Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dynastie je zpět! Připomeňme si hlavní hvězdy

3. ledna 2013 | 11:00

Kdo by neznal proslulou rodinu z Denveru, topící se v hromadě peněz z ropného byznysu a obklopenou luxusními domy a automobily. Každá mince má však dvě strany. Za tímto pozlátkem se skrývá i řada problémů a skandálů počínajíc nemanželskými dětmi, otřesnými tajemstvími z minulosti, rozvody, neustálou chamtivostí, a konče intrikami a věčnými boji.

Joan Collins alias Alexis Carrington Colby

Potvoru zvanou Alexis, která v té době neměla na televizních obrazovkách obdoby, si zahrála anglická herečka, spisovatelka, režisérka a podnikatelka Joan Collins. Bývalou ženu Blakea dokonce ztělesnila tak dobře, že dodnes má problémy s tím, aby jí lidé okolo nevnímali jen v negativním světle. Poté, co za mlada vystudovala Královskou akademii dramatického umění (Royal Academy of Dramatic Art), získala první uměleckou smlouvu od Arthur Rank Film Company a poté od 20th Century Fox.

Joan můžeme na červeném koberci Hollywoodu stále pravidelně vídat. Letos se jí například povedlo vyděsit přítomné na oscarové party magazínu Vanity Fair, když díky své extra svazující róbě nemohla pořádně dýchat a během večera zkolabovala.
Autor: profimedia.cz
Za svou kariéru hrála v desítkách filmů a v mnoha televizních seriálech. Roli měla dokonce i v několika filmech podle románů své sestry Jackie. Svůj herecký talent předvedla i v jednom z Bondových příběhů. Dodnes se prodalo více než 50 milionů jejích knih, ve kterých sdílí své životní zkušenosti. V roce 1997 byla dokonce povýšena královnou Alžbětou do šlechtického stavu za své zásluhy. Toto ocenění však jistě nemělo co do činění s jejím pózováním pro panský časopis Playboy.

Joan je také bohužel známá i svou smůlou v osobním životě, během kterého se stačila čtyřikrát vdát a čtyřikrát rozvést. Zato její kariéra byla veleúspěšnou a v roce 1982 se dokonce stala Hvězdou roku. Joan můžeme na červeném koberci Hollywoodu stále pravidelně vídat. Letos se jí například povedlo vyděsit přítomné na oscarové party magazínu Vanity Fair, když díky své extra svazující róbě nemohla pořádně dýchat a během večera zkolabovala.

Seriál, který psal dějiny, se vrací!
Autor: profimedia.cz
John Forsythe alias Blake Carrington

Zřejmě nejvýraznější rolí seriálu Dynastie je postava Blakea, patriarchy rodu. Dokonale jej ztvárnil americký herec John Forsythe, přestože původně byla role napsána pro Georga Pepparda. Ten se však nepohodl s autory seriálu a po týdnu od filmování odstoupil.  Dá se říci „naštěstí“, protože John zahrál svoji roli bezkonkurenčním způsobem. Jeho vášeň k herectví byla dokonce taková, že ignoroval otcovo přání, aby se věnoval obchodu, a šel za svým snem stát se hercem.

Na počátku své kariéry pracoval v rozhlase, vystupoval na Broadwayi a podepsal kontrakt se společností Warner Bros. Pak přišla druhá světová válka, v které se zapsal do armádního leteckého souboru a vystupoval se show Okřídlené vítězství. Po válce se podílel na založení Actors Studia a začal se objevovat v různých televizních seriálech a filmech. Nejvíce však zazářil až ve své epochální roli Blakea v Dynastii, která ho vyhoupla do hvězdného nebe. Za tuto roli získal dva Zlaté Glóby a řadu dalších nominací na jeho získání, stejně jako na cenu Emmy.

Johna si můžete pamatovat i z komedie Charlieho andílci, kde ztvárnil hlas Charlieho, znějícího z reproduktoru a zadávajícího úkoly hlavním hrdinkám. Tato role byla však jeho poslední. V roce 2010, ve svých 92 letech, zemřel na rakovinu. Prožil však dlouhý život po boku svých třech manželek a třech dětí. Jako jediný herec prošel všemi 220 díly Dynastie, které běžely v letech 1981-1989, a stal se jeho neodmyslitelnou součástí.

Linda Evans se pravidelně umisťovala v žebříčcích jako jedna z nejkrásnějších žen Ameriky a objevila se i v časopise Playboy.
Autor: profimedia.cz
Linda Evans alias Krystle Carrington

Americká herečka Linda Evans zpodobňuje v seriálu Dynastie usměvavou blondýnku Krystle, manželku Blakea, která se snaží zapadnou do nové rodiny. Linda s herectvím začala na popud svého učitele angličtiny, podle kterého měly lekce pomoci překonat její extrémní nesmělost. A hle, zrodila se hvězda. Linda začínala v seriálu „Big Valley“ a „Bacheir Father“, kde si již v té době zahrála po boku Johna Forsytheho.

S ním pak o dvacet let později utvořila v seriálu Dynastie manželský pár. Tato role jí přinesla zasloužený ohlas a díky ní se stala v 80. letech snad nejoblíbenější televizní hvězdou. Za svůj herecký výkon obdržela Zlatý Globus a několik dalších nominací na jeho získání. Navržena byla dokonce i na získání Emmy.

Pravidelně se také umisťovala v žebříčcích jako jedna z nejkrásnějších žen Ameriky a objevila se i v časopise Playboy. Během svého života se dvakrát vdala, ale bohužel její manželství nikdy nevydržela. Poté, co seriál Dynastie skončil, bylo možné Lindu vidět na televizních obrazovkách jen zřídka. Začala se zato zajímat o ochranu životního prostředí, je majitelkou sítě fitness center a rozdává tipy jak zdravě stárnout ve své knize s názvem „Recipes for Life“ – „Recepty pro život“.

Veleúspěšný seriál osmdesátých let Dynastie, který byl zakoupen do 80 zemí světa, se u nás stal ve své době součástí snad každé obrazovky. A nyní se vrací ve velkém stylu zpět! Aktuálně ho mohou čeští diváci sledovat na stanici CBS Drama.