Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stavba rodinného domku - 3. díl

29. září 2008 | 11:20

Základovou desku jsme popsali minule, teď se pustíme do hrubé stavby. Pro budoucí obyvatele přichází radostná fáze – konečně uvidí první zdi a půdorysy svého obydlí.

Stavbyvedoucí Pavel Vondráček se ještě vrací k použitým materiálům: "Dnes se většinou obvodové zdi zvenčí zateplují vrstvou polystyrenu. Kdyby to tak nebylo, u Liaporu z keramického betonu na rozdíl od cihlového Porothermu vznikne trochu problém s omítkou – přímo na betonu totiž nedrží, musí se natáhnout síťový podklad. Na dvojdomku Duszkových jsou ovšem v duchu současných trendů použité tvárnice o šířce 30 nebo 36 centimetrů a pod omítkou zateplovací vrstva. Polystyren se nalepí na zdivo, lepidlo je za tři dny vyschlé. Má to i tu výhodu, že omítka nepraská a je krásně rovná."

Překlady nad okny a dveřmi
Autor: www.mhstavba.cz, Zdeněk Kvíz

Začínáme zdít
Jaké jsou další plusy tvárnic? Práce s nimi jde rychle. Podle projektu a rozměrů zdicího materiálu si propočítáte, kolik budete potřebovat kusů na obvodové zdi a kolik na příčky. Prvně jmenované mají lepší termoizolační vlastnosti, jsou lehčí, protože materiál na jejich odlévání obsahuje miliony drobných bublinek, které brání zbytečnému úniku tepla. Tvárnice na vnitřní příčky jsou těžší, hutnější. Jak se to může projevit v praxi? "V dvojdomku bydlíme v jedné polovině my s manželem a synem a v druhé manželova matka a bratr, proto jsme se rozhodli šetřit a nedělat půlenou střechu a dvojitou nosnou dělicí zeď," poukazuje Petra Duszková na zeď v obývacím pokoji. "Bohužel nás nenapadlo, že se budeme přece jen dost slyšet. Napravovat tyhle věci v hotovém domku už je přece jen obtížnější, ale nejspíš budeme časem uvažovat o izolaci této stěny proti hluku. Sice se trochu zmenší prostor, ale z hlediska komfortu bydlení by to bylo potřeba."



Překlady a stropy
Jakmile vyrostly čtyři řady obvodových tvárnic a uvnitř půlicí příčky, dostaneme se pod okna. Pavel Vondráček demonstruje další plus pro tvárnice: "Mají stálý tvar a standardní velikost. Nemusíte se bát, že budete mít jeden okenní otvor výš než druhý." Když se dozdí k horní hraně oken a dveří, následují překlady s tepelnou zábranou. Kupují se připravené v rámci zdicího systému. Na tvárnice široké 36 centimetrů se dávají zevnitř tři překlady a zvenčí jeden, mezi nimi se vytvoří 7 až 8 cm mezírka, do které se vkládá polystyren, aby nevznikl tepelný most. "Jakmile máte hotové otvory, změřte je a objednejte okna. Jejich výroba může trvat dva i tři měsíce," radí odborník.
Mezi překlady se dozdí řada tvárnic (prvky jsou stejně vysoké, takže jen vodováhou zkontrolujete, že vše lícuje v rovině) a pak se pokládají stropní nosníky. Podepřou se podpěrnou konstrukcí a mezi nosníky se vyskládají stropní vložky. "Dřív se dělal ještě pod stropem takzvaný ztužující stropní věnec, ten je dnes součástí výrobcem připravené stropní desky," vysvětluje stavební mistr další výhody moderních stavebních materiálů. Stropní vložky se kolem dokola vyzdí slabou cihlou – věncovkou. Mezi nosníky a věncovkami vznikne prostor, do kterého se vloží armatura, která sváže celý dům. Pak se celá plocha vylije betonem a máte hotový strop, respektive podlahu podkroví.

Už jsme pod střechou
Domek Duszkových je jednopodlažní, v podkroví jsou střešní okna a vikýře, takže nad strop se položily už jen čtyři řady obvodových tvárnic. Na ně přišel ještě ztužující věnec. Proč? Aby se stavba svázala a aby bylo do čeho ukotvit krov. Po vylití věnce betonem vystřídají zedníky tesaři. Ti vystaví krov a zakotví ho do věnce (většinou hmoždinkami a závitovými tyčemi). Po tesařích přijdou pokrývači, přes krov natáhnou fólii a na ni latě. Pak si klempíř přitluče háky na zavěšení okapového systému. Při pokládce betonových tašek se podle projektu vynechají místa, kde budou střešní okna. Když je krytina položená, vyřežou se pro osazení střešních oken latě a fólie. Jakmile je stavba přikrytá, zedníci mají co dělat uvnitř. Vyzdí příčky a vnitřní zdivo nahrubo omítnou. Okna přijdou na řadu až teď, protože podle hrubé omítky už se dají správně usadit. A také proto, že dokud je stavba otevřená, omítky dobře vysychají.

Už jsme v suchu pod střechou
Autor: www.mhstavba.cz, Zdeněk Kvíz

ODBORNÍK RADÍ

Nezapomeňte na komín
"Na tomto domku není," upozorňuje Pavel Vondráček. "Duszkovi topí plynovým kotlem a mají ho odvětraný do strany. Ale pozor – dnes už to norma nepovoluje, i k plynovému kotli musíte mít komín ústící nad střechu. Postavte ho, než se pokládá krytina, ale raději po vazbě krovů. Stavbyvedoucí ohlídá, aby byl na správném místě, a tesaře upozorní, kde mají udělat prodlevu mezi krokvemi. Je lepší ho postavit, až tesaři skončí, protože by ho při neopatrné manipulaci s trámy mohli snadno shodit."

Autor: Gabriela Koulová
Související články
Video se připravuje ...