Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brenda a Dylan: Slavné herce z Beverly Hills 90210 potkal smutný osud

19. dubna 2023 | 06:00

Kdo v 90. letech nesledoval kultovní seriál Beverly Hills 90210, jako by nebyl. Osudy rodiny Walshových a jejích přátel z prominentní americké čtvrti Beverly Hills byly sice přehnaně sluníčkové, přesto bylo takzvané „béháčko“ závanem západní kultury a řadě teenagerů pomohlo řešit problémy s dospíváním. Hlášky „pusťte Donnu k maturitě!“ nebo „chceš si o tom promluvit?“ zlidověly a úvodní znělka dodnes mnoha lidem evokuje nedělní podvečery, kdy se seriál vysílal.

Lásku jako z románu prožívali v „béháčku“ Brenda Walsh a Dylan McKay. Brenda, která se do Beverly Hills s rodinou přistěhovala z Minnesoty, byla kladnou hrdinkou, jež se snaží zapadnout a získat přátelství oblíbených lidí na střední škole, Dylan byl tak trochu rebel z bohaté rodiny, jehož rodiče zanedbávali. On ale našel zázemí v rodině Walshů a lásku v náručí Brendy. Jejich vztah byl hodně dramatický a emotivní, prožili spolu první lásku, nevěru i rozchody. Dylan měl totiž odjakživa problém si vybrat. Kromě Brendy měl slabost i pro její nejlepší kamarádku Kelly Taylor, takže se jejich milostný trojúhelník táhl několika řadami seriálu.

VIDEO: Legendární Beverly Hills 90210: Co jste o seriálu nevěděli?

Video se připravuje ...
Legendární Beverly Hills 90210: Co jste o seriálu nevěděli? • VIDEO: Videohub

Návrat Dylana do seriálu

Představitelka Brendy Shannen Doherty seriál po čtyřech letech opustila, podle scénáře se její postava Brenda odstěhovala do Londýna, kde pracovala na své herecké kariéře. Luke Perry z Beverly Hills také na čas zmizel, a i když už spolu nikdy nebyli na obrazovkách viděni, scenáristi nechali diváky si myslet, že jsou Brenda a Dylan spolu šťastní v Londýně. Dylan se ale nakonec do seriálu vrátil a dal se dohromady se svou druhou láskou Kelly. Když se v roce 2008 začalo natáčet volné pokračování seriálu pod názvem 90210: Nová generace, objevily se v prvních dílech některé z původních postav. Mimo jiné například Kelly, která vychovávala svého syna sama, protože s jeho otcem Dylanem se opět rozešla, načež on se znovu vydal do náruče Brendy.

Pusťte si legendární znělku Beverly Hills 90210:

Představitelka Brendy bojuje s rakovinou

A jak to bylo s představiteli kultovní dvojice ve skutečnosti? Smutné je, že osudy obou herců jsou tragické. Shannen Doherty v seriálu Beverly Hills 90210 skončila po čtyřech letech z ne úplně jasných důvodů, proslýchalo se však, že s ní měli tvůrci velké problémy, byla nespolehlivá a dělala naschvály. Krátce nato získala jednu z hlavních rolí v seriálu Čarodějky, po třech letech v něm ale skončila z podobných důvodů jako v Beverly Hills. Od té doby se objevila sem tam v epizodních rolích několika dalších seriálů a zahrála si v pár filmech, o žádné závratné herecké kariéře se ale nedá mluvit.

V posledních letech je o ní bohužel řeč především v souvislosti s rakovinou. Herečka s ní totiž bojuje od roku 2015, kdy jí byla diagnostikována rakovina prsu. Shannen tehdy boj s nemocí vyhrála, rakovina se však vracela znovu. Naposledy v roce 2020 oznámila, že je nemoc opět zpět, a to ve čtvrtém stadiu. Přesto se herečka stále hraní příležitostně věnuje.

Luke Perry tragicky zemřel v pouhých dvaapadesáti

Ještě tragičtější osud zasáhl herce Luka Perryho, představitele Dylana McKaye. Perrymu se povedlo využít slávy nabyté seriálem a jako jeden z mála herců z Beverly Hills 90210 získal hlavní roli ve filmu, kterým byl snímek 8 sekund. Zde si zahrál jezdce rodea. Poté se objevil v řadě dalších filmů, účinkoval také v seriálech, naposledy v Riverdale, kde se objevil hned ve třech řadách. Jeho poslední filmový počin byl zároveň ten nejvýraznější – dostal šanci zahrát si v oscarovém trháku Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu. Ačkoliv herecká kariéra charismatického Perryho chytala druhý dech, nebylo herci dopřáno užít si znovu nabytou slávu. 27. února 2019 totiž prodělal cévní mozkovou příhodu a na její následky 4. března 2019 ve věku dvaapadesáti let zemřel.

Autor: Marta Pušová, Prostě fenomén