Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Courtney Love: Při početí dcery brala heroin

24. května 2010 | 05:00

Není jednoduché být dítětem kultovního zpěváka skupiny Nirvana Kurta Cobaina a jeho ženy, extrovertní rockery a herečky Courtney Love. Kurt spáchal sebevraždu a Courtney pravidelně končí v léčebně závislých. Jejich potomek, sedmnáctiletá Frances Bean, tvrdí, že nikdy nebude jako její rodiče!

Dítě kontroverzního páru přišlo na svět v konci minulého století v roce devadesát dva. V té době vrcholila éra stylu grunge a slávy charismatického kluka ze Seatlu, muzikanta Kurta Cobaina.

Malá Frances Bean se narodila do mediálního poprasku. Její matka, frontmanka rockové kapely Hole, se veřejně přiznala, že v těhotenství brala heroin. Svět byl pobouřen. Dokonce vznikaly spolky pro záchranu novorozence. Veřejnost se ptala, zda se miminko nenarodilo drogově závislé. Nemuselo neviňátko prodělat těžký absťák. Bouře nevole byla velká, ale sociální úřady přesto rodičům dceru neodebrali…

Bohatá a vykořeněná dcera
Na otce si Frances nepamatuje. Viděla ho naposledy při návštěvě léčebny, kde byl hospitalizován. Kurt Cobain spáchal sebevraždu týden poté, co oslavila dvouleté narozeniny. Na pohřbu to byla ona, kdo z urny rozprašoval jeho popel. Malá Frances zdědila tátovo jmění a také jeho kytaru a svetr. Vzpomínka na otce, který ji stejně jako matku miloval, ale nebyl schopen unést míru citů v konfrontaci se světem.

Malá Frances zůstala jen s psychicky labilní Courtney. Ta, se o malou holčičku nedokázala zodpovědně postarat. Večírky, lajny koksu, dluhy. Litry chlastu. Příbuzní několikrát soudně žádali, aby byla Frances svěřena do jejich péče. Většinou byla žádost zamítnuta. Dívka vyrůstala a přežívala matčiny excesy.

.
Autor: profimedia.cz

Láska versus legislativa
Love přes všechny chyby chtěla pro dceru to nejlepší: vzdělání, standard, zázemí. A to se jí snažila, byť velmi osobitě a komplikovaně, dát. „Svou mámu miluji. A někdy mě hodně trápí, co se o ní dočtu. Většinou to není založeno na pravdě. Ale to vím jen já a ona. Plně ji důvěřuji,“ prohlásila Frances.

Courtney v roce 2003 zatkla policie. Snažila se neoprávněně vniknout na pozemek svého ex. Rozbíjela okna, řádila jak smyslů zbavená. V krvi ji našli značné množství drog. Z vazby sice byla za čtyři hodiny na kauci propuštěna, ale výstřelek měl dohru. Soud Frances matce odebral. Šla bydlet k příbuzným a Courtney byla nařízena léčba. Když ji propustili, Frances se k ní zase vrátila.

Z dívky vyrostla chytrá slečna. Miluje fotografii a touží se v ní prosadit. Matka ji podporuje. „Když mi řekla, že chce žít v New Yorku, investovala jsem tam do bytu ve West Village. To víte, že na mě zkoušela, aby mohla bydlet v patnácti sama. To bych ji ale nepovolila,“ povídá o dceři zpěvačka a občasná herečka. „Já jsem sice v patnácti jezdila po Japonsku a žila bez rodiny, ale s Frances máme dohodu. Říkám jí, že bude dělat to, co říká její matka a ne to, co její matka v jejích letech dělala.“


Předsevzetí ve vleku genů

Minulý rok byla Frances Courtney opět odebrána. Příbuzní se báli dopadu rozhazovačné Love. V pětačtyřiceti se totiž stále chová jako náctiletá gruppie a nedokáže udržet majetek. Renta, kterou každý rok za práva na Cobainovy písně pobírá, ji absolutně nestačí. Její útraty dokonce dosáhly takové výše, že jí byl zakázán přístup k dceřině dědictví. Ta jej má dostat za pár měsíců - v den osmnáctých narozenin.

Frances Bean se zdá být povahovým protipólem své matky. Je plachá, stydlivá a zároveň se dokáže jasně rozhodnout. Zkrátka úplný opak od neřízené střely Courtney. Jenže poslední dobou Frances začíná vyrážet do společnosti s dcerou Demi Moore Tallulah. A pomalu se ve světě vyvolených díky odkazu táty etablovat. Má na to věk.

Dvě nezletilé dámy to rozhodně umí pořádně roztočit. Z dcery kultovního Cobaina se stává další hvězdička společenských rubrik. Ikona teenagerů. Aniž by zatím něčeho zásadního dosáhla. Jak by také mohla, táhne jí na osmnáct. Tahle holka to vůbec nemá lehké. Obzvlášť pokud zdědila – a všechno tomu napovídá – tak emotivní duši po otci a po mámě.

Frances zatím v dětství i dospívání super obstála. A snad se srovná i s dospělostí a všemi zneklidňujícími otazníky kam se dál ubírat. Navíc musí držet při alespoň trochu smysluplném životě matku. Otec si už dávno hlavu prostřelil.

Autor: amp, frč