Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slavní a "šílení": Celebrity, které bojují s psychickými poruchami

  • Psychické problémy se nevyhýbají ani VIP. Které slavné osobnosti se s nimi rvou?
    18. listopadu 2013 | 06:00

    Sláva, peníze, neutuchající zájem médií. Není toho málo s čím se celebrity musejí poprat. Není proto divu, že často dojde na drogy, nebo se objeví psychické problémy. Které slavné osobnosti s nimi statečně bojují a vědí, že se nemají za co stydět?

  • Catherine-Zeta Jones (44)

    Catherine Zeta Jones
    Autor: Profimedia.cz
    V roce 2011 nastoupila Catherine do psychiatrické léčebny a oficiálně médiím přiznala, že trpí bipolární afektivní poruchou, dříve známou pod názvem maniodepresivní psychóza.

    Co ji vedlo k věřejnému přiznání? Krásná herečka říká, že tak chtěla podpořit všechny lidi, kteří trpí stejnou poruchou jako ona: "Opravdu není nutné, aby lidé zbytečně trpěli. A rozhodně by se neměli stydět vyhledat pomoc.", řekla Catherine Zeta-Jones v rozhovoru pro magazín People.

  • Bára Basiková (50)

    Bára Basiková
    Autor: herminapress.cz
    Se stejnou psychickou nemocí jako Catherine Zeta-Jones, trpí i česká zpěvačka Bára Basiková. Údajně se tím spouštěčem stal fakt, že ji matka měla v osmnácti letech a to, že byla nechtěná, si s sebou Bára nese celý život.

    Před rokem se dokonce přiznala, že často přemýšlela nad sebevraždou, ale odradila ji od toho role matky, kterou by jejím dětem nikdo nenahradil.

    Maniodepresivitou ze slavných odsobností trpěli také například Marilyn Monroe, Kurt Cobain, Linda Hamilton nebo Miloš Kopecký.

  • David Beckham (38)

    David Beckham
    Autor: profimedia.cz
    Možná by vás to ani nenapadlo, ale hvězdný David Beckham se řadí také mezi 2% celosvětové populace, kteří trpí poruchou schovávající se pod zkratkou OCD nebo-li obsedantně kompulzivní porucha.

    Lidé s touto poruchou mají nutkavou potřebu vykonávat běžné činnosti opakovaně, protože mají představu, že jinak by se mohlo něco zlého přihodit. Například několikrát zavřou a otevřou dveře, než z nich vyjdou, nebo skládají prádlo do skříně podle barev.

    David Beckham má údajně panickou hrůzu z nepořádku a chosu, který v něm vyvolává až agresivní sklony. Vyžaduje tedy, aby vše bylo na svém místě, a to nejen doma, ale i v hotelech, ve kterých přespává.

  • Leonardo DiCaprio (39)

    Leonardo DiCaprio
    Autor: Profimedia.cz
    OCD trápí také slavného hollywoodského herce Leonarda DiCapria, který si pro změnu dává velký pozor, kam šlape. K nepříčetnosti ho totiž dovádějí skvrny, které na chodnících zanechávají žkýkačky a Leo dělá vše proto, aby na ně nešlápl.

    Navíc trpí klasickým "nešvarem" lidí, s obsedantně kompulzivní poruchou. Takže poté, co odejde z domu, se musí opakovaně vrátit a ujistit se, že nenechal nic zapnutého.

  • Vilma Cibulková (50)

    Vilma Cibulková
    Autor: Foto Hermína.cz a archiv Nedělního Blesku
    Život se s krásnou herečkou nemazlil a když si prošla rozvodem se záletným manželem Miroslavem Etzlerem, drogovou závislostí dcery Šimony a vlastní závislostí na alkoholu, zákonitě přišlo to, co muselo. Tedy deprese.

    Vilma Cibulková otevřeně přiznává, že si sáhla na opravdové dno a dvakrát se dokonce pokusila o sebevraždu. Přesto se nakonec dokázala postavit všemu. S ex-manželem jsou přátelé, Vilma úspěšně abstinuje a dcera dokázala dát drogám, snad navždy, sbohem.

  • Angelina Jolie (38)

    Angelina Jolie
    Autor: ČTK
    Angelina Jolie
    bojuje s depresemi v podstatě celý život. Během dospívání si prošla sebevražednými sklony a sebepoškozováním, protože se stala terčem posměchu, paradoxně za svůj vzhled a hubenou postavu. Poté se vrhla na drogy a absolvovala dvě manželství a dva rozvody, což jí na psychické pohodě pranic nepřidalo.

    Od roku 2005, kdy začala žít s otcem svých dětí Bradem Pittem se psychicky velmi srovnala, ale deprese ji dohnaly formou porodního blues, který se objevil po porodu dcerky Shiloh. Brad jí byl ale v tomto období velkou oporou a Angelina se zase drží. Ostatně i Pitt sám má s depresemi a závislostí na marihuaně bohaté zkušenosti.

    Komerční sdělení: 

    Vyzkoušejte nepřekonatelný ultrazvuk! Omladí, zredukuje vrásky, odstraní akné.. 

Autor: brig
Diskuse ke článku
.