Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kdo ze slavných má narozeniny na svátek Všech svatých? Numerologicky jde o významný den!

1. listopadu 2023 | 06:00

Marta Kubišová, Radovan Lukavský nebo Pavel Zedníček. Tyto osobnosti se narodily 1. listopadu a mají jedno společné. Velký talent, silnou individualitu a originalitu průbojné osobnosti, která se za žádnou cenu nevzdává a jde si v životě za svým cílem, posláním a svými sny.

Tito typičtí Štíři umí zasáhnout člověka ve správnou chvíli a na správném místě, dotýkají se našich srdcí a jako umělci jsou či byli nezapomenutelní. Pojďme si zavzpomínat na jejich tvorbu a více si charakterizovat datum 1. listopadu z numerologického hlediska.

VIDEO: Marta Kubišová na psím festivalu Blesk tlapky: Podepsala petici!

Video se připravuje ...
Marta Kubišová na psím festivalu Blesk tlapky: Podepsala petici! • VIDEO: David Turek, Elmer Carvalho

Nejmagičtější hlas všech dob

Začněme Radovanem Lukavským. Tento herec, pedagog, dabér a recitátor se proslavil svým nezaměnitelným charismatickým hlasem, který z něj udělal jedinečného vypravěče příběhů. Jeho hlas měl až magický a mystický přesah. Hodil se i pro namluvení biblických příběhů. Radovan Lukavský měl totiž k náboženství a mystice velmi blízko, vyrůstal v silně věřící rodině, rád pobýval v kostele i klášterní zahradě, a dokonce se rozhodl stát se knězem. V průběhu druhé světové války si ale ke stávajícímu studiu přibral studium konzervatoře, protože jeho osudem mělo být zřejmě nakonec herectví. Po skončení nucených prací v Německu, kam byl nasazen, ještě před koncem války nastoupil do divadla. Tak začala jeho herecká a posléze i divadelně-pedagogická kariéra.

Radovana Lukavského můžeme znát z mnoha proslulých divadelních i televizních rolí, jako nejlepšího recitátora a vypravěče všech dob s jedinečným a nezapomenutelným hlasem. Připomeňme třeba jeho roli v pohádkovém filmu Malá mořská víla, mnohé další pohádkové role, v nichž ztvárňoval především moudré krále, roli v seriálu F. L. Věk, vypravěčský hlas v seriálu Cirkus Humberto, seriál Dobrodružství kriminalistiky a mnohé další. Za svůj život získal mnohá ocenění: stal se národním umělcem, zasloužilým umělcem Národního divadla, získal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství, medaili Za zásluhy, medaili Josefa Hlávky, čestný doktorát na AMU a po jeho smrti byla v Praze po něm pojmenována i ulice.

Sametový alt Marty Kubišové

Další významnou osobností narozenou 1. listopadu je vynikající zpěvačka Marta Kubišová, kterou rovněž proslavil její naprosto magický hlas. Sytý, sametový alt, který bořil hitparády své doby. Svou písní Ať mír dál zůstává s touto krajinou navždy vstoupila do dějin českého národa. Marta Kubišová se stala několikanásobnou vítězkou ankety Zlatý slavík a v roce 2017 získala cenu Český slavík jakožto výjimečná osobnost české kultury. Proslavila se také jako signatářka Charty 77. Od prezidenta Václava Havla obdržela i medaili Za zásluhy II. stupně. Získala některé další ceny, například Cenu Thálie nebo Řád čestné legie od francouzského velvyslance. V roce 2022 byla uvedena do Síně slávy Českého rozhlasu.

Marta Kubišová pochází z lékařské rodiny a odmalička projevovala výrazný hudební talent. Začala zpívat a tančit s kapelou, vyhrála několik konkurzů a proslavila se jako skvělá zpěvačka. S Václavem Neckářem a Helenou Vondráčkovou vystupovala v Golden Kids, pak se ale stala nepohodlnou pro komunistický režim, takže její činnost byla zakázána. V pozdějších letech se věnovala charitě, bojovala za práva slabých a bezbranných a uváděla pořad Chcete mě. Z jejích nezapomenutelných písní připomeňme třeba skladby Loudá se půlměsíc, Depeše, S nebývalou ochotou, Dobrodružství s bohem Panem, Nechte zvony znít, Časy se mění a spoustu dalších. Účinkovala i ve filmech a muzikálech.

Zedníček získal Zlatý střevíček

Trojici slavných českých osobností narozených 1. listopadu uzavírá herec, bavič, dabér a moderátor Pavel Zedníček řečený Čmaňa. Ten sice nevyniká magickým hlasem, ale přesto se hlasem živí a propůjčil hlas jako dabér hlavním postavám v sitcomu Ženatý se závazky a sitcomu Krok za krokem. Proslavil se jako moderátor dětských pořadů i zábavních pořadů pro dospělé – například Kufr nebo Kurňa, co to je. Zahrál si v mnoha pohádkách i seriálech, například v seriálu Četníci z Luhačovic, též v dalších krimi seriálech. Připomeňme i jeho roli tatínka ve filmu Chobotnice z II. patra. V roce 2022 získal Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež.

Co říká numerologie o 1. listopadu?

Astrologicky spadá datum 1. listopadu do znamení Štíra, které svým zrozencům předurčuje charisma, sílu osobnosti, tajemnou krásu, prudkou vášeň a silnou emocionalitu. Numerologicky tento den představuje hned tři jedničky zároveň, což vypovídá o opravdu velkém potenciálu. Číslo jedna v sobě ukrývá vůdcovství, ctižádost, cílevědomost, průbojnost, bojovnost, vůli a potřebu vítězit. Tito lidé se nezaleknou ničeho a dokážou bojovat za správnou věc s velkou hrdostí a nezávislostí. Patří mezi výrazné a vůdčí osobnosti oplývající nějakým talentem, silnými vášněmi a emocionalitou, pronikavou vnímavostí a schopností přesně trefit do černého. Jejich slabiny můžou být přílišná hrdost, ješitnost a touha po dokonalosti se sníženou tolerancí kritiky. Potřebují zkrátka vynikat, nepřipouštět si slabosti. Patří mezi nejlepší a vědí to o sobě.

Autor: Taťána Kročková