Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vavřinec Hradilek (36): Bez žen si nedokážu život představit! Nemám ale rád, když chtějí být příliš krásné

9. prosince 2023 | 05:00

Olympionik Vavřinec Hradilek (36) to umí roztočit v kajaku na divoké vodě, ale i na tanečním parketu.

K trojskému slalomovému kanálu, kde Vávra, jak mu většina blízkých říká, trénuje, mám osobní vztah. Ráda se tam chodím občas na tréninky dívat, už kvůli tomu, jak mě voda na kanálu fascinuje. Letos jsem viděla i pár světových závodů a přijde mi, že jde o prostředí kamarádské, i když jde o soupeře. Možná stejně jako ve StarDance.

VIDEO: Vavřinec Hradilek a Kateřina Bartuněk Hrstková: Kdo jim mění choreografie?

Video se připravuje ...
Vavřinec Hradílek a Kateřina Bartuněk Hrstková: Kdo jim mění choreografie? • VIDEO: Kateřina Štichová

Čím si vás tanec získal?

Tak tanec mě hlavně překvapil, jak moc mě baví a jak moc se mu dokážu věnovat, přestože je to ohromně časově náročné. Ale přesvědčil mě o tom, že to má cenu nejen kvůli soutěži, ale i kvůli mému tělu, kvůli mysli.

Co jste nečekal?

Dal mi novou zkušenost, novou škálu pohybů, ale soutěž samotná pak i ohromné zážitky, napětí, emoce. To všechno si prožít je pro mě hodně důležité. Tanec v sobě totiž skrývá něco víc než jen běžný pohyb nebo běžný sport, prostě je to porozumění a soužití páru, ať už tanečního nebo – myslím si – i partnerského, když se manželé pokouší naučit se tancovat. To má podle mě pak význam nejen dovednostní, ale i psychologický.

Je kolem vás nyní i hodně krásných žen. Co na něžném pohlaví obdivujete?

Bez žen si nedokážu život představit. Každá žena je krásná a my muži prostě potřebujeme někoho, kdo nám bude trochu oponovat ve smýšlení, ať už to je v dobrém nebo občas i ve zlém. Konflikt k soužití patří a myslím si, že pokud někdo žije bez jakéhokoli – ať už malého nebo velkého – konfliktu, tak je to špatně. Já mám k ženám velikou úctu a jsem za každou ženu, kterou potkám, velmi rád. Nejvíc jsem šťastný z toho, že mám doma mou krásnou ženu a s ní dvě malinké děti. To mi dělá největší radost.

Je něco, co u žen nemáte rád?

Každá žena, stejně tak jako každý muž, má své vlastnosti. Kdybych to mohl hodně zjednodušit a podat obecně, tak ženy často nemají dostatečné pochopení pro nás muže. Ale je to pochopitelně i naopak. Každý jsme svůj.

Co vás naučily vaše dcery?

Nastavily mi první opravdové zrcadlo. Narození dítěte je věc, na kterou se člověk sice může připravit nějak teoreticky, ale prakticky rozhodně ne. A od toho prvního pohledu při narození až doteď, když vyrůstají a učí se novým věcem, tak je to pro mě krásné zrcadlo, protože se od nich můžu učit. Poznávat lepší stránku člověka, protože ony jsou bezprostřední a mají spontánní reakce, které jsou důležité. My dospělí jsme poznamenáni různými předsudky, zažitými emocemi, tím, co se nám v životě stalo a co jsme si prožili. Pocity jednoduchosti, jednoznačnosti a upřímnosti jsou tak od dětí to nejhezčí, co můžeme dostat. Mně to pomáhá, abych byl lepším člověkem a tím nejlepším pro dcery.

Jste téměř čerstvý ženáč. Je manželství dobrá věc?

Manželství je krásná věc. Ale pokud jsou spolu lidé, kteří si věří a kteří prožívají vnitřní lásku, tak si nemyslím, že je manželství tak důležité. My jsme třeba se vzali až po narození dvou dětí a sedmi letech. Ale nepotřebovali jsme se vzít, spíš jsme chtěli udělat příležitost pro setkání našich nejbližších, protože svatba je asi jediná věc v životě, na kterou rádi přijedou úplně všichni blízcí. Takže to nás nejvíc motivovalo k tomu, uzavřít sňatek.

Sport vás živí dlouho, chcete ještě závodit, nebo už se poohlížíte po změně?

Chci závodit ještě příští rok, ale už víceméně plánuji i život po sportovní kariéře. Nicméně pro mě závoděním pohyb určitě nekončí, jednak se chci věnovat více poznávacímu ježdění, takže expedičním kajakům, jednak jiným soutěžím v extrémním sjíždění řek.

Trénujete na vodě i během zimy?

Ano. Je to sice nepříjemná záležitost, ale myslím si, že v rámci otužování a odolnosti člověka je to věc, kterou bych chtěl zachovat i po tom, co skončím s profesionálním sportem. Pádlovat i v -5 stupních s čistou modrou zimní oblohou je nádherná záležitost.

V čem se ženy a muži nikdy nemohou pochopit?

Jsme sice různí, ale když spolu chceme žít, tak se vždycky cesta najde. Není nic, co by se nedalo pochopit.

Co je pro vás na ženách sexy, a co naopak?

Tak pro mě je na ženách sexy přirozenost. A ne sexy je nepřirozenost, když chce být žena až moc krásná.

Autor: Blanka Kubíčková
Video se připravuje ...