovací lampa nad stolem. Když však zůstane strop neosvětlený, výška místnosti se opticky výrazně sníží. V bytech s výškou stropu 255 nebo 262 cm to není právě příjemné. Proto se také do nízkých prostor používají takzvané stropnice.

Jenže co vypadá dobře v předsíni nebo v koupelně, nemusí vyhovovat v kuchyni. Což je důvod, proč se doporučují podvěšená svítidla, která osvětlují i strop. Počítejte však s tím, že pak na něm budou vidět všechny nerovnosti.
Umístěním světel nad horní pracovní skříňky lze také zvýšit strop, i když jen opticky. A pokud potřebujete nasvítit pracovní plochy, volte zářivky, nikoli bodová světla (vytvářejí zbytečné stíny, kterým se v malém prostoru potřebujete vyhnout).

Širší zásuvky jsou praktičtější.
Autor: archiv firmy Koryna

Zvažte, co potřebujete
Nostalgie musí stranou, zbavte se zbytečné dekorace a spousty předmětů trvale odložených na lince. Působí nepořádně, nikoli jako ozdoba. Drobné spotřebiče, které často používáte a nevyplatí se je uklízet, uložte třeba do žaluziové skříňky. Když zůstane otevřená během vaření, jsou přístroje vlastně na desce, pak stačí žaluzii stáhnout – a máte uklizeno.
Pro ty, kdo v mini kuchyni stolují, bývá většinou vhodnější stůl jednou stranou "přirazit" ke zdi. Pak lze použít jen stolovou desku a jednu nebo dvě nohy (deska se připevní třeba pomocí úhelníku). Kovové nohy se prodávají v různých tloušťkách, takže nevypadají pod deskou i v jediném kusu nepatřičně. Navíc usnadní úklid – nohy od stolu nebudou překážet.

Pět rad pro malou kuchyni

1. Používejte světlé barvy na nábytku, pracovní desce, podlaze i stěnách. Celkem volte maximálně tři barvy, tedy i materiály. Tmavý nábytek v malém prostoru působí mohutně, více barev evokuje chaos a prostor opět zahlcuje.

2. Zredukujte množství nádobí na nezbytně nutné, vybírejte jen stohovatelné sady a nádobí, ve kterém lze vařit i servírovat.

3. Pořiďte si rozkládací stůl, k němu židle přesně podle počtu členů domácnosti. Pro hosty si připravte židle skládací, které lze pověsit na zeď.

4. V garsoniéře, kde je kuchyně v obytné místnosti, může dobře fungovat i mini kuchyně ve skříni posuvnými dveřmi (až uvaříte, jednoduše ji zavřete).

5. Vyvarujte se ostrých výstupků a rohů, dejte přednost skříňkám bez úchytek nebo pouze v oblých tvarech, abyste se vyhnuli úrazům.

Autor: Pavla Jirásková
Klíčová slova: bydlení;kuchyně;kuchyň;
Související články
Video se připravuje ...