Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Celeste a Carmel Buckingham: „Naše Vánoce nejsou o dárcích, ale hlavně o rodině!“

12. prosince 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Jen co se za okny objeví první mráz, v každém z nás se na moment probudí malé bezstarostné dítě, které se těší na všechna ta vánoční světýlka, vůni čerstvě upečených dobrot, společné zdobení vánočního stromečku a příjemné chvíle strávené s rodinou a přáteli. O netradičních Vánocích a zvycích nám vyprávěla populární zpěvačka Celeste Buckingham a její sestra Carmel. Chcete vědět, co pro ně znamená kouzlo Vánoc?

Dáváte si vánoční dárky i s přáteli nebo je to pro vás čistě rodinná tradice?

Celeste: Pokud mám být upřímná, jako děti jsme nemívaly tradiční Vánoce. Ale před několika lety se naše maminka najednou rozhodla, že by s námi chtěla Vánoce slavit. Takže posledních pár roků buď přijedou rodiče za námi a svátky trávíme celá rodina na Slovensku, nebo spolu všichni někam cestujeme. Dárky jsme si dávali vždy, ale byly spíše maličké a symbolické. 

Carmel: Já ráda dávám a připravuju dárky pro druhé, ráda si je taky rozbaluju, ať už s kamarády nebo s rodinou. Baví mě to asi nejvíc ze všech vánočních tradic.

Máte oblíbenou vánoční písničku nebo koledu?

Celeste: Se sestrou máme rádi White Christmas, ale během svátků u nás uslyšíte i všechny klasické anglické vánoční písně. K slovenským koledám jsme se dostali až o něco později, ale například Tichou noc jsme doma poslouchali pravidelně.

Kde plánujete slavit letošní vánoční svátky? Na Slovensku nebo v Spojených státech, případně v nějaké jiné exotické destinaci?

Celeste: Tento rok vyrážíme za rodiči do Portugalska. Už druhý rok za sebou tam budeme na Vánoce a Silvestra a moc se na to těšíme. 

Carmel: Je to sice netradiční, ale my už z toho máme tradici.

Vybavíte si nejkrásnější vánoční vzpomínku z dětství?

Celeste: Nevím, jestli mám nějakou konkrétní vzpomínku, ale vždy jsme se na Vánoce velmi těšily. Dodnes je to moje i mámino nejoblíbenější období v roce. Máma se celá rozzáří radostí, když vidí všude ozdoby, světýlka a trhy. Její radost je skutečně nakažlivá. 

Carmel: Každý rok jsme měly ve škole vánoční koncert a zpívaly jsme i ve městě na vánočním trhu, kde jsme za odměnu dostaly horkou čokoládu. Velmi ráda na to vzpomínám. 

Celeste Buckingham
Autor: PR Konektor

Jak si představujete ideální Vánoce?

Celeste: Ideální představu nemám, ale slovo Vánoce u mě evokuje mír. Myslím, že ideální Vánoce jsou tehdy, když se navzájem vnímáme, když si pomáháme a když obdarováváme ty, kteří to nejvíc potřebují.

Carmel: Pro mě to je jednoznačné – ideální Vánoce jsou tehdy, když je strávím společně s rodinou. Mám na mysli tu nefalšovanou rodinnou lásku.

Věnujete se během Vánoc nějakým dobročinným akcím?

Celeste: Během svátků i v období před nimi jsem víckrát vystupovala na různých charitativních akcích, takže určitě ano. Mám velkou radost, když můžu být součástí filantropických projektů, akcí a vystoupení. Tento rok to bude například návštěva sociálního zařízení v Trnavě, koncert Noc nadějí, podpora organizací Člověk v tísni a Hodina dětem, koncert pro Úsměv jako dar a ještě pár dalších. No a také se těším na setkání s fanoušky v Milka městečku 1. prosince v 14:00 v Praze v obchodním centru Černý most, kde zazpívám a společně s Gogem zapojíme návštěvníky do interaktivních soutěží.

Carmel: Když jsem žila v Americe, spolu s mámou jsme chystaly a balily ruksaky se základními věcmi na přežití pro bezdomovce. Pomohly jsme jim tak lépe zvládnout zimní měsíce. 

Vzhledem k tomu, že jste obě zpěvačky, zpíváte během Vánoc doma koledy? 

Celeste: Doma si určitě hodně zpíváme. Dokonce i náš otec se rád přidá, což je často velmi vtipné, protože naschvál mění texty koled na nevhodné vtipy.

Carmel: Koledy moc nezpíváme, ale jak říká sestra, nejvíc doma zpíváme právě přes Vánoce.

Jaká máte vztah k ostatním vánočním tradicím?

Celeste: Nemám oblíbenou nějakou konkrétní tradici, ale vím, že když jsem před Štědrým dnem poprvé uviděla kapra ve vaně, tak to pro mě byl šok. Ale už víckrát jsme měli příležitost zažít tradiční Vánoce u známých a za to jim velmi děkujeme. 

Carmel: Musím se přiznat, že velmi neznám slovenské tradiční Vánoce. Možná je teď ten správný čas je začít víc poznávat.

Jaké jídlo máte ve vánočním čase nejraději? Pečete?

Celeste: Nepeču pravidelně, navíc v pečení je lepší moje sestra. Já jsem z nás dvou ta lepší kuchařka a Carmel zase peče úžasné koláčky a muffiny. Nejlepší jídlo je pro mě jednoznačně bramborový salát. Bez něho to jednoduše nejsou Vánoce, a mám taky ráda čokoládu, takže mě vánočně naladí i Milka Adventní kalendář.

Carmel: Ráda peču, takže mám nejraději vánoční cukroví.   

Vzpomenete si na nejoriginálnější nebo nejvtipnější dárek, který jste si jako sestry navzájem daly?

Celeste: Žádný takový dárek si nepamatuju, ale spíše vím o pohlednicích s vtipným nebo ironickým popisem. Se sestrou se máme moc rády a často si děláme ze sebe legraci.

Carmel: Celeste mi jednou koupila knihu, kde byly vtipné příspěvky z internetu a z internetového bazaru. 

Jak byste chtěly „kouzlo Vánoc“ přenést do každodenního života? Máte nějaký recept na to, aby kouzlo Vánoc tak rychle nepominulo? 

Celeste: Ráda bych zachovala vánoční pocit po celý rok. Mám radši zimu, takže pro mě by bylo ideální, kdyby byly Vánoce celoročně. Během roku umí atmosféru Vánoc určitě připomenout typická vánoční jídla.

Carmel: Myslím si, že kouzlo Vánoc je takové kouzelné právě proto, že se odehrává jen v jednom konkrétním období. Podle mě by to jinak nebylo ono.

Jaké jsou vaše novoroční hudební plány? Co chystáte pro své fanoušky?  

Celeste: V nejbližší době mám hodně vystoupení, takže nové klipy a single plánuju až na začátek dalšího roku. Do konce roku chci stihnout ještě jednu spolupráci, ale nemůžu o tom víc prozradit. Moc se těším na to, co chystáme.

Carmel: Chystám nový album na rok 2019 a se Celeste plánujeme nový duet, který bude podle mě výjimečný.