Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

VIP Vánoce: Bílá má vše připravené, Vágner slaví na třech místech a Vondráčková bojuje za kapry a stromky

  • Jak slaví Vánoce celebrity?
    19. prosince 2023 | 09:39

    Každý z nás tyto oblíbené svátky klidu, míru a pohody slaví po svém. A jak to mají naši VIP?

    Jak je budou slavit letos a na co se nejvíce těší? To a mnohem víc nám Lucie Bílá, Josef Vágner a Lucie Vondráčková prozradili!

  • Lucie Bílá (57), zpěvačka a herečka

    Lucie Bílá
    Autor: profimedia.cz

    Jaká je vaše nejhezčí vánoční vzpomínka?

    Díky rodičům jsme měli s bratrem nádherné dětství a s ním i krásné vánoční svátky. Stále slyším zvonit tátu velkým svazkem klíčů u stromečku a cítím sladkou vůni maminčina vánočního cukroví. Vždy vládla objímající pohoda. Vánoce mého dětství patří mezi moje nejkrásnější vzpomínky.

    Jak bude vypadat váš Štědrý večer?

    Jako každý rok chystám svátky hodně dopředu. Vánoční turné začíná koncem listopadu a s tím se vše doma začíná proměňovat. Všude jsou balíčky s dárky, vánoční výzdoba, ubrusy, ubrousky, andílci, motýli a takové to těšení se ze všeho. Samotné Vánoce jsou u nás klidné a nesmí chybět Popelka. 

    Je něco, na co se o Vánocích pokaždé těšíte?

    Můj syn je už dospělý muž, a tak už ho vídám jen v divadle, kde spolu pracujeme, ale domů přijede jen zřídka. O Vánocích zatím vždy. A tak mám u stolu své nejmilovanější muže – syna Filipa, tatínka, svou lásku a letos i bratra s rodinou… Na to se těším nejvíc, až budeme všichni spolu.

    A je něco, co na nich naopak nemáte ráda?

    Je mi vždy líto, jak rychle utečou, ale chválabohu jsou každý rok znovu a znovu… A tak se nepřestávám těšit.

    Jak jste na tom s nakupováním dárků? Začínáte s předstihem, nebo to necháváte na poslední chvíli?

    Nakupuju, tvořím, hledám po celý rok. Někdy to nevydržím a poklad, který jsem si na Štědrý den pro někoho schovala, předám dřív, ale to nevadí. Ráda dělám radost svému okolí celý rok, nejen o Vánocích.

     

     

  • Josef Vágner (33) zpěvák a herec

    Josef Vágner
    Autor: profimedia.cz

    Co pro vás znamenají Vánoce?

    Jsme celkem velká rodina, a hlavně rozprostřená hned do několika zemí. Sestra Anča žije v Bratislavě, žena má rodiče v Německu, a tak je přes rok celkem složité se v klidu sejít všichni pohromadě. Ač mě na Vánocích obecně vlastně mrzí to, že se lidé najednou chovají vzájemně hezky, ale přes rok na to často zapomínají, tak v tomto směru vánočním trendům naštěstí propadáme celá rodina také. Najednou se nám daří sejít se vlastně úplně všichni a strávit společně nějaký čas.

    Jak je nejraději trávíte?

    Máme tři stanoviště – domov mých rodičů, náš domov a u rodičů ženy v Německu. Snažíme se to každý rok točit a pravidelně střídat. Každé má své, a tak to máme celkem pestré. Mám tím na mysli samozřejmě těch nejužších pár dní kolem Štědrého dne. Celý advent je totiž pro mě ve znamení každodenních koncertů a často je jich i více za den, takže se vždy těším na pár svátečních dnů, kdy budu na gauči zavalený dětmi, a je mi ve finále jedno, jestli jsem doma, u mých rodičů nebo v Německu.

    Je něco, na co se v tomto svátečním období obzvlášť těšíte?

    S narozením dětí se všechno změnilo. Najednou nejsou Vánoce a radosti s tím spojené o nás, ale o dětech, a je to krásné. Vidět jejich těšení, upřímnou radost a vůbec to, jak celé svátky prožívají. Dopisy pro Ježíška vlastně dostáváme v průběhu celého roku. Samozřejmě se ale těším na řízek se salátem. 24. 12. zkrátka chutná jinak než v motorestech na dálnici na cestách po koncertech. Letos se ale o to víc těším i na mé vánoční koncerty a vystoupení, zpívám totiž na rozsvěcení vánočního stromu na pražském Staroměstském náměstí. A navíc v rámci svého vánočního turné po republice jsem měl velký Vánoční koncert 13. 12. 2023 s živou kapelou a dětským pěveckým sborem Coro Piccolo v kostele sv. Šimona a Judy v Praze.

    Jak u vás vypadá štědrovečerní večeře?

    To právě záleží na tom, kde je zrovna slavíme. Základ je stejný. Řízky – krůtí, vepřové, telecí a kapří, k tomu bramborový salát. A tam už se to začíná lišit. V Německu je větší mísa toho německého a ten český jen tak symbolicky, když jsme v Čechách, tak je tomu naopak. Já si pak nikdy neodepřu šunkové rolky plněné křenem. To je pro mě ten hlavní bod štědrovečerní večeře. Pak se tedy ještě liší tloušťka těch řízků. Když je dělá tchán, ty vepřové mají tak 4–5 cm na výšku a dopékají se v troubě.

    Jaká je vaše nejmilejší vánoční vzpomínka z dětství?

    Před lety našemu dědovi, válečnému veteránovi a námořníkovi, tátovi táty, věnovali tehdy novou ulici ve Kbelích. Pojmenovali ji Vágnerova. Když jsme se tam jeli podívat poprvé, zjistil jsem, že je tam velká černá popelnice, přes kterou je obrovský nápis, kde je napsáno: „Vágnerova.“ Jako dítě jsem tedy zlanařil celou rodinu a u té popelnice jsme se vyfotili. Stala se z toho taková celkem netradiční tradice a u té popelnice se teď o Vánocích fotíme každý rok. Na těch fotografiích je krásně vidět, jak se jako rodina poslední roky postupně rozrůstáme.

     

  • Lucie Vondráčková (43), zpěvačka a herečka

    Lucie Vondráčková
    Autor: profimedia.cz

    Co se vám jako první vybaví, když se řekne Vánoce?

    Moc fajn dětství, na které dodnes s láskou vzpomínám. Vůně cukroví a taky pohádky. Ale i boj za živé stromečky. To, jak se pak válí kvůli pár svátečním dnům u popelnic, je pro mě odmalička velmi smutné. 

    Jaká je vaše nejmilejší vánoční vzpomínka?

    Schovávali jsme se s bráchou u babičky pod stolem a doufali, že na nás zapomenou a my tam zůstaneme sami a načapáme Ježíška, jak nám naděluje dárky. Ale vždycky nás včas našli a vypoklonkovali, takže se nám to bohužel nepodařilo.

    Byl nějaký dárek, který jste si k Vánocům moc přála, ale který jste nedostala?

    Všechny naprosto zásadní věci jsem vždycky zázračně od Ježíška dostala, ať už walkmana, videokazety s tanečními filmy, sametové gumičky do vlasů nebo voňavý penál… Mám pocit, že jsme toho nechtěli úplně moc. Ale tak akorát.

    Jak Vánoce slavíte teď?

    Na všech možných místech. Je to taková putovní akce za lidmi, které máme rádi. Ale taky je budu slavit s mými kluky hezky v klidu.

    Je něco, co vám na nich naopak vadí?

    Určitě mi vadí kádě s kapry. Chápu, že to je zvyk, ale odmalička to zároveň naprosto nechápu a neuznávám. Byla bych radši, aby to opravdu byly svátky míru a pohody, a to pro všechny živé bytosti bez výjimky.

     

Autor: Lucija Veselá
Diskuse ke článku
.