Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Idol žen slaví šedesátiny! Jaké jsou klíčové okamžiky Travoltova života

  • 18. února 2014 | 06:00

    Řada vrcholů, i strmých pádů. Dvě nominace na Oscara, dva Zlaté glóby, řada nezapomenutelných rolí, tanec s princeznou Dianou, ale i krutá životní tragédie, obvinění z homosexuality... Tenhle modrooký charismatický krasavec toho za 60 let svého života zvládl hodně.

  • 1954: Narodila se hvězda

    Takhle vypadal herec John Travolta, když mu byly necelé dva roky
    Autor: Profimedia.cz
    John se narodil jako nejmladší z šesti dětí Salvatorovi bývalému poloprofesionálnímu hráči fotbalu a Helen učitelce herectví. Od 12 let se stal členem místní herecké skupiny a brzy poté se objevil na jevišti. Dlouho také navštěvoval taneční kurzy. V 16 letech opustil školu a vydal se na hereckou kariéru. Zpočátku se objevil v několika desítkách reklam a v divadelních hrách. Do televize pronikl v roce 1972 menšími rolemi v několika televizních seriálech.
  • 1977: Filmový muzikál Horečka sobotní noci

    Horečka sobotní noci (1977) Ve filmu, jenž Travoltovi vynesl první nominaci na Oscara, hráli i členové jeho početné přistěhovalecké rodiny. Pizzu Tonymu – Travoltovi – servírovala jeho vlastní sestra, prodavačku z úvodní sekvence ztvárnila matka Helen.
    Autor: Profimedia.cz
    Svoji první hlavní roli ve významném filmovém muzikálu Horečka sobotní noci "Saturday Night Fever" získal John ve svých třiadvaceti letech. Jeho role Tonyho Manera, obyčejného mladíka, který se každou sobotu promění v krále diskoték, jemuž žádná dívka neodolá, se stala velmi úspěšnou. Umístila ho na seznam nejvíce probíraných mladých hvězd Hollywoodu a dokonce mu přinesla nominace na Zlatý glóbus a Oskara. Ve filmu si zahráli i členové jeho početné přistěhovalecké rodiny. Pizzu Tonymu – Travoltovi – servírovala jeho vlastní sestra, prodavačku z úvodní sekvence ztvárnila matka Helen.
  • 1978: Filmový muzikál Pomáda

    1978: Pomáda
    Autor: profimedia.cz
    Své postavení nové hvězdy si Travolta upevnil v roli Dannyho Zuka ve filmovém muzikálu Pomáda "Grease". Finanční úspěch byl ještě větší než u Horečky sobotní noci a soundtrack k filmu šel na dračku.
  • 1985: Tanec s princeznou Dianou

    John Travolta
    Autor: Facebook.com
    Že byl Travolta v mládí famózní tanečník, se doneslo i do britského královského paláce. Sotva princezna Diana (†36) vyslovila přání si s legendárním tanečníkem alespoň jednou zatančit, bylo její přání splněno. Travolta Dianu vyzval k tanci během návštěvy Bílého domu ve Washingtonu.

     

  • 1989: První z trilogie Kdopak to mluví

    Travolta v komedii Kdopak to mluví? 2 v roce 1989
    Autor: profimedia.cz/Archiv Blesku
    Návrat do síně slávy přišel v trilogii rodinných komedií Kdopak to mluví 1,2,3 "Look Who's Talking" (1989, 1990, 1993). V roli taxikáře Jamese se seznámí s Mollie (Kirstie Alley) třiatřiceti letou svobodnou účetní, kterou pozná cestě do porodnice. Film byl natolik úspěšný, že jen za 12 měsíců od uvedení měl tržby téměř 150 milionů dolarů.
  • 1991: Svatba

    Rok 1989: John Travolta a Kelly Preston
    Autor: profimedia.cz
    V roce 1991 se herec oženil s herečkou Kelly Preston. Ta mu porodila tři děti - syny Jetta, Benjamina a dceru Ellu Bleu.
  • 1994: Film Pulp Fiction: Historky z podsvětí

    Pulp Fiction (1994)
    Autor: profimedia.cz
    Ve zdařilé parodii na laciné rodokapsové krváky od Quentina Tarantina Pulp Fiction - Historky z podsvětí "Pulp Fiction" si zahrál po boku Samuela L. Jacksona, Umy Thurman a Bruce Willise. Za ztvárnění role Vincenta Vegy získal nominaci na Oskara a Zlatý Glóbus, což jej opět vrátilo na herecký vrchol.
  • 2009: Umírá mu syn Jett (†16)

    John Travolta se synem Jettem
    Autor: AFP
    Krutou ránu mu osud uštědřil hned začátkem roku. Prvorozený syn Jett, se kterým měl John velmi silný vztah, zemřel během rodinné dovolené na Bahamách. Při epileptickém záchvatu upadl v koupelně hlavou na zem a na následky zranění zemřel. Jett měl záchvaty už delší dobu, trpěl také poruchou cév. Podle jeho matky Kelly Preston onemocněl před lety Kawasakiho syndromem, který může vést až k vážným poruchám srdce. Navíc byl silný astmatik a údajně i autista, což odmítá Travolta přiznat.
  • 2010: Narodil se mu syn Benjamin

    Travolta se vyfotil i s reportérkou Blesk.cz Kristýnou Léblovou
    Autor: Blesk - Pavel Machan, Marek Pátek, Roman Souček, Jan Tůma
    Travolta se dlouho vyrovnával se ztrátou milovaného chlapce. S manželkou Kelly měli sice ještě dceru Ellu Bleu, ale přesto toužili po dalším potomkovi. Kelly sice bylo už 47 let, ale přesto dokázala otěhotnět a v listopadu 2010 dala Johnovi vytouženého syna Benjamina

Diskuse ke článku
.