Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Návrhář Galliano stane před soudem za rasismus

21. června 2011 | 20:59

Ve středu začne v Paříži soud s britským módním návrhářem Johnem Gallianem (50) kvůli jeho antisemitským výrokům. Obžalobě čelí mimo jiné za to, že v pařížském baru podnapilý častoval dvojici návštěvníků rasistickými a protižidovskými urážkami. Hrozí mu pokuta ve výši 22 000 eur a půlroční vězení.

Galliano, který v březnu po zveřejnění výroků zachycených na video dostal výpověď z firmy Dior, se má před soud osobně dostavit. Obhajoba hodlá stavět na argumentu, že obviněný byl závislý na alkoholu a prášcích a neovládal se.

Módní návrhář 24. února zjevně v podroušeném stavu mimo jiné řekl návštěvnici baru, muzejní kurátorce Géraldine Bloch, že miluje Hitlera a že její rodiče měli být zplynováni v nacistickém koncentračním táboře.

Má na triku dvě žaloby

Galliano, který se po vyhazovu od Diora léčil ze závislostí, bude chtít u soudu dokázat, že není rasista ani antisemita, ale toxikoman a že ztratil kontrolu nad svými slovy.

"Je zjevné, že Galliano byl nemocný," řekl obhájce Aurélien Hamelle. "Měl trojí závislost na alkoholu, benzodiazepinu (valium - pozn. red.) a prášcích na spaní... Tyto drogy v kombinaci způsobují stav úplného a naprostého zbavení smyslů," dodal Hamelle.

Soud bude projednávat dvě žaloby na Galliana. První se týká jeho únorového slovního střetu s párem v pařížském baru. Druhou žalobu podala žena, jejímuž vzhledu se prý Galliano loni v říjnu vysmíval a na jejíž adresu prý rovněž pronesl rasistické urážky.

Autor: ČTK, mivr