Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stanislava Jachnická a Miriam Chytilová: Seriál Přátelé nám dal přátelství

19. září 2023 | 06:00

Jsou kamarádky už šestadvacet let. Od doby, kdy začaly dabovat legendární seriál Přátelé. Oblíbeným herečkám to funguje v práci i v soukromí. A když se začnou „hádat“, je velmi zábavné je u toho pozorovat.

Přijely za mnou přes půl Prahy do kavárny, kde vypomáhám. Když pozdravily svými nezaměnitelnými hlasy, lidé se okamžitě začali ohlížet, co že tady dělají Rachel a Phoebe z Přátel. Nejvíce jsem se bavila, když Stáňa hovořila o zdravé stravě a při tom se ládovala obřím větrníkem.

Co je důležité pro ženské přátelství?

Miriam: To je velké téma. Přátelství mezi ženami není samozřejmé. Zvlášť v našem oboru, kde panuje rivalita.

Stáňa: Přemýšlím, jaké by to bylo, kdyby jedna z nás měla spoustu práce od rána do večera a druhá vůbec žádnou. Myslím, že my dvě bychom to ustály, ale u mnoha kolegyň vidím, že to skřípe.

Miriam: Základem přátelství je důvěra, oproštěnost od rivality a hlavně pocit bezpečí, kdy vím, že se můžu svěřit s intimními záležitostmi a ona si je nechá pro sebe.

Stáňa: Já jsem dlouhou dobu měla za nejlepší přítelkyni svou sestru. Tam jsem měla jistotu, že mi nebude závidět nebo že to nezneužije. U kamarádek jsem si říkala, že se to i na nevědomé úrovni stát může. I proto mám takových přítelkyň opravdu jen poskrovnu. A právě Miriam je jednou z nich.

VIDEO: Česká dabérka Rachel z Přátel: Domácí násilí a soud! Nikdy to neskončí…

Video se připravuje ...
Česká dabérka Rachel z Přátel: Domácí násilí a soud! Nikdy to neskončí…

To vaše započalo před šestadvaceti lety, když jste začaly dabovat kultovní seriál Přátelé. Platí tedy, že Přátelé jsou strůjci vašeho celoživotního přátelství?

Miriam: Úplně stoprocentně.

Stáňa: Ještě teda nekončíme se životem, tak kdo ví, jestli se někdy pořádně nepohádáme, že?

A dokážete se pohádat?

Stáňa: Jo, určitě.

Miriam: Zrovna jsem chtěla říct, že se nehádáme.

Stáňa: Ale jo, přece na festivalu v Karlových Varech jsme se pohádaly.

Miriam: Nepohádaly.

Stáňa: Pohádaly. Ale nikdy to není tak, že bychom se urazily a nemluvily spolu. Jedna se vždycky stáhne.

Miriam: Když mi Stáňa leze na nervy, tak jí řeknu, ať to nedělá. Stáňa se stáhne a řekne: „No jasně, vždyť to byla legrace.“

Stáňa: No, legrace… V tom hotelu v Karlových Varech jsme bloudily a nemohly se dostat do pokoje. Ty jsi říkala, jaký máš orientační smysl.

Miriam: Ale prosím tě, kdyby nebylo mě, tak se tam nedostaneme a ty tam bloudíš doteď…

Stáňa: Tak takhle se hádáme…

Je zábavné vás při tom pozorovat. Zajímavé je, že vy dvě působíte jako jin a jang. Je to tak? Je to právě tahle rozdílnost, která stojí za silným poutem?

Stáňa: Já to tak cítím. Jsem ta, která je hrrr a jde do všeho po hlavě. Miriam mě brzdí, ona je ta, kdo řekne: „Počkej…“ Já dost často nemám trpělivost, hádám se s ní, ale pak zjistím, že má pravdu.

Miriam:  No, já teda moc klidná nejsem, řekla bych dokonce, že jsem dost temperamentní. Ale je pravda, že jsem se naučila klidně komunikovat, neskákat do řeči a dát prostor názorům ostatních, i když mi v první chvíli třeba přijdou jako hloupost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Michala Jendruchová
Video se připravuje ...