Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dita Von Teese: Kráska, která chtěla být od pěti let striptérkou

6. ledna 2017 | 06:00

Světová femme fatale s vosím pasem, kterou si už málokdo pamatuje jako bývalou manželku nevěrného, excentrického muzikanta Marilyn Mansona, fascinuje muže i ženy. Je totiž jedinečná, dechberoucí a jako z jiné doby. Podívejte se na její fotografie a nechte se unést esencí ženskosti.

Narodila se jako Heather Renée Sweet 28. září 1972 v americkém státě Michigan jako prostřední ze tří dcer manikérky a obráběče kovů. Jako malinká se po víkendech dívala s maminkou na filmy pro pamětníky a zlatá éra Hollywoodu jí učarovala: „Toužila jsem stát se hvězdou čtyřicátých let; něčím na způsob showgirl. Zatímco většina holčiček si v tomhle věku hraje na princezny, já chtěla vypadat jako ženy z filmů pro pamětníky,“ svěřila se Dita Von Teese koncem roku 2006 v rozhovoru pro časopis Reflex.

Rodiče byli šokováni tím, že jejich pětiletá dcerka rozhlašuje, jak se jednou chce stát striptérkou (aniž by věděla, co to přesně znamená), při střední škole si pak přivydělávala jako prodavačka v pizzerii a veškerou výplatu utrácela ve vedlejším obchodě se spodním prádlem.

Z plavovlásky se ještě před maturitou stala zrzka a z té rychle nato černovláska. V devatenácti, ještě jako Heather, leštila tyče ve striptýzových barech – mezi holkami promenujícími se v bikinách před očima štamgastů působila v korzetu, s dlouhými rukavičkami a podvazky jako zjevení. Živila se pak i jako pin-up a fetiš modelka nebo, od svých dvaceti, jako tanečnice v burlesce. Právě tuhle kabaretní kostýmní šou, která zažívala vrchol ve 30. letech minulého století, pomohla v Americe znovu zpopularizovat a předvedla publiku, že nejde o žádný prvoplánový striptýz.

Její legendární kabaretní čísla možná znáte z internetu i vy. V jednom se Dita cachtá v obří sklence na martini, v dalším se šplouchá ve vaně, v jiném osedlá třpytivého koníka na starodávném pouťovém kolotoči, v některých vyskakuje z obrovské zlaté pudřenky. „Dohlížím na kostýmy, osvětlení, hudbu,“ tvrdí ve své nejnovější knize. „Dokonce se podílím i na obsahu propagační kampaně. Jsem kreativní ředitelka i generální manažerka. A také producentka, takže za show ručím."

Více se o Ditě Von Teese dočtete v rubrice Femme Fatale v novém tištěném Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 5. ledna.

Reflex 1/2107
Autor: Archív


Autor: red, Kateřina Kadlecová