Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jane Fonda: S umělými klouby znovu cvičí aerobic

26. ledna 2010 | 10:50

Americká herečka a kdysi fitness ikona Jane Fonda ve svých 72 letech chystá nové cvičební DVD a to i přesto, že má umělý kolenní i kyčelní kloub.

"Moje nové DVD se zaměřuje na lidi, na které se zapomnělo: Na moji věkovou skupinu a generaci babyboomu narozenou těsně po roce 1945. Chci oslovit lidi, kteří přestali cvičit nebo nikdy necvičili," řekla herečka pro The Daily Telegraph.

Jejího videa z roku 1982, které zpopularizovalo domácí cvičení, se prodalo 17 milionů kopií. Za svou kariéru jich celkem jich vydala 23. Nové DVD se začne točit v březnu a mělo by vyjít ještě letos.

S Jane Fonda cvičily v 80. letech miliony žen.
Autor: Isifa

Fonda, která kdysi zahájila trend nošení čelenek, návleků na lýtka a sportovních oděvů z lykry, teď přemýšlí, jakou zvolit pro rok 2010 image. Na svém blogu napsala: „Co bych měla mít na sobě? Bylo by zajímavé to slyšet od vás. Lidi, s nimiž pracuji, mohou dělat tyto věci se zavřenýma očima. Musím se smát, když si vzpomenu, jak jsem dělala to první..., které je dosud nejprodávanějším videem. Neměli jsme žádný rozpočet, žádného vlasového stylistu nebo vizážistu. Všechno jsme si dělali sami."


Zlí jazykové tvrdí, že usilovné cvičení se herečce vymstilo řadou zdravotních problémů, které mohly postihnout i její cvičící publikum. Jane léta trpěla bolestmi v zádech a zničila si klouby. V roce 2005 si nechala vyměnit kyčelní kloub za titanový. Trpí také osteoartritidou, což si v roce 2009 vyžádalo operaci levého kolene a další výměnu kloubu. Určitou dobu pak musela používat kolečkové křeslo.

Herečka však rezolutně popírá, že by její problémy byly výsledkem náročného cvičení. "Moje osteoartritida (postupné mizení chrupavky kloubu) je záležitost genů, není to důsledek cvičení," řekla. Loni v listopadu však dodala: "Už se pomalu rozpadám a připadám si jako skladiště chodících náhradních dílů. Ale musela jsem si to všechno nechat opravit, protože chci zlézt Himaláje."

Jane Fonda je stále půvabná žena
Autor: Isifa

Na první pohled však Jane vypadá výborně. "Jsou to z 30 procent geny, z 30 procent dobrý sex, 30 procent dělá sport a zdravý životní styl a zbývajících deset procent musím s vděkem přičíst svému plastickému chirurgovi. Jsem šťastnější, sex je lepší a lépe rozumím životu. Nechtěla bych být znovu mladá," prohlásila.

Herečka se letos chystá po čtvrté vstoupit do manželství. Jejím vyvoleným má být tentokrát sedmašedesátiletý hudební producent Richard Perry.

Z nejslavnějších filmů Jane jmenujme Barbarellu, Bosé nohy v parku, Klute, Návrat domů či Na Zlatém jezeře. Přestože má na svém kontě dva Oscary, v roce 1990 se se světem filmu na dlouho rozloučila. Až po dlouhých 17 letech se nechala přesvědčit k návratu v romantické komedii Příšerná tchýně, kde si pořádně zabojovala s filmovou snachou Jennifer Lopez.

Autor: ČTK, brum