Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Top 5: Předčasná úmrtí, která otřásla šoubyznysem

Fotografie
31. května 2010 | 19:36

Sláva, která vyčerpává. Stres si ji udržet. Atakující zájem veřejnosti, ztráta soukromí. Vždy je něco za něco. Silná osobnost nápor ustojí, křehká duše je na tom hůř. Smrt Petra Muka na to znovu upozornila.

Každá generace má svou kultovní hvězdu, která předčasně (leckdy za nevyjasněných okolností) odejde ze světa. Mladý rebel Hollywoodu James Dean, božská Marilyn Monroe, legendární muzikanti Jimmy Morrison, Kurt Cobain... A další jiní.

Nedávno šokovala sebevražda módního génia Alexandra McQueena. Minulé pondělí nás do kolen dostala nečekaná smrt Petra Muka. Pár let předtím hitmakera Karla Svobody. Výčet jmen je velký, ale přiznejme si, že takové odchody existovaly vždycky. Křehká duše, nalomená psychika, démoni a hledání své identity. Neutuchající touha po normálním bytí, která se v realitě nedaří.

Michael Jackson (28.8. 1958 – 25.6. 2009)

Jackson (†50) zemřel loni 25. června. Příčinou smrti byla zástava srdce.
Autor: ČTK, EPA

Tragická smrt krále popu zasáhla celý svět. Michael měl být přece věčný. I když se stáhnul ze scény. Navíc ohlásil comeback. Všichni byli zvědaví. Marně. Místo návratu na scénu se konal pohřeb. Michael v červnu minulého roku náhle zemřel na zástavu srdce způsobenou akutní otravou silným sedativem propofolem. To mu podal osobní lékař Conrad Murray. Jackson každopádně trpěl chronickou nespavostí. Mohlo za ni dětství s tyranizujícím otcem, neúnosná sláva, ztráta soukromí, podezření z pedofile. Soudy a velké dluhy. Nedostatek další invence. Bylo toho na něj moc. Génius a dítě v jednom – tahle kombinace je smrtelná.

Petr Muk (4.2. 1965 – 24.5. 2010)

569633:gallery:true:true

Zpráva, že Petr  Muk zemřel, paralyzovala kdekoho. Byl ikonou české popové scény devadesátých let. Pár dnů před smrtí vydal novou desku, kterou kritika potěšeně kvitovala. Měl dobré období. V interwiev neustále zdůrazňoval, že má svou maniodepresivní psychózu pod kontrolou. Byla jeho smrt náhoda nebo úmysl? Kdekdo licituje. Podstatné je, že Muk není mezi námi. Démoni byli silnější než psychofarmka třetí generace, která bral. Zanechal po sobě tři dcery a zhroucenou manželku. Včetně otazníků nad jeho osudem.

Heath Ledger (4.4. 1979 – 22.1. 2008)

Heath Ledger byl známým milovníkem. Teď se prozradilo, že jeho ložnicí prošla i Lindsay.
Autor: Profimedia.com

Mladý kluk měl nakročeno na skvělou, cenami ověnčenou dráhu hollywoodského miláčka žen. Po filmu Zkrocená hora, díky němuž jej masově začali znát i diváci v Evropě, se stal novou star. Každý si z něj chtěl kousek vzít. Heath řešil pracovní nápor a dlouhé hodiny bdění povzbuzujícími drogami a prášky na spaní. Na tohle rychlé tempo nakonec tragicky doplatil. Pokojská našla jeho tělo v newyorském bytě. Ledger si namíchal smrtící koktejl antidepresiv a prášků na spaní, aniž by tušil, že je smrtelný. Zemřel půl roku před premiérou filmu Temný rytíř, v němž ho role padoucha Koketa vynesla na vrchol. Za herecký výkon získal cenu Emmy i Oscara. Bohužel in memoriam.

Brittany Murphy (10.11. 1977 – 20.12. 2009)

Brittany Murphy zemřela na zástavu srdce v 32 letech
Autor: ČTK

Tlustá a roztomilá tmavovlasá dívka s očima laně. Tak Brittany na začátku kariéry vypadala. S úlohami holek od vedle se ale nedokázala smířit. Začala tedy drasticky hubnout, kadeře obarvila na blond. Toužila po hlavních rolích, velkém úspěchu. Plastické úpravy, dril v tělocvičně. Kariéře obětovala vše, i několik vztahů. Z úspěšné epizodní herečky se pomalu ale jistě stávala ruina závislá na prášcích. Mnozí tvrdí, že na dno ji stáhl manžel Simon Mojack. Zemřela čtyři dny před Štědrým dnem. Důvod smrti byla chřipka a předávkování léky. Nahé tělo Murphy objevila ve sprše matka. Pohřeb se konal o čtyři dny později na Vánoce. Teď, pět měsíců po její smrti, se předávkoval i Simon. „Nelitujeme, že umřel. Litujeme jen toho, že sebou musel vzít i naši Brittany,“ vyjádřil se nedávno hereččin bratr.

Karel Svoboda (19.12. 1938 – 28.1. 2007)

Jméno Karla Svobody nebylo u soudu očištěno.
Autor: Jakub Ludvík

Sebevražda Karla Svobody otřásla před třemi lety celým národem. Český svět showbyznysu dostala do kolen. Stejně jako zpěvák Muk, i Svoboda trpěl depresemi. Odmítal se léčit. Byl přesvědčený, že boj s vážnou nemocí zvládne sám. Bohužel nezvládl. Skladatel se zastřelil na prahu své jevanské vily těsně předtím, než se domů vrátila jeho žena Vendula s malým synem Jakubem. I Svoboda tehdy prožíval relativně klidné období – o to větší to byla rána. Bez přehánění pro všechny.

Autor: Adéla Pěničková, Františka Čížková