Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dokument o české klavíristce, která přežila Terezín, získal Oscara!

Alice Herzová začala hrát na klavír ve svých pěti letech. Pomalu se hudba stala jejím světem, pomohla jí přežít i holokaust!
3. března 2014 | 12:00

Prestižní cenu Oscar v kategorii krátkých dokumentů získal film o klavíristce Alici Herzové-Sommerové z Prahy, která přežila holokaust. Z ceny se bohužel radovat nemohla, protože 23. února zemřela ve věku neuvěřitelných 110 let!

Hlavní hrdinka oceněného dokumentu The Lady in Number 6: Music Saved My Life, Alice Herzová-Sommerová vyrůstala v Praze v umělecky založené rodině. V pouhých pěti letech začala hrát na klavír a jako klavíristka si získala dobré jméno téměř po celém světe. Mezi její dobré přátele patřili pražští židovští spisovatelé Franz Kafka a Max Brod.

Ze syna Raphaela vyrostl světoznámý violoncellista.
Autor: Kniha Rajská zahrada uprostřed pekla, ČTK

Koncentrační tábor

V roce 1943 byla s manželem i synem transportována do ghetta v Terezíně, kde spoluvězňům odehrála více než 150 klavírních koncertů. Nacisté totiž povolovali vezňům hudební i další aktivity v rámci propagandy, kdy se snažili přesvědčit Červený kříž, že vše je o ně dobře postaráno. 

Hudba byla její život

Po válce se Alice Herzová-Sommerová vrátila zpět do Prahy a později se i se synem přestěhovala do Izraele, kde vyučovala hudbu. Její manžel zahynul v nacistickém koncentračním táboře v Dachau. Od roku 1986 žila v Londýně, kde v neuvěřitelných 110 letech také zemřela

Alice Heerzová-Sommerová byla nejen hrdinka, ale také věčná optimistka, která věřila, že smích je lék na všechno. "Všechny ve štábu nás naučila vnímat svět optimisticky", zavzpomínal při přebírání ceny režisér Malcolm Clarke.1936535:gallery:true:true