Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vánoce našich celebrit: Jak na ně vzpomíná Dáda Patrasová nebo Honza Musil?

  • Dáda
    23. prosince 2016 | 06:00

    Pro jedny jsou Vánoce symbolem klidu a magické atmosféry. Pro druhé je to chaos a stres. Zajímalo nás, jak to mají známé tváře. Slaví svátky v rodinném kruhu a těší se na ně jako malé děti? Nahlédněte s námi do jejich soukromí.

  • Moderátor Honza Gareth Musil (49)

    Honza Musil má nového kolouška.
    Autor: Instagram
    Letos budou moje svátky unikátní v tom, že je budu poprvé slavit se svým manželem Kubou a vnučkou Sárou. Pro mě jsou Vánoce nejkrásnější období v roce a pečlivě se na ně chystám. Nejde mi o nakupování dárků, ale o atmosféru. Den před první adventní nedělí si beru dovolenou, abych všechno stihl. V neděli se totiž chci probudit do nazdobeného domu. V každé místnosti jsou vánoční stromeček, svíčky, zvonečky, kýčovité drobnosti, které normálně doma nemáme. Během adventu dodržujeme pálení svíček na adventním věnci a od té chvíle u nás znějí až do Vánoc jen koledy.

    Svařák a romantika

    Když jsem byl malý, tak jsme na Štědrý den chodili po návštěvách a já to nesnášel. Chtěl jsem se dívat na pohádky. V dospělosti jsem zavedl, že nikam chodit nebudeme. V poslední době dělám jedinou výjimku. Jezdíme do staré Prahy na svařák a na procházku. Večeři máme klasickou. Loni jsem byl sám, letos budu s Kubou. S rodinou si pak děláme Vánoce třeba pětadvacátého. Těším se na klid a idylku během Štědrého dne a s ostatními si tak trochu mejdan užiju až během dalších dnů.

    My se máme, že se máme

    O Vánocích mi v hlavě hraje film, ve kterém jsem malý kluk, hledám dárky po bytě, rozbaluju si je pod stromečkem. Nádhera. Člověku dochází, jaké má štěstí, že má někoho, kdo ho má rád a koho má rád on. Zkrátka, že má rodinu. To je prostě překrásné a za to jsem vděčný.

  • Moderátorka Gabriela Lašková (26)

    Gabriela
    Autor: Tonda Tran
    Vánoce jsou pro mě opravdu nejkrásnějším obdobím celého roku. Jsem v tomhle směru pořád malá natěšená holčička. Sice mě víc než dárky bere atmosféra, rodina, svařák a cukroví, ale i tak si celé svátky maximálně užívám.

    Těším se od listopadu

    Ve vánočním duchu jsem už od listopadu. Mým cílem je dělat si to takzvaně hezký. Manžel mi vždy říká, že si mou vášeň pro věc hrozně užívá. Nemyslím si, že jsem americký fanatik, ale přiznávám, že mám i infantilní vánoční svetr a brzy ho dostane taky Filip (jen o tom ještě neví, tak pšššt). Vánoce se prostě mají slavit, a to pořádně!

    Jaké držíme tradice

    Máme i vlastní rodinné tradice. Kromě společného zdobení perníčků rozsvěcíme první prosincový den taky barák mých rodičů. Odmalička jsem milovala, když nás naši vylákali ven, řeklo se 3-2-1... a šup, byly Vánoce. Jsme taky poměrně muzikální rodina, a tak o Vánocích zvesela zpíváme a hraje se na piano. Je u nás rozhodně veselo. Těšíme se, až letos oslavíme naše první manželské Vánoce. Bude to ale pořádná honička, v podstatě půjde o týdenní maraton. Oba chceme být i s původní rodinou, a protože jsou mí rodiče rozvedení, máme těch rodin opravdu dost. Navíc zprávy se vysílají i o Vánocích, tak jsem zvědavá, jak to celé zvládneme.

    Jen žádný stres

    O svátcích se rozhodně nijak neomezuju. Naopak, ráda si dám, na co mám chuť, a nenechám se ničím stresovat. Nechápu ty, kdo si dělají starosti, že přiberou, že nevyberou správné dárky a tak. Já radím: nestresujte se dárky ani perfektním úklidem, dejte si svařák a užijte si kouzelný čas se vším všudy.

  • Herečka a moderátorka Dáda Patrasová (60)

    Dáda
    Autor: Tonda Tran
    Já mám na Vánoce jen ty nejkrásnější vzpomínky. Tatínek totiž hrál ve filharmonii, tak doma moc času trávit nemohl. Štědrý den, to ale bylo jeho. Zamkl se do pokoje a tam strojil stromek. Bylo to úplně obřadné, já byla benjamínek, nejmladší z pěti dětí, a pořád jsem šmejdila po předsíni, jestli už slyším Ježíška. Pak zazvonil zvoneček a my děti jsme stály s pusami dokořán před krásným, obrovským stromem. Bydleli jsme v Břehové ulici na Starém Městě v Praze, byly tam krásné secesní byty s vysokými stropy, a tak ty naše vánoční stromy vždycky opravdu stály za to!

    Jedlo se až po dárcích

    U nás se dárky rozdávaly už před večeří, protože jsme to my děti prostě nemohly vydržet. Jedli jsme smaženého kapra  s bramborovým salátem, byly řízky a především famózní rybí polévka, kterou moje maminka uměla naprosto nepřekonatelnou. A tu jsem se od ní naučila, doufám, že dobře.

    Pohádky a povídání

    Protože tatínek, jak jsem říkala, býval často mimo domov, byly naše Vánoce časem povídání. A pro nás děti i časem pohádek. Když jsem v pohádkách začala později hrát, vždycky mě hrozně těšilo, když děti na ulici vykřikovaly: "Jéé, princezna!"

    Převzala jsem tatínkovu roli

    Když už jsem měla vlastní děti, snažila jsem se jim připravovat podobné napětí jako můj tatínek nám. A jak rostly, začaly mi pomáhat. Anička třeba skvěle vaří a peče, hodně mi pomáhá. Dnes už mám i vnoučata a je to bezvadné. Jen, upřímně, letos moc nevím, jak svátky dopadnou... Ale určitě budu se svými blízkými a šťastná. Tak to má, alespoň o Vánocích, být.

Autor: red
Diskuse ke článku
.