Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vévodkyně Camilla slaví 75: Dort s figurkami milovaných psů, rodinná večeře a rada od královny

17. července 2022 | 06:00

Dvojnásobná máma, pětinásobná babička, oddaná manželka budoucího krále, milovnice psů a vášnivá záhradnice. Tím vším vévodkyně z Cornwallu je. Dnešní oslavenkyně svým oddaným podaným svěřila, jaká je babička, co nejde princi Charlesovi, v čem naopak vyniká i to, jak bude své jubileum slavit.

V rozhovoru pro magazín The Australian Women's Weekly na počest svých 75. narozenin prozradila něco ze soukromí své velké rodiny a mimo jiné také pochválila svého zesnulého tchána prince Philipa. Byl prý vzorným příkladem, jak být oddaným manželem po boku anglické panovnice.

Video se připravuje ...
Camilla Parker-Bowlesová • VIDEO: Videohub

"Pro "macho" námořního velitele, jakým Philip bezesporu byl, muselo být obtížné udělat krok zpátky. Byl několik stop za monarchou, jako záloha," nechala se slyšet oslavenkyně. A to samé jí prý doporučila i mocná tchyně, až převezme královské otěže Charles.

Camilla se v rozhovoru také otevřela o své babičkovské roli. Z prvního manželství s Andrewem Parkerem Bowlesem má dceru Lauru a syna Toma. Díky nim je babičkou patnáctileté Loly, čtrnáctileté Elizy, dvanáctiletých dvojčat Guse a Louise a dvanáctiletého Fredericka. "Z dívek se stávají teenagerky, což je trochu starost. Docela ráda bych je nechala začarovat, aby byly znovu malé, protože to bývaly obě sladké, načančané a hezké. Teď se chtějí pořád jen hádat!" říká Camilla, ale hned dodává, že být s nimi je zábava. "Miluji být s nimi, jíst společně, jít na film nebo do divadla. Jsou to úžasní kulturní nadšenci. A je příjemné být v kontaktu s touto generací, protože díky jejich nápadům s nimi pak udržuji krok."

Kromě rodiny se vévodkyně věnuje také osvětě - konkrétně zvyšování povědomí o osteoporóze. Sama navštěvuje Silver Swans - taneční třídu pro osoby starší 55 let. Taneční učitel prý někdy zavítá i do Clarence House - sídla Charlese a Camilly. "Bohužel se mi ale nepodařilo mého muže přemluvit k tanci. Přitom je to velmi dobrý tanečník. Miluje balet, ale nejsem si jistá, jak dobrý by byl  při tanci na špičkách," dobírá si Camilla budoucího následníka trůnu.

V čem naopak Charlese chválí, to jsou veřejné projevy. Vzpomíná, jak nervózní byla, když měla na mezinárodní konferenci o osteoporóze promluvit před publikem. "Připadala jsem si, že mám svázané ruce i nohy, chtěla jsem se sbalit a utéct. To můj manžel tohle naopak miluje, je skvělý řečník. A taky herec, to je hlavní předpoklad úspěchu. Já byla na škole nejhorší herečka. Projevy skutečně nepatří mezi mé oblíbené činnosti," uzavřela Camilla.

Oslavenkyně už dostala i velmi originální dort s motivem královského erbu z máslového krému, fondánovou číslicí "75", figurkami Beth a Bluebell - milovanými Jack Russell teriéry a barevnými knihami se zahradnickými motivy. 

Narozeninový den si hodlá užít nikoliv v opulentním duchu, ale rodinnou večeří se svými nejbližšími. 

 

Autor: Dita Mrázková