Neděle 23. června 2024
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Polojasno 24°C

Umělecký svět pláče: Po kruté a intenzivní nemoci zemřel Vlastimil Harapes (†77)

15. května 2024 | 16:37

Umělecký svět je v slzách. Dnes v poledne nás opustil baletní mistr Vlastimil Harapes (†77). Jeden z našich nejvýznamnějších umělců zemřel, podle informací Blesku, na rakovinu plic.

Český herec, tanečník, režisér, choreograf, taneční pedagog, dlouholetý člen a sólista baletu Národního divadla v Praze a umělecký ředitel Mezinárodní konzervatoře Praha. To vše byl Vlastimil Harapes (†77). Byl také čestným předsedou Hnutí speciálních olympiád pro mentálně postižené sportovce[5], členem rady Kiliánovy nadace, čestným presidentem občanského sdružení Balet Globa. Klasický tanec také vyučoval v Itálii a na Taneční konzervatoři v Praze, zasedal jakožto porotce v renomovaných mezinárodních tanečních soutěžích.

VIDEO: 7 pádů s Písničkou: Harapes o rozvodu se Zagorovou

Video se připravuje ...
7 pádů s Písničkou: Harapes o rozvodu se Zagorovou • VIDEO: FTV Prima

„Dnes v poledne nás opustil po kruté a intenzivní nemoci v jedné z pražských nemocnic emeritní sólista Baletu Národního divadla Vlastimil Harapes,“ potvrdil tiskový mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Jeho osud byl předurčen

Jeho otec vedl ve spolupráci s jeho matkou ochotnický divadelní spolek, kde od nejútlejšího dětství účinkoval. Jeho první role byla Východní vítr, kterou si zahrál ve svých pěti letech. Po absolutoriu pražské taneční konzervatoře v roce 1965 získal angažmá v baletním souboru ND (1966). Od roku 1971 zde byl sólistou.

Účinkoval zhruba v 50 různých tanečních představeních naší první scény. Tanec také studoval v Rusku v Petrohradě v baletní škole Malého akademického divadla. Tančil také na celé řadě světových baletních scén, od roku 1977 do roku 1983 byl stálým hostem v západoněmecké porýnské opeře v Duisburgu a Düsseldorfu.

Autor: Martina Miláčková