Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co mají společného Václav Neckář a Jiří Mádl? Číslo 23, které odhaluje charisma a talent

23. října 2023 | 06:00

Pokud jste se narodili 23. dne v měsíci, můžete se pyšnit skvělými komunikačními schopnostmi, empatií a kouzlem osobnosti. Nejinak je tomu i u oslavenců, kteří mají právě dnes, 23. října, narozeniny. Dva muži, které věkově dělí celé dvě generace. Oba ale mají nezaměnitelný chlapecký úsměv, na který se lehce chytne kdejaká žena. Pojďme si připomenout herecké i hudební úspěchy obou mužů i stručný význam čísla 23 z hlediska numerologie.

Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě...

Václav Neckář byl svého času idolem dívek a dam, zdatný zpěvák s charismatickým hlasem, ale rovněž šikovný herec. Začínal v divadle, později se dostal i do filmu a proslavil se rolí Miloše Hrmy v Menzelově filmu Ostře sledované vlaky z roku 1966. Mezi další významné role patřila bezesporu role ve filmu Skřivánci na niti nebo ve filmu Šíleně smutná princezna, kde mohl uplatnit i svůj pěvecký talent. Nazpíval hity k filmům Jak básníci přicházejí o iluze nebo Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Do roku 1970 vystupoval s Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou v triu Golden Kids, později se svou skupinou Bacily, pro niž skládal písničky Václavův bratr Jan.

VIDEO: Jiří Mádl: První erotiku zažil v klášterní škole!

Video se připravuje ...
Jiří Mádl hřešil pod peřinou: První erotiku zažil v klášterní škole! • VIDEO: FTV Prima

Jako zpěvák má na kontě několik nestárnoucích hitů z tvůrčích dílen různých známých autorů, například Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Lékořice, Stín katedrál, Čaroděj dobroděj, Mýdlový princ – a spousta dalších. V roce 1986 byl jmenován zasloužilým umělcem. Jeho umělecká činnost neskončila ani po těžké mrtvici v roce 2002, po níž se znovu učil mluvit a zpívat. V roce 2011 nazpíval úspěšný hit Půlnoční se skupinou Umakart a v následujících letech získal další ocenění, například v roce 2015 medaili Za zásluhy I. stupně z rukou tehdejšího prezidenta.

Miloval hokej a neplánoval být hercem

O třiačtyřicet let mladší Jiří Mádl původně nezamýšlel být hercem. Miloval hokej a měl spoustu jiných zájmů. Po absolvování gymnázia se rozhodl studovat psychologii, nakonec však vystudoval obor sociální a masová komunikace. Zcela náhodou a snad i vlivem osudu se ocitl na konkurzu pro připravovaný film Snowboarďáci, a jak to dopadlo, všichni víme. Dvojice Kotek & Mádl zabodovala natolik, že se začala objevovat i v dalších filmech. Jirka překvapil svým neskutečným hereckým talentem a kouzlem osobnosti.

Od té doby se proslavil jako velmi úspěšný herec v mnoha komediích pro děti a mládež, ale i v jiných filmech. Připomenout si můžeme Rafťáky, Jak se krotí krokodýli, Ro(c)k podvraťáků, Gympl, Bathory, Peklo s princeznou, Lásku rohatou, Probudím se včera, film Prvok, Šampón, Tečka a Karel nebo film Modelář a spoustu dalších rolí ve filmech, seriálech, pohádkách a televizních pořadech.

Jirka Mádl je ale také velmi podnikavý v jiných oblastech a kromě toho má scenáristické a režisérské ambice. V roce 2011 absolvoval kurz scenáristiky na New York Film Academy a v roce 2014 debutoval filmem Pojedeme k moři, který si sám napsal i režíroval. Dalším jeho takovým snímkem je film Na střeše z roku 2019. I přes svůj mladý věk se již může pyšnit oceněním za svůj herecký talent, na MFF v Karlových Varech totiž získal Křišťálový glóbus za nejlepší mužský herecký výkon.

Narodili jste se 23. dne v měsíci?

Jak se zdá, číslo 23 přináší opravdu velký talent a všestrannost, obzvláště ve spojení s měsícem říjnem a tajuplným znamením Štíra. Podle numerologů je číslo 23 znakem silné mentální energie, inteligence, značného intelektu, vynikajících komunikačních schopností a výmluvnosti, zároveň také empatie a schopnosti otevřeně a naplno prožívat i vyjadřovat své emoce. Pojí se s vysokou kreativitou a uměleckým nadáním, velkou vnímavostí a vášnivostí.

Lidé narození 23. dne v měsíci se mohou pyšnit odzbrojující upřímností, přátelskou a otevřenou povahou, která z nich dělá vůdčí osobnosti kolektivu. V neposlední řadě jsou to lidé, kteří milují cestování. Nevadí jim změny a umí se velice dobře přizpůsobit jakékoliv životní situaci.

Autor: Taťána Kročková