Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejkrásnější róby Met Gala z posledních let: Na tyhle šaty nezapomeneme!

1. května 2023 | 06:00

Met Gala, největší americká událost roku, která patří oslavě módy, tradičně připadá na první květnové pondělí, letos tedy konkrétně na 1. května. Typický červený koberec se tak opět zaplní nejrůznějšími módními kreacemi s poctou newyorskému Kostýmnímu institutu Metropolitního muzea. Při této oslavě módy si však nejprve připomeneme ty nejušlechtilejší róby z loňských ročníků. Kdo si ukrojil tu největší pozornost a jaké téma se nese letošním ročníkem? 

Pořadatelkou známého Met Gala je šéfredaktorka amerického Vogue Anna Wintour. Už od roku 1995 vybírá hosty, kteří se následně obléknou dle zadaného tématu. Kupříkladu v roce 2018 bylo téma opravdu překvapující, týkalo se náboženství, konkrétně katolické církve. Rok poté vystřídaly náboženskou tematiku nápaditost a nadsázka s názvem Camp: Notes on Fashion. Použití slova camp bylo totiž inspirováno esejí spisovatelky Susan Sontag a vyjadřovalo přemrštěnost a sklon k teatrálnosti skrze onu vynalézavost. Zároveň měl tehdejší ročník přinutit lidi mluvit o módě – a o kom se tehdy citelně švitořilo? To se dozvíte v našem článku zde:

Video se připravuje ...
Katy Perry na Met Gala v New Yorku • VIDEO: Profimedia

Loňský dress code byl opřený o pozlacený Gilded Glamour odpovídající tématu s názvem In America: Anthology of Fashion, jenž byl věnován proměnám americké módy v čase. A pokud se někdo s lehkostí, grácií, avšak s jistou dávkou teatrálnosti trefil do dress code, tak neomylně kreativní Kim Kardashian

Pro tuto jedinečnou událost totiž oblékla zlatavou róbu jednoduché přiléhavé siluety, kterou oblékla v roce 1962 Marilyn Monroe. Tehdy se v šatech vyjímala, když zpívala song Happy Birthday Mr. President J. F. Kennedymu k jeho 45. narozeninám.

Pro magazín Vogue však na červeném koberci sdělila, že aby se dostala do těchto ikonických šatů, musela zhubnout o více než sedm kilo. U Kim jsme již na tyto výzvy zvyklí, svou odhodlanost předvedla už v roce 2019, kdy na Met Gala oblékla šaty, pod kterými měla extrémně stažený korzet. Později přiznala, že kvůli šatům opravdu značně trpěla.

O loňskou pozornost se vedle Kim postarala i půvabná herečka, bývalá hvězda Gossip Girl Blake Lively. Ta okouzlila na oslavném běhounu šaty bez ramínek za doprovodu pompézní vlečky. Metalická róba přecházející do snové tyrkysové z dílny Versace byla inspirována architekturou charakteristických newyorských budov – Empire State Building, sochou Svobody, ale především stropem nádraží Grand Central, který stejně tak jako vlečku šatů pokrývá nebeská mapa dvanácti souhvězdí zvěrokruhu. Ostatně Blake Lively každoročně svým výběrem oslní všechny přítomné, a nepochybně se tak zařadila i do našeho výběru nejlepších modelů z minulých ročníků.

A jaké téma nese letošní ročník? 

Letošní Met Gala i následná výstava nesoucí název Karl Lagerfeld: A Line of Beauty vzdá hold legendě, již zesnulému návrháři, který skonal v roce 2019. Poctí tak jeho úctyhodný celoživotní přínos pro svět módy za jeho doby u kormidla luxusních značek Chanel, Fendi, Chloé, Balmain a Patou. Výstava, která bude přístupná veřejnosti od 5. května do 16. července, tak odhalí 150 originálních skic mapujících Lagerfeldovo rozsáhlé portfolio.  

Elegantní šaty ve stylu celebrit pořídíte za skvělou cenu na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Čekají nás tedy na rudém běhounu záplava prudké elegance či tmavé brýle a rukavičky, jež byly pro designéra typické? To se dozvíme již za pár hodin, nyní se podívejte na tu nejokázalejší podívanou z minulých ročníků v naší fotogalerii! 

Autor: Markéta Luštincová, Žaneta Podlahová