Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zpověď gogo tanečníka: Tyč a nahota

Tančit u tyče není rozhodně nic jednoduchého...
6. listopadu 2009 | 05:00

Přes je běžně potkáváme. Přisednou si v tramvaji, přinesou kávu, učí naše děti tělocvik. V noci pak dostávají vlhké bankovky za okraj spodního prádla - gogo tanečníci!

Chcete vědět o mužích vlnících se kolem tyče víc?

Jen svaly a kov
Noční Londýn se jako všechna ostatní velkoměsta chlubí blikajícími neóny, proudy taxíků a smíchem. Centrum zábavy je zde ve čtvrti Soho. Ve většině barů své přednosti ukazují vyvinutá děvčata – tančí kolem tyče nebo se svlékají. V baru Village se však na své pravidelné vystoupení připravují dva muži!

Světla se tlumí a všechna pozornost přítomných se soustředí na jediné místo – tyč. A u ní pánské duo The Blondies. Svaly a úzká kovová součást interiéru, pojící barový pult se stropem, začínají dokonale sloužit jeden druhému. The Blondies vyvolávají v baru nadšení a vyslouží si neutuchající potlesk. Dav zpívá, skanduje a jeden ze zpocených tanečníků souhlasí s rozhovorem.

Ilustrační foto
Autor: Isifa


Čtyřletý gymnasta z Belfastu
James McGuigan se narodil v Belfastu a jeho první vzpomínkou na dětství je odpoledne, když v televizi běžely olympijské hry. Gymnastika. Tehdy jako čtyřletý mámě oznámil, že tohle dokáže i on, a tak jeho další kroky směřovaly do tělocvičny. S podporou rodičů, která trvá dodnes (!), chodil na hodiny gymnastiky během celé základní školy. Potom se odstěhoval do Manchestru, kde navštěvoval taneční gymnázium.

Rok 2004 byl pro něj zlomový. James spolu s partou kamarádů vyrazil na večerní ´pařbu´ do ulic. Skončili v klubu, kde v pravidelných intervalech osvěžovali program svým vystoupením gogo tanečníci. James vyhledal majitele diskotéky a oznámil mu, že chce být součástí jeho teamu. Test udělali hned. Svlékl si tričko a spolu s kamarádem Owenem improvizovali. Diváci šíleli. Tak se zrodilo duo The Blondies.

Přítelkyně žárlily
Být v pracovním čase polonahý a žádaný je sice stále jen práce... ale. Červík pochybností se objevil u každé Jamesovy přítelkyně. „Chci dělat to, co miluji a co mě živí. Když se musíte někomu zpovídat, váš život se změní. Přestáváte být sám sebou. Proto jsem odešel do Londýna a už několik let jsem sám.“

Z honoráře za tancování a tuzérů však James vyžít nemohl, proto si našel práci jako makeup artista v prestižním salonu. Líčil například zpěvačku Alanis Morissette, topmodelku Sophie Anderson či Jenny Frost z dívčí skupiny Atomic Kitten.

„V kosmetickém salonu pracuji čtyři dny v týdnu. Čtyřikrát trénuji s Owenem a přes víkendy děláme živá vystoupení. Makám 60 hodin týdně a zatím jsem neměl jediný den dovolené,“ podotýká James.

Kdo si chce okořenit svoji narozeninovou oslavu, rozlučku se slobodou či dámskou jízdu, může si duo The Blondies objednat. „Cena závisí na klientových požadavcích. U soukromých akcích se pohybujeme v rozmezí 300 – 450 liber za večer. To jsou čtyři hodiny, z čehož show trvá dvě hodiny a rozdělená je do čtyřech půlhodinových bloků. V klubech máme cenu stanovenou fixně.“

Ilustrační foto
Autor: en.wikipedia.org

O důchodu a Lady GaGa
Je něco, co by na pódiu nikdy neudělal? „Nikdy by jsem netancoval úplně nahý. A u mě to není otázka sebevědomí. Klidně bych se mohl vysvléct. Ale já jsem umělec a to, co dělám, je prvotřídní show. Mnozí si myslí, že gogo tanečník je někdo, kdo se jen hýbe do rytmu v přiléhavém prádle.“

Chce vystupovat, dokud to bude jeho tělo zvládat a dobře vypadat. Důchodový věk takového tanečníka prý závisí od štědrosti matky přírody. Začátkem roku se s Owenem předvedli na londýnské Charing Cross Road, kde doprovázeli americkou popstar Lady GaGa. James na ni nešetří chválou. „Rád by jsem tancoval pro Britney Spears. Neumí moc zpívat, ale jako tanečnice je skvělá.“ V budoucnu by se rád zaměřil na makeup, gymnastiku a výuku tance.

Drogy, Ibiza a sex
Noční život s sebou přináší i různá rizika. Povolání, kde máte v očích nonstop třpyt diskokoule, zvyšuje pravděpodobnost užívání různých omamných látek. „Nebudeme si lhát – mluvíme o londýnské klubové scéně. Kolem je mnoho drog. Spousta lidí je bere, ale já se jim vyhýbám a po vystoupeních nejčastěji užívám paracetamol,“ ujišťuje James.

Jednou z evropských drogově-tanečních destinací je španělský ostrov Ibiza. „Miluji Ibizu,“ nadšeně popisuje James. „Minulý rok jsme byli pozvaní na otevírací párty v klubu Space. Letadlo mělo zpoždění, a tak jsme se u brány klubu objevili až hodinu po plánovaném vystoupení, oblečeni jen v pracovních kostýmech (těsné lesklé slipy). Zůstali jsme až do východu slunce. Zábava je někdy přednější než peníze.“

Peníze plynou gogo tanečníkům i mimo „oficiální“ plat v podobě spropitného. „Za jednu noc jsem dostal od diváka 90 liber jen za to, že jsem tam byl,“ přiznává. Možná si ho chtěl zákazník koupit na sex? „Nikdy jsem tak daleko nezašel. Moje práce je tanec a pokud vím, nikdo z kluků to nedělá, i když nabídky přirozeně přichází. Chci se soustředit na svoji kariéru a bavit se,“ dodává na rozloučenou James. Když pak vyjde z baru na ulici, je to zas úplně ´obyčejný´ mladík.

Redakčně upraveno ze zdroje Lesk.sk, Milosh Harajda

Autor: lesk.sk, brum